Σουφλί: Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα κοντά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

2 days ago 1

Με πρόσχημα την θανάτωση 47 ζώων της άγριας πανίδας του Έβρου από δηλητηριασμένα δολώματα στα τέλη Μαρτίου και δεδομένου ότι τα ζώα εντοπίστηκαν σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000, η ΕΠΒΘ τονίζει τον κίνδυνο που ελλοχεύει και για τα προστατευόμενα είδη της περιοχής.

Τα περισσότερα ζώα που βρέθηκαν ήταν σε προχωρημένη σήψη γεγονός που όπως σημειώνεται υποδεικνύει ότι παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή και συνέχιζαν να αποτελούν εστία δηλητηρίασης για επόμενα ζώα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα δηλητηριασμένα ζώα εντοπίστηκαν «μετά από πρωτοφανή κινητοποίηση» -σε μια περιοχή έκτασης κατά πρόσβαση 5 χιλιομέτρων- τριών Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, μια της ΕΠΒΘ και του ΟΦΥΠΕΚΑ και με τη συνδρομή του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς και της αντιδημαρχίας Φερών.

«Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη σε κοντινή απόσταση με το περιστατικό θανάτωσης 2 χρυσαετών, ενός καλαμόκιρκου κι ενός τσακαλιού λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρονικά η παράνομη μεταχείριση δολωμάτων σε αυτή την περιοχή μάλλον συνέπεσε. Από τα παραπάνω γεγονότα το μεν εντοπίστηκε λόγω πομπού που έφερε ο ένας χρυσαετός, ενώ το άλλο δεν εντοπίστηκε και εξελίχθηκε σε μαζική δηλητηρίαση», εξηγεί η ΕΠΒΘ.

Σημειώνεται πως τη διερεύνηση του περιστατικού της μαζικής δηλητηρίασης ανέλαβε το αρμόδιο δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο διενεργεί την ποινική προανάκριση σε σύμπραξη με την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου που απέστειλε δείγματα για τοξικολογικές αναλύσεις, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-