22/05/2025 23:42
|
THESTIVAL TEAM
Σε πρωτοφανή όξυνση της διαμάχης του με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ προχώρησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με μια απόφαση που προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με την απόφαση που φέρει την υπογραφή του, απαγορεύεται σε αλλοδαπούς φοιτητές να εγγράφονται ή να συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Χάρβαρντ, ένα από τα πιο ιστορικά και αναγνωρισμένα πανεπιστήμια παγκοσμίως.
Το μέτρο δεν περιορίζεται στους νέους υποψήφιους, αλλά επεκτείνεται και σε όσους ήδη φοιτούν, οι οποίοι καλούνται να μετεγγραφούν σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλούνται με ανάκληση της φοιτητικής τους βίζας και υποχρεωτική αποχώρηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η απόφαση αυτή αποτελεί σαφή απάντηση στις θέσεις του Χάρβαρντ, το οποίο είχε αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντάς τες παράνομες και αντισυνταγματικές.
Παράλληλα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η στοχοποίηση του Χάρβαρντ λειτουργεί ως προειδοποίηση προς το σύνολο των αμερικανικών πανεπιστημίων, πως όσοι δεν ακολουθήσουν τη «γραμμή» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις με ανάλογη σκληρότητα.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, ενώ φοιτητικές οργανώσεις, καθηγητές και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για καταπάτηση της εκπαιδευτικής ελευθερίας και διάκριση με βάση την εθνικότητα.
«Το Χάρβαρντ δεν μπορεί πλέον να εγγράψει ξένους φοιτητές και οι υφιστάμενοι φοιτητές πρέπει να μετεγγραφούν ή να χάσουν το νομικό τους καθεστώς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Το Πανεπιστήμιο χαρακτήρισε, σε ανακοίνωσή του, την κίνηση «παράνομη» και δηλώνει ότι θα αμφισβητήσει την ενέργεια της διακυβέρνηση Τραμπ με κάθε μέσο.
Η υπουργός Κρίστι Νόεμ έδωσε εντολή να τερματιστεί η πιστοποίηση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για το Πρόγραμμα Φοιτητών και Επισκεπτών Ανταλλαγής (SEVP).
Η ανακοίνωση επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Τραμπ ότι «το Χάρβαρντ τίθεται προ των ευθυνών του για συνεργασία με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, για την προώθηση της βίας, του αντισημιτισμού και της φιλοτρομοκρατικής συμπεριφοράς των φοιτητών στην πανεπιστημιούπολή του».
«Αυτό ας γίνει μια προειδοποίηση για όλα τα πανεπιστήμια και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη τη χώρα», έγραψε στο X η Νόεμ.
This administration is holding Harvard accountable for fostering violence, antisemitism, and coordinating with the Chinese Communist Party on its campus.
It is a privilege, not a right, for universities to enroll foreign students and benefit from their higher tuition payments… pic.twitter.com/12hJWd1J86
Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:
«Η ηγεσία του Χάρβαρντ δημιούργησε ένα μη ασφαλές περιβάλλον στην πανεπιστημιούπολη, επιτρέποντας σε αντι-αμερικανούς, φιλο-τρομοκρατικούς ταραξίες να παρενοχλούν και να επιτίθενται σωματικά σε άτομα, μεταξύ των οποίων πολλών Εβραίων φοιτητών, και παρεμποδίζοντας με άλλο τρόπο το άλλοτε αξιέπαινο μαθησιακό περιβάλλον. Πολλοί από αυτούς τους ταραξίες είναι ξένοι φοιτητές. Η ηγεσία του Χάρβαρντ διευκόλυνε περαιτέρω και συμμετείχε σε συντονισμένες δραστηριότητες με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, μεταξύ τους και της φιλοξενίας και εκπαίδευσης μελών παραστρατιωτικής ομάδας του ΚΚΚ που είναι συνυπεύθυνη για τη γενοκτονία των Ουιγούρων.
Στις 16 Απριλίου 2025, η υπουργός Νόεμ απαίτησε από το Χάρβαρντ να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την εγκληματικότητα και την παραβατική συμπεριφορά των αλλοδαπών φοιτητών στην πανεπιστημιούπολή του. Η υπουργός προειδοποίησε ότι η άρνηση συμμόρφωσης με αυτή τη νόμιμη εντολή θα είχε ως αποτέλεσμα τον τερματισμό του SEVP.
Η ενέργεια αυτή έρχεται μετά την παύση επιχορηγήσεων ύψους 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για το Χάρβαρντ τον περασμένο μήνα.
Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αρνήθηκε θρασύτατα να παράσχει τις απαιτούμενες πληροφορίες που του ζητήθηκαν και αγνόησε το αίτημα παρακολούθησης από το Γραφείο του Γενικού Συμβουλίου του υπουργείου. Η υπουργός Νόεμ τηρεί την υπόσχεσή της να προστατεύσει τους φοιτητές και να απαγορεύσει στους συμπαθούντες την τρομοκρατία να λαμβάνουν παροχές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Τι απαντά το Πανεπιστήμιο
Η κίνηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας είναι «παράνομη ενέργεια αντιποίνων» που απειλεί με σοβαρή ζημία το ίδρυμα, τονίζει το Χάρβαρντ σε ανακοίνωσή του.
Σε ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο αναφέρει: «Η κίνηση της κυβέρνησης είναι παράνομη. Δεσμευόμαστε πλήρως να διατηρήσουμε την ικανότητά του να φιλοξενεί διεθνείς φοιτητές και επιστήμονες από περισσότερες από 140 χώρες και να εμπλουτίζει το πανεπιστήμιο. Αυτή η ενέργεια αντιποίνων απειλεί με σοβαρή βλάβη την κοινότητα του Χάρβαρντ και τη χώρα μας και υπονομεύει την ακαδημαϊκή και ερευνητική αποστολή του Χάρβαρντ».
Υπενθυμίζεται ότι το Χάρβαρντ είναι αρνηθεί να παράσχει πληροφορίες που είχε ζητήσει προηγουμένως η Κρίστι Νόεμ σχετικά με ορισμένους κατόχους βίζας για ξένους φοιτητές που φοιτούν στο πανεπιστήμιο.
Περίπου 7.000 ξένοι φοιτητές ήταν εγγεγραμμένοι στο ίδρυμα το περασμένο ακαδημαϊκό έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου, αποτελώντας το 27,2% του φοιτητικού του σώματος.
Τι έχει προηγηθεί, ποιες ήταν οι απαιτήσεις του Τραμπ από το ιστορικό πανεπιστήμιο
Η πλήρης ρήξη ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και το Χάρβαρντ έχει επέλθει από τα μέσα Απριλίου μετά την κατηγορηματική άρνηση του Πανεπιστημίου να αποδεχθεί ένα σύνολο απαιτήσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον, και τις οποίες το πανεπιστήμιο χαρακτηρίζει «παράνομες».
Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν άμεση: πάγωμα χρηματοδοτήσεων ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σύμβασης ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η επιστολή της κυβέρνησης προς το Χάρβαρντ απαριθμούσε μια σειρά απαιτήσεων που θα άλλαζαν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου.
Μεταξύ αυτών:
– Παροχή όλων των δεδομένων εισαγωγής —συμπεριλαμβανομένων απορριφθέντων και δεκτών υποψηφίων— διαχωρισμένων ανά φυλή, καταγωγή, GPA και επιδόσεις σε τεστ.
– Έλεγχος λογοκλοπής σε όλους τους νυν και υποψήφιους καθηγητές.
– Κατάργηση όλων των προγραμμάτων που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη.
– Άμεση αναφορά των ξένων φοιτητών με πειθαρχικά παραπτώματα στις ομοσπονδιακές αρχές.
– Επιβολή εξωτερικού ελέγχου σε ακαδημαϊκά προγράμματα με «ιστορικά προβλήματα αντισημιτισμού», όπως η Σχολή Δημόσιας Υγείας, η Ιατρική Σχολή και το Divinity School.
– Αξιολόγηση της «πολιτικής πολυφωνίας» στα τμήματα και πιθανή παρέμβαση για την ενίσχυσή της.
– Διενέργεια προσλήψεων υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, τουλάχιστον ως το 2028.
Πρόκειται για αιτήματα που, σύμφωνα με τη διοίκηση του Χάρβαρντ, συνιστούν πρωτοφανή παραβίαση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της συνταγματικής αυτονομίας ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Την ίδια περίοδο σε ανάρτησή του έγραφε ότι «όλοι ξέρουν πως το Χάρβαρντ έχει χάσει τον δρόμο του» και ότι προσλαμβάνει «ριζοσπαστικά αριστερούς ανίκανους» με υπέρογκες αμοιβές, φέρνοντας ως παράδειγμα την ένταξη ως διδάσκοντες πρώην δημάρχων από τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, αναφερόμενος στον Μπιλ ντε Μπλάζιο και τη Λόρι Λάιτφουτ. «Άφησαν πίσω τους πόλεις που θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψουν από την ανικανότητα και το κακό τους», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το ίδρυμα «καταφύγιο για “ξύπνιους” και “χαζούς” που δεν μπορούν να διδάξουν τίποτα πέρα από αποτυχία σε φοιτητές και στους λεγόμενους “μελλοντικούς ηγέτες”».
Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.