Κίνα: Στα σκαριά σχέδιο διάσωσης 278 δισ. δολαρίων για το χρηματιστήριο

2 months ago 8

Σε μία προσπάθεια να σταθεροποιήσουν το κλυδωνιζόμενο χρηματιστήριο και έχοντας δει τα έως τώρα μέτρα για την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης να αποτυγχάνουν, οι κινεζικές αρχές εξετάζουν μία νέα «δυναμική» παρέμβαση,  κατ’εντολή του πρωθυπουργού, Λι Τσιανγκ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, οι αρμόδιες αρχές θέλουν να κινητοποιήσουν περί τα 2 τρισ. γιουάν (278 δισ. δολάρια) κυρίως από offshore λογαριασμούς κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων για να δημιουργήσουν ένα fund σταθεροποίησης, που θα αγοράζει μετοχές onshore, μέω του σύνδεσης με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Επιπλέον έχουν βάλει στην άκρη τοπικά κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 300 δισ. γιουάν προκειμένου να επενδύσουν σε onshore μετοχές μέσω της China Securities Finance Corp. ή της Central Huijin Investment Ltd.

Οι αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης άλλες επιλογές ίσως ανακοινώσουν κάποιες ακόμη και εντός της εβδομάδας, εάν εγκριθούν από την ηγεσία της χώρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η Ρυθμιστική Επιτροπή Χρεογράφων Κίνας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο.

To sell off απειλεί την κοινωνική σταθερότητα

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό δίκτυο οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο διάσωσης των 278 δισ. δολαρίων αποκαλύπτουν την εντεινόμενη ανησυχία των κινεζικών αρχών για το sell off που έχει οδηγήσει τον βασικό δείκτη CSI 300 σε χαμηλά 5 ετών. Οι μαζικές ρευστοποιήσεις έχουν πλήξει πολλούς  μικροεπενδυτές, οι οποίοι είχαν ήδη δοκιμαστεί από τα προβλήματα της αγοράς ακινήτων. Η σταθεροποίηση του χρηματιστηρίου θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας.

Στον απόηχο της είδησης ο επιμέρους δείκτης των μετοχών της κυρίως Κίνας στο Χονγκ Κονγκ έκανε άλμα έως 3,8%, απομακρυνόμενος έτσι από τα χαμηλά 19 ετών στα οποία είχε διολισθήσει τη Δευτέρα. Ο CSI 300 στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης «έσβησε» απώλειες 1% που εμφάνιζε νωρίτερα και σκαρφάλωσε σε θετικό έδαφος.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-