Άκης Σκέρτσος: Στόχος μας να γίνουμε από κοινωνία των κολλητών κοινωνία των πολιτών

10 hours ago 8

Φωτογραφία: Intime

04/07/2025 16:05

|

THESTIVAL TEAM

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν το θέμα που σχεδόν μονοπώλησε, την ωριαία συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», με πολλές, όμως, αναφορές σε πρόσωπα και καταστάσεις του ελληνικού και του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Η συνέντευξη ξεκίνησε, ωστόσο, από την επέτειο του δημοψηφίσματος του 2015: «Το μείζον αυτές τις ημέρες ειδικά, είναι η επέτειος από τα δέκα χρόνια του θλιβερού δημοψηφίσματος, του πολιτικού και κοινωνικού διχασμού που ζήσαμε το 2015 και των μαθημάτων που πήραμε. Όσοι τα πήραμε, γιατί κάποιοι δεν τα έχουν πάρει ακόμη όπως φαίνεται, από αυτήν την ιστορία που κόντεψε να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη», δήλωσε εισαγωγικώς και προσέθεσε: «Στις εκλογές του 2023 ένα από τα κεντρικά πολιτικά μηνύματα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ήταν ότι το 2019 – 2023 καταφέραμε να μείνουμε στην Ευρώπη». Ενώ το μήνυμα από το 2023 και μετά ότι «πρέπει να γίνουμε Ευρώπη. Κάποιοι ενοχλούνταν τότε με αυτή τη διατύπωση και έλεγαν, “μα, καλά δεν είμαστε Ευρώπη;”. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ακόμη όψεις του ελληνικού κράτους που απέχουν από αυτό που θα θέλαμε».

Αναφορά που χρησίμεψε και ως γέφυρα στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, για το οποίο ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε στην αρχή: «Η μόνη που δεν έχασε το θέμα, είναι η κυβέρνηση. Το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και των αγροτικών ενισχύσεων το έχασε η αντιπολίτευση, το έχασαν τα μέσα ενημέρωσης, το έχασε, δυστυχώς, και η Ευρώπη για κάποιο διάστημα. Η Ελλάδα από το 2024 εφαρμόζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, ένα “μνημόνιο”. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σε επιτήρηση από την ελληνική κυβέρνηση, από το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εφαρμόζεται ένα σχέδιο δράσης 45 σημείων για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ ακριβώς γιατί η ελληνική κυβέρνηση από το 2019, το 2020, το 2021, το 2022, το 2023, διαπίστωνε διαρκώς και παρέπεμπε στη δικαιοσύνη τέτοια προβλήματα».

Στο σημείο αυτό ο Ά. Σκέρτσος υπενθύμισε ότι «το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2024. Είναι αναρτημένο στη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, όπου γράφει εμφατικά, μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις του 2025 που πρέπει να υλοποιήσουν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι η αναδιοργάνωση και η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Εξ άλλου, «η εντολή του πρωθυπουργού, παγίως, προς όλες τις ηγεσίες και τις διοικήσεις, ήταν στην κατεύθυνση της εξυγίανσης και της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού», επεσήμανε και απέδωσε τις παραιτήσεις διοικητών του ΟΠΕΚΕΠΕ σε διαφορές στην πολιτική συνεργασία με τον εκάστοτε υπουργό.

Επιπλέον: η ευρωπαία εισαγγελέας έχει ανοιχτές 24 υποθέσεις διερεύνησης, σημείωσε και υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα από το 1998 έχει δεχθεί δημοσιονομικές διορθώσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ, 415 εκατ. είναι αυτά που έχουν καταγραφεί τώρα». Κατά συνέπεια, «είναι ένα γνωστό πρόβλημα για το οποίο δεν έκαναν κάτι οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Όμως, συνέχισε, «υπάρχει ένα πρόβλημα στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, η οποία επιτρέπει νομίμως να δίνονται ενισχύσεις ακόμη και σε μη παραγωγικές δραστηριότητες».

Ακολούθως εξήγησε και τον πυρήνα του σκανδάλου των παράνομων επιδοτήσεων. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι έπαιρναν ενισχύσεις άτομα που δεν είχαν καν ζώα ή τα βοσκοτόπια τους δεν είναι στην περιοχή που ζουν -«αυτά όλα γίνονταν με την ανοχή και την έγκριση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ελέγχεται επίσης για πράξεις ή παραλείψεις, υποθέτω».

Όμως, υπογράμμισε, «εγώ είμαι ο τελευταίος που θα μπορούσα να αποδεχθώ μια συναλλακτική μορφή πολιτικής. Δεν με εκφράζει αυτή η πολιτική και δεν εκφράζει σίγουρα τον πρωθυπουργό. Οι πελατειακές σχέσεις είναι, δυστυχώς, η μήτρα του σύγχρονου ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος από συστάσεώς του».

Μίλησε, σημειωτέον, και για μια θέση αρχής: «Να πάμε από την κοινωνία των κολλητών που αυτό ήταν η Ελλάδα για πάρα πολλές δεκαετίες στην κοινωνία των πολιτών. Να μην έχουμε πελάτες, να έχουμε πολίτες με ισονομία και ισοπολιτεία».

Χαρακτηρίζοντας, επίσης, «στρατηγικό λάθος της αντιπολίτευσης» τον ισχυρισμό ότι επί έξι χρόνια δεν έχουν γίνει προσπάθειες, αντέτεινε ότι «ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του με γενναιότητα το πρόβλημα που έχει προκύψει». Επιπροσθέτως, «είναι ο μόνος πολιτικός ηγέτης, ο μόνος πολιτικός άνδρας, ο οποίος, για άλλη μια φορά, αναγνωρίζει το λάθος με εντιμότητα και δεσμεύεται ότι θα το διορθώσει. Δεν έχω ακούσει ποτέ Έλληνα πολιτικό σε αυτήν τη θέση να κάνει τέτοιου τύπου αναγνώριση και ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Τέτοιους πολιτικούς θέλουμε. Όχι τον πολιτικό που δηλώνει αλάνθαστος ή που θεωρεί, όταν κάνει τον απολογισμό του, ότι είναι όλα καλώς καμωμένα».

Επιστρέφοντας στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, «5.200 υποθέσεις ελέγχθηκαν και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη από αυτήν την κυβέρνηση. Κάποιες δικάζονται τώρα πριν την παρέμβαση της ευρωπαίας εισαγγελέως», ανέφερε και ζήτησε να λείψει η υποκρισία και «από το πολιτικό σύστημα και από όσους έχουν βρει μια ευκαιρία να επιτεθούν στην κυβέρνηση». Υπάρχουν εν τέλει κάποιες λειτουργίες του κράτους που ακόμη νοσούν – και «ο ΟΣΕ ήταν μια τέτοια περίπτωση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μια ακόμη περίπτωση, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις».

Ενώ στο ερώτημα, τι επέτρεπε να γίνονται εικονικές δηλώσεις, ο υπουργός Επικρατείας επικαλέστηκε «την ανυπαρξία κτηματολογίου, την έλλειψη σχεδίων βόσκησης, την έλλειψη δασικών χαρτών και την έλλειψη σύγχρονων ψηφιακών μητρώων καταγραφής των αγροτικών εκτάσεων και των κτηνοτροφικών μονάδων με δυνατότητα διασταύρωσης. Αυτά είναι τέσσερα εργαλεία που έλειπαν διαχρονικά», αλλά, συμπλήρωσε, και οι τέσσερις αυτοί παράγοντες ικανοποιούνται από αυτήν την κυβέρνηση ως το 2026.

Στο δια ταύτα, «αυτή η κυβέρνηση είναι που πήρε την απόφαση, να λύσει το γόρδιο δεσμό, να διαλύσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να τον μεταφέρει στην ΑΑΔΕ, που έχει το τεκμήριο της ανεξαρτησίας και τη δυνατότητα σοβαρών διασταυρωτικών ελέγχων».

Αφήνοντας νέες αιχμές στη συνέχεια, είπε ότι «οι δημοσιονομικές διορθώσεις για τις οποίες συζητάμε, αφορούν και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν έχουμε κάτι από την ευρωπαία εισαγγελέα για την προηγούμενη περίοδο. 105 εκατ. ευρώ από τα 415 εκατ. αφορούν την περίοδο 2016 – 2019. Εκεί γιατί δεν έχουμε κάτι από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Επίσης οι συνομιλίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας «είναι ντροπιαστικές, με προσβάλλουν ως πολίτη και ως μέλος της κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει ποτέ να επιστρέψουμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον», επεσήμανε ο Ά. Σκέρτσος, ο οποίος παίρνοντας αφορμή από προηγούμενη συνέντευξη στον ίδιο σταθμό, της υπεύθυνης Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Άννας Διαμαντοπούλου, την επέκρινε για «μηδενιστική καταγραφή». Και συνέχισε: «Από το 2019 ως σήμερα ο πρωτογενής τομέας της Ελλάδας παράγει εμπορικά πλεονάσματα, κάτι που δεν ίσχυε πριν».

Στο σημείο αυτό της συνέντευξης δε, ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε σειρά κυβερνητικών επιτευγμάτων, ενδεικτικά υπάρχει πλέον δημοσιονομική πειθαρχία και υπευθυνότητα, η Ελλάδα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή «με ανεπανάληπτο ιστορικά τρόπο», επίσης «η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει απλώσει δίχτυ προστασίας πάνω από 2 εκατ. εργαζόμενους». Κι ακόμη, «έχουμε μειώσει 72 φόρους αλλά τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 22 δισ. ευρώ».

Ωστόσο, «το ενδημικό πρόβλημα της χώρας είναι ο εθισμός στην ανομία, την ατιμωρησία και στην παραβατική συμπεριφορά, να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Όσο μειώνονται αυτές οι εστίες, τόσο η Ελλάδα θα προοδεύει και θα γίνεται μια πιο δίκαιη χώρα. Για αυτό εργαζόμαστε, αυτός είναι ο στόχος του πρωθυπουργού», σημείωσε με έμφαση.

Ενώ σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα συμφωνούσε με το αίτημα της αντιπολίτευσης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, απάντησε: «Αυτά θα τα δούμε στην ώρα τους. Μελετάται ο ογκωδέστατος φάκελος και η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί με βάση και τις θέσεις που θα πάρει η αντιπολίτευση. Όχι με όρους πολιτικής δημαγωγίας, αλλά με όρους ευθύνης και σεβασμού στη νομική επιστήμη».

Επιτέθηκε πάντως στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «στο ίδιο μοτίβο της… ξυλολιάδας, είναι η εσχάτη απελπισία να έρχονται πάλι να ποινικοποιήσουν (την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ) στο ανώτατο επίπεδο του πρωθυπουργού». Δηλαδή, «το να ισχυρίζεται η αντιπολίτευση ότι ο πρωθυπουργός είναι ο επικεφαλής μιας εγκληματικής οργάνωσης για μένα είναι τεράστιο δείγμα πολιτικής – αντιπολιτευτικής αδυναμίας. Έχασαν το θέμα και τώρα έρχονται να κλιμακώσουν με μια ακραία προσπάθεια εργαλειοποίησης ενός προβλήματος που πρέπει να λυθεί».

Με αφορμή δε, την παρουσία της πρώην καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στη χώρα μας, παρατήρησε: «Τιμώ και σέβομαι την κυρία Μέρκελ, όπως και κάθε πολιτικό που έχει διαγράψει μια τεράστια πορεία στο πολιτικό περιβάλλον. Αυτό που μου έκανε εντύπωση – κι αυτό πάντα μου κάνει εντύπωση σε πολιτικά πρόσωπα – είναι ότι δεν έκανε αυτοκριτική για τίποτα».

Στον αντίποδα, «το υπόδειγμα Μητσοτάκη που αναγνωρίζει λάθη δείχνει ότι δεν έχει το σύμπλεγμα». Με άλλα λόγια, «ξέρει ότι έχει να αντιπαραβάλλει πολλά θετικά, ότι έχει κάνει πολύ έργο και το οποίο φαίνεται. Όταν μπει στην τελική κρίση των πολιτών αυτό το έργο με τις συγκεκριμένες αστοχίες που ο ίδιος έχει ομολογήσει, τότε οι πολίτες ψύχραιμα θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-