Την δεκαετία του 1880, η Σκωτσέζα εγκληματίας αποτόλμησε ένα φιλόδοξο κόλπο.
Έφτασε στη νήσο Σκάι (Isle of Skye), σε μέσω του Πολέμου των Crofter — μιας σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ αγροτών και γαιοκτημόνων για τα δικαιώματα στη γη — και, προσποιούμενη την αριστοκράτισσα συγγραφέα, έπεισε κατά πρόσβαση 1.000 κατοίκους του νησιού να μεταναστεύσουν σε έναν βάλτο στην Αυστραλία.
Η απίστευτη ιστορία της Άνι Γκόρντον Μπέιλι παρουσιάζεται στη νέα σειρά του BBC Radio 4, «Lady Swindlers» με την ιστορικό Λούσι Γουόρσλι (Lucy Worsley).
Το επεισόδιο αντλεί υλικό από δημοσιεύματα της εποχής, δικαστικά πρακτικά και το βιβλίο «The Adventures of a Victorian Con Woman: The Life and Crimes of Mrs Gordon Baillie» των συγγραφέων Μικ Ντέιβις (Mick Davis) και Ντέιβιντ Λάσμαν (David Lassman).
Η Άνι γεννήθηκε σε συνθήκες φτώχειας στο Πίτερχεντ (Peterhead) του Άμπερντινσαϊρ (Aberdeenshire), τον Φεβρουάριο του 1848.
Ήδη από την ηλικία των 20 ετών, είχε ξεκινήσει να εξαπατά καταστηματάρχες, αποκτώντας προϊόντα με πίστωση που ποτέ δεν σκόπευε να πληρώσει.
Στη δεκαετία του 1870, η Άνι... εξελίχθηκε περαιτέρω, δημιουργώντας μια ψεύτικη φιλανθρωπική συνασπισμός με σκοπό την ίδρυση Προτεσταντικού σχολείου για κορίτσια στη Ρώμη — το επίκεντρο της Καθολικής πίστης.
Οι δωρεές έρρεαν, αλλά το σχολείο δεν χτίστηκε ποτέ.
Όπως εξηγεί η Γουόρσλι: «Ο νόμος την πρόλαβε προσωρινά το 1872 και πέρασε εννέα μήνες στη φυλακή για απάτη».

Απόκομμα από εφημαρίδα της εποχής.
Fife Herald/WikipediaΜετά την αποφυλάκισή της, παντρεύτηκε έναν τραγουδιστή όπερας και απέκτησαν 3 παιδιά, ενώ πέρασαν και κάποιο διάστημα στη Νέα Υόρκη.
Τον Νοέμβριο του 1884, η Άνι εμφανίστηκε στη Σκάι, φορώντας πολυτελή ρούχα και κοσμήματα.
«Προσποιείται πως είναι πλούσια λογοτέχνης που γράφει ένα μυθιστόρημα για τη μοίρα των Crofter», περιγράφει η Γουόρσλι.
Ο Πόλεμος των Crofter βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη και οι κοινωνικές εντάσεις είχαν κορυφωθεί. Μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκε το 1882, στη Μάχη του Μπρέις (Battle of the Braes), όπου αστυνομικοί από τη Γλασκώβη επιτέθηκαν με ρόπαλα σε ντόπιους που πετούσαν πέτρες.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε στη Γκλέντεϊλ (Glendale), και το 1883 το πολεμικό πλοίο Jackal του Βασιλικού Ναυτικού έφτασε στο λιμάνι Loch Pooltiel, αποβιβάζοντας πεζοναύτες για να συλλάβουν τους «πρωταίτιους».
Η Άνι, καλά πληροφορημένη από τα μέσα ενημέρωσης, διείδε μια νέα ευκαιρία. Η φιλανθρωπία ήταν της μόδας στους εύπορους Βικτωριανούς και εκείνη εκμεταλλεύτηκε το κλίμα, υποσχόμενη ότι θα συγκεντρώσει χρήματα για τον σκοπό των Crofter.
Μάλιστα, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Aberdeen Evening News, εμφανιζόμενη στο ξενοδοχείο του Πόρτρι (Portree) με εντυπωσιακή κόκκινη ρόμπα και τα δάχτυλά της γεμάτα δαχτυλίδια με πολύτιμους λίθους.
Η Σκωτσέζα συγγραφέας ιστορικών και αστυνομικών έργων, Ντενίζ Μίνα (Denise Mina), σχολιάζει: «Η μεταμφίεση της αποσπούσε την προσοχή του κόσμου από τις πραγματικές της προθέσεις. Ήταν όμορφη, μικροκαμωμένη και πάντα καλοντυμένη. Αλλά έπαιρνε χρήματα από ανθρώπους που μόλις είχαν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους. Είναι σκληρό αυτό που έκανε, αλλά το έκρυβε κάτω από το προσωπείο της 'κυρίας'».
Η Άνι Γκόρντον Μπέιλι έμεινε στην ιστορία όχι μόνο ως μια από τις πιο πανούργες απατεώνισσες της εποχής της, αλλά και ως σύμβολο του πώς η απελπισία μπορεί εύκολα να γίνει στόχος εκμετάλλευσης από εκείνους που ξέρουν να φορούν το κατάλληλο προσωπείο.