Το Βερολίνο ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί» τον προϋπολογισμό τον οποίο η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «τον πιο φιλόδοξο που έχει προταθεί ποτέ».
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Κορνέλιους δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι «μια συνολική αύξηση στον προϋπολογισμό της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή σε μια εποχή που όλα τα κράτη μέλη καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την ενοποίηση των εθνικών τους προϋπολογισμών».
Η Γερμανία αντιτάχθηκε επίσης στην έκκληση της επιτροπής να υποχρεωθούν οι εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ να πληρώνουν περισσότερους φόρους.
Ενώ η Γερμανία λέει ότι ο προϋπολογισμός είναι πολύ μεγάλος, πολλοί νομοθέτες της ΕΕ την κατηγορούν ότι δεν αφήνει επαρκή κεφάλαια για προτεραιότητες όπως η προσαρμογή στην κλιματική μεταποίηση και οι γεωργικές επιδοτήσεις που αποτελούν το μεγαλύτερο μερίδιο του προϋπολογισμού.
Κατά των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων τάχθηκαν και τα αγροτικά συνδικάτα καθώς πλήττουν τις γεωργικές επιδοτήσεις.
Το πλάνο προϋπολογισμού επιδιώκει να ενισχύσει την ασφάλεια της Ευρώπης και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, σε ένα περιορισμοί αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποπληρώνοντας παράλληλα χρέη από ένα τεράστιο δάνειο της εποχής του Covid.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε στο τραπέζι 451 δισεκατομμύρια ευρώ υπό μια ευρεία ετικέτα «ανταγωνιστικότητας» που περιλαμβάνει την άμυνα και το διάστημα συνολικά διατέθηκαν 131 δισεκατομμύρια ευρώ, μια πενταπλάσια αύξηση. Ο προϋπολογισμός προβλέπει ως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ουκρανίας καθώς και σημαντικά νέα κεφάλαια «ευελιξίας» που θα διατηρούνται διαθέσιμα σε περίπτωση κρίσης.
Ο επίτροπος προϋπολογισμού Πιότρ Σεραφίν δήλωσε ότι σύμφωνα με τα σχέδια της επιτροπής, 300 δισεκατομμύρια ευρώ θα παραμείνουν για την υποστήριξη των αγροτών - έναντι κατά πρόσβαση 387 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 270 δισεκατομμύρια σε άμεσες πληρωμές, στο περιορισμοί του τρέχοντος επταετούς προϋπολογισμού.
Σκληρές διαπραγματεύσεις
Η είδηση από τη Γερμανία και τα αγροτικά συνδικάτα δημιουργεί το σκηνικό για 2 χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των 27 κρατών μελών.
Με την οικονομία τους να πιέζεται, ορισμένα κράτη, όπως η Γερμανία, δεν είναι διατεθειμένα να συνεισφέρουν περισσότερα στο κοινό ταμείο.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Μπενζαμέν Χαντάντ, χαιρέτισε τη «φιλοδοξία» της επιτροπής, αλλά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Έλκο Χάινεν - που εκπροσωπεί ένα από τα κράτη που θέλουν να κάνουν περικοπές - δήλωσε ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός ήταν «πολύ υψηλός».
Τα μέλη του κοινοβουλίου της ΕΕ, ωστόσο, ξεκαθάρισαν ότι ο προϋπολογισμός δεν ήταν επαρκής κατά την άποψή τους.
Σε διάσταση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό, η ΕΕ έχει χρέη οφειλόμενα από την πανδημία Covid, όταν τα κράτη συνεργάστηκαν για να δανειστούν 800 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουν την οικονομία του μπλοκ. Αυτά εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 25-30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2028.
Ο προηγούμενος προϋπολογισμός 2021-2027 άξιζε κατά πρόσβαση 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ και προερχόταν από εθνικές συνεισφορές και χρήματα που εισέπραττε η ΕΕ, όπως τελωνειακοί δασμοί.
Οι εθνικές συνεισφορές θα αυξηθούν ελαφρώς, από 1,13% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος των κρατών μελών σε 1,15% συν 0,11% που διατίθεται για την εξόφληση του δανείου Covid.