Αύξηση σχεδόν 30% στους θανάτους από αλκοόλ καταγράφει το CDC

1 month ago 10

03/03/2024 00:13

|

THESTIVAL TEAM

Οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ αυξήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά σχεδόν 30% τα τελευταία χρόνια, με περίπου 500 Αμερικανούς να πεθαίνουν κάθε μέρα το 2021, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η μελέτη καταγράφει μια διαρκή αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid που συνεχίστηκε μετά το σοκ των lockdown του 2020. Η συχνότητα των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ ήταν υψηλότερη στους άνδρες, αλλά μεταξύ των γυναικών το ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς.

Για πολύ ανησυχητικά ευρήματα έκανε λόγο ο Δρ Michael Siegel, καθηγητής δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι θάνατοι που συνδέονται με το αλκοόλ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν σε πέντε χρόνια κατά 40.000. Ο απολογισμός είναι τεράστιος: Περίπου 178.000 άνθρωποι πέθαναν το 2021 από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σε σύγκριση με 138.000 το 2016. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 27% στους άνδρες και κατά 35% στις γυναίκες.

Ο Δρ. Siegel απέδωσε την αύξηση πιθανώς στα υψηλά επίπεδα άγχους των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παράλληλα με τις αυξημένες υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον που προσφέρει η βιομηχανία ποτών στις ΗΠΑ. «Κάθε φορά που κάτι γίνεται πιο εύκολο να το αποκτήσετε, βλέπετε μια αύξηση στη χρήση ως απάντηση», λέει χαρακτηριστικά.

Περιορισμένα δεδομένα

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εκτιμήσεις τους για τους θανάτους που σχετίζονται με το αλκοόλ ήταν πολύ συντηρητικές, επειδή τα δεδομένα περιλάμβαναν μόνο ενεργούς πότες.

Επιπλέον, οι θάνατοι από διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης και του H.I.V./AIDS, για τις οποίες η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου, δεν καταγράφηκαν. Ωστόσο, οι ερευνητές μέτρησαν 58 συναφείς αιτίες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων θανάτων που σχετίζονται άμεσα με τη συνεχή κατανάλωση αλκοόλ, όπως το σύνδρομο εξάρτησης από το αλκοόλ ή η δηλητηρίαση, και άλλες καταστάσεις λιγότερο άμεσα σχετιζόμενες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, των καρδιακών παθήσεων και των τροχαίων ατυχημάτων.

Η ανάλυση του CDC επιβεβαιώνει κατά κάποιον τρόπο πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει αυξηθεί μεταξύ των ατόμων μέσης ηλικίας.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 35 έως 50 ετών, μια ομάδα που περιλαμβάνει millennials και Gen X, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ήταν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες. Το 29% ανέφερε ότι κατανάλωνε πέντε ή περισσότερα ποτά στη σειρά το 2022, από 23% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2012.

Η ετήσια αυτή έρευνα, που ονομάζεται Monitoring the Future (ΣτΜ: Παρακολουθώντας το Μέλλον), και η οποία χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, διαπίστωσε επίσης ότι η ίδια ηλικιακή ομάδα ανέφερε μεγάλη χρήση μαριχουάνας και παραισθησιογόνων ουσιών.

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-