Αφρικανική σκόνη, ομίχλες θαλάσσης και θερμοκρασίες στους 30 βαθμούς Κελσίου - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Κρήτη

4 weeks ago 8

Ένα επικίνδυνο κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και ζέστης επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη χώρα, ενώ το φαινόμενο αναμένεται να ξεκινήσει να υποχωρεί από το απόγευμα της Πέμπτης (28.3.2024). Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Κρήτη.

Στην Αθήνα το φαινόμενο είναι αρκετά έντονο, ωστόσο η κατάσταση είναι αφόρητη στην Κρήτη όπου η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει τα πάντα και έχει δώσει μια έντονη κίτρινη απόχρωση στην ατμόσφαιρα. Μάλιστα την Τετάρτη η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ σήμερα Πέμπτη έφτασε τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Σε ανάρτηση του στην ιστοσελίδα του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναλύει το φαινόμενο και εξηγεί για ποιο λόγο η αφρικανική σκόνη επηρεάζει κυρίως την Κρήτη.

Ο ίδιος γράφει: «Από τη μια μεριά αυτό οφείλεται στις αρκετά θερμές αέριες μάζες που μας έχουν έρθει από την Αφρική. Παρόλα αυτά αυτή η διαφοροποίηση που παρατηρείται στην αυτή περιοχή σε σχέση με τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας σχετίζεται με την τοπογραφία που εμφανίζει η περιοχή σε συνδυασμό και με το πεδίο ανέμων που επικράτησε».

Συνεχίζει λέγοντας: «Στην περιοχή επικράτησαν νότιοι άνεμοι οι οποίοι καθώς αλληλεπίδρασαν με τους ορεινούς όγκους του νησιού, δημιούργησαν καταβάτες ανέμους, ανέμους δηλαδή οι οποίοι καθώς κατέρχονται από τις βουνοπλαγιές ενισχύονται σημαντικά και ταυτόχρονα θερμαίνονται μιας και οδηγούνται σε περιοχές μεγαλύτερης βαρομετρικής πίεσης. Έτσι λοιπόν ενισχύθηκε περεταίρω η ήδη θερμή αέρια μάζα οδηγώντας τον υδράργυρο σε υψηλότερες τιμές απ’ ότι γενικότερα επικράτησαν στη χώρα μας.

Η σκόνη φεύγει αλλά για λίγο

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει «μετά από αυτό το ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αναμένεται σταδιακά να ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά μιας και ο άνεμος θα γυρίσει σε βορειοδυτικό απομακρύνοντας αυτές τις μεγάλες ποσότητες προς την Τουρκία και την Κύπρο.

Έτσι λοιπόν θα βελτιωθεί αρκετά η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αύριο αλλά και το Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και μέσα στην Κυριακή και κυρίως στις αρχές της άλλης εβδομάδας ένα νέο πιο ήπιο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσει την περιοχή μας».

Υψηλές θερμοκρασίες και ομίχλες θαλάσσης

Ωστόσο, σημειώνει πως οι επόμενες ώρες θα κυλήσουν με υψηλές θερμοκρασίες «στις αρχές της άλλης εβδομάδας ενδεχομένως να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά ή και πάνω από τους 30° βαθμούς κελσίου. Η παραπάνω εξέλιξη θα οδηγήσει σε σχηματισμό πυκνών ομιχλών σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις».

«Στην εποχή που βρισκόμαστε η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται κοντά στους 14° βαθμούς στα βόρεια και κοντά στους 17° πιο νότια.

Καθώς η θερμή αέρια μάζα κινείται πάνω από αυτές τις υδάτινες – ψυχρότερες επιφάνειες, ψύχεται οδηγώντας στη συμπύκνωση των υδρατμών που αυτή φέρει με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ομιχλών μεταφοράς μια μορφή των οποίων είναι και οι ομίχλες θαλάσσης» καταλήγει.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-