Γιατί θα σπάσει εφέτος κάθε ρεκόρ η τιμή του χρυσού

1 month ago 6

Σύμφωνα με τον Τζόνι Τέβες, στρατηγικό αναλυτή πολύτιμων μετάλλων στην Ελβετική  επενδυτική τράπεζα, «η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί στα 2.200 δολάρια ανά ουγκιά μέχρι το τέλος του έτους».

Δύο παράγοντες αναμένεται να  συμβάλουν στην άνοδο του χρυσού: Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed και η  συνεχιζόμενη γεωπολιτική αναταραχή. «Οι επενδυτές βλέπουν τον χρυσό να διαμορφώνεται σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει υψηλή μακροοικονομική αβεβαιότητα και αυξάνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι», δήλωσε ο Τέβες στο CNBC.

Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed είναι πιθανό να στηρίξει τις τιμές του χρυσού. «Η UBS εμμένει στην πρόβλεψη  ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική , ακόμα κι αν εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος των μειώσεων των επιτοκίων», λέει ο Τέβες

Σημαντική αύξηση της τιμής του χρυσού προβλέπει και η JPMorgan. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της JPMorgan Research, οι τιμές του χρυσού αναμένεται να διαμορφωθούν στα 1.980 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2024, 2.100 δολάρια το τρίτο τρίμηνο και 2.175 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο.

Η JPMorgan βλέπει επίσης τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων ότι θα στηρίξουν τις τιμές του χρυσού, όπως λέει ο Γκρέγκορι Σίρερ , επικεφαλής του τομέα  πολύτιμων μετάλλων στην τράπεζα.

Ο ρόλος του πληθωρισμού

Η τιμή του χρυσού διαπραγματεύεται σήμερα περίπου στα 2.036 δολάρια την ουγκιά. Τις τελευταίες  εβδομάδες , η τιμή κυμαίνεται σε ένα εύρος μεταξύ 2.000 και 2.050 δολαρίων εδώ και εβδομάδες και μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει σημάδια εξόδου από αυτήν τη ζώνη. «Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν το απόγευμα της Τρίτης», λέει ο Ολε Χάνσεν,  επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank. «Η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής με έμφαση στα εισερχόμενα δεδομένα των ΗΠΑ. Τα χαμηλότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τον Δεκέμβριο προκάλεσαν ήδη βραχυπρόθεσμη αστάθεια για τον χρυσό, αλλά όχι αποφασιστική έκρηξη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Αυτό μπορεί να αναμένεται μόνο εάν ο πληθωρισμός είναι σημαντικά πάνω ή κάτω από το αναμενόμενο 2,9% στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Επιτόκια και γεωπολιτικές εντάσεις

Με δεδομένο όμως ότι συνήθως υπάρχει αρνητική συσχέτιση μεταξύ της τιμής του χρυσού και των επιτοκίων, το κίτρινο μέταλλο  τείνει να γίνεται λιγότερο ελκυστικό για τους επενδυτές όταν τα επιτόκια αυξάνονται. Ωστόσο, όταν τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται λιγότερο ελκυστικός σε σύγκριση με εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ομόλογα.

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα αποδυνάμωναν επίσης το δολάριο, το οποίο στηρίζει επίσης τις τιμές του χρυσού καθιστώντας το πολύτιμο μέταλλο φθηνότερο για τους διεθνείς επενδυτές, κάτι που θα είχε θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση. «Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό απλώς επειδή οι έμποροι/επενδυτές θέλουν τώρα να δουν σαφή σημάδια μείωσης των επιτοκίων, πριν λάβουν θέση», εξηγεί ο Χάνσεν.» Η τιμή του χρυσού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το 2024, παρά τις αρνητικές επιδόσεις από την αρχή του έτους», προσθέτει.

Απότομη αύξηση

Η τιμή του κίτρινου μετάλλου αυξήθηκε απότομα πέρυσι, σπάζοντας το φράγμα των 2.000 δολαρίων ήδη από την άνοιξη του 2023. Στη συνέχεια έχασε πάλι μέρος της αξίας του μέχρι το φθινόπωρο, πριν ανέβει ξανά μετά την επίθεση στο Ισραήλ από την Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου και τις γεωπολιτικές ταραχές, που ακολούθησαν στη Μέση Ανατολή.

Ο Ναίμ Ασλάμ, CIO της Zaye Capital Markets, εκτιμά επίσης ότι χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην τιμή να αυξηθεί ξανά στα 2.050 δολάρια ανά ουγκιά. «Οτιδήποτε δείχνει ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι υπό έλεγχο θα ήταν αρκετό για να ωθήσει τις τιμές κάτω από το όριο των 2.050  δολαρίων την ουγκιά. Αλλά αυτό δεν φαίνεται μέχρι τώρα», πρόσθεσε ο  CIO της Zaye Capital Markets

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-