Στην Ελλάδα η άσκηση του ΝΑΤΟ «Trojan Footprint 2024» – Θα κρατήσει πάνω από δύο εβδομάδες

2 months ago 7

Πάνω από δύο εβδομάδες θα έχει διάρκεια η μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ Sofex «Trojan Footprint 2024» η οποία θα φιλοξενηθεί σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας οι οποίες θα μετατραπούν σε ένα απέραντο πεδίο Ειδικών Επιχειρήσεων.

H Special Forces/Special Operators άσκηση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Συμμαχίας, με την επιλογή της Ελλάδας ως μια από τις χώρες φιλοξενίας να αποτελεί μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Άλλωστε, οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ – Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, Ζ’ ΜΑΚ και Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων – έχουν ήδη δώσει διαπιστευτήρια δυνατοτήτων μέσω της ΝΑΤΟϊκής αξιολόγησης.

Εκτός από τους Έλληνες επίλεκτους κομάντος, στην άσκηση θα συμμετέχουν κορυφαίες Μονάδες Special Forces από Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία και Βουλγαρία. Eνώ εκτός από το προσωπικό της «αφρόκρεμας» των Συμμαχικών SOF, στην «TROJANFOOTPRINT 2024» θα λάβουν μέρος εναέρια μέσα από τις χώρες που θα συμμετέχουν και κυρίως από τις ΗΠΑ, όπως αεροσκάφη NC-130 και ελικόπτερα UH-60M Black Hawk, AH-64 Apache και CH-47 Chinook.

Με επίκεντρο τη Νέα Πέραμο, την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, το ΚΕΤΘ Αυλώνα αλλά και την περιοχή της Μαγνησίας, οι Δυνάμεις που θα συμμετέχουν στην υψηλού επιχειρησιακού επιπέδου άσκηση θα εκπαιδευτούν σε μια σειρά από αντικείμενα και σενάρια Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Καταδρομικές επιχειρήσεις, τερματική καθοδήγηση πυρών από μαχητικά αεροσκάφη με συνδρομή Joint Terminal Attack Controller, αποστολές αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, εξουδετέρωσης ασύμμετρων απειλών θα εκτελεστούν μεταξύ άλλων σε ρεαλιστικές συνθήκες ημέρα και νύχτα. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν και αμφίβια σενάρια, όπως νηοψίες και καταδρομικές αποστολές ανορθόδοξου πολέμου με χρήση Ελληνικών και Συμμαχικών πλωτών μέσων.

Η άσκηση αρχίζει στις 28 Φεβρουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Μαρτίου, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ορισμού DV και Μedia Day.

Παρά το γεγονός ότι η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου μετρά μόλις λίγα χρόνια από την ίδρυση της, έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ΝΑΤΟ, καθώς ήδη έχει διοργανώσει μια σειρά από πολυεθνικές ασκήσεις υψηλού επιπέδου όπως η «ORION», η «HERCULES», η «BALKAN SHIELD», αλλά και συνεργασίας με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, με ενδεικτικά παραδείγματα την «STOLEN CERBERUS», την «ALEXANDER THE GREAT» και την«ARGO». Πριν δύο χρόνια είχε πραγματοποιηθεί και πάλι στην Ελλάδα υπό την Διοίκηση της νεότευκτης τότε ΔΕΠ, η «TROJAN FOOTPRINT 2022», στην περιοχή της Αττικοβοιωτίας με συμμετοχή δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από Αλβανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ιταλία.

Στόχος του ΓΕΕΘΑ και του νέου Αρχηγού Στρατηγού Δημητρίου Χούπη είναι η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε όσο το δυνατό περισσότερες πολυεθνικές ασκήσεις αλλά και η διοργάνωση μεγάλων ασκήσεων με Συμμαχικές και φιλικές χώρες.

Η άσκηση SOF «TROJAN FOOTPRINT2024» είναι διασυνδεδεμένη με την «STEADFAST DEFENDER 2024» τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση, η οποία πραγματοποιείται στην Ευρώπη έπειτα από τον «Ψυχρό Πόλεμο» με συμμετοχή συνολικά 90.000 Στελεχών από 31 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και την υπό ένταξη Σουηδία. Με στόχο να δοκιμαστούν τα σχέδια άμυνας του ΝΑΤΟ έναντι κάθε απειλής, αλλά με προφανή αντίπαλο τη Ρωσία έπειτα και από την εισβολή στην Ουκρανία. Η «STEADFAST DEFENDER2024» αποτελεί άσκηση, η οποία περιλαμβάνει σενάρια σε ξηρά, αέρα, θάλασσα, στον κυβερνοχώρο αλλά και στο διάστημα και έχει ως στόχο να σταλεί σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ έχει την ισχύ και είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τα μέλη του.

Του Κώστα Σαρικά / Πηγή OnAlert.gr

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-