Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Χαιρετίζει» την έγκριση της Τουρκίας για τη Σουηδία - «Στο Κογκρέσο τα F16»

2 months ago 10

Στην σχετική ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως «η Ουάσινγκτον ανυπομονεί να λάβει το αρχείο επικύρωσης της Τουρκίας και η Ουγγαρία να προχωρήσει επίσης στη διαδικασία».

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η κράτος Μπάιντεν έχει υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας, όμως αναγνωρίζει πως το αμερικανικό Κογκρέσο έχει κύριο ρόλο να διαδραματίσει».

Υπενθυμίζεται ότι, η Σουηδία υπέβαλε απαίτηση για να ενταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου τον Μάιο του '22 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς, όμως η διαδικασία προσχώρησης, η οποία απαιτεί την έγκριση όλων των μελών, καθυστερούσε από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Να σημειωθεί ότι η Στοκχόλμη μετά τις καταγγελίες της Άγκυρας πως προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της, η Σουηδία υιοθέτησε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο.

Η επικύρωση πλέον από την Τουρκία θα αφήσει την Ουγγαρία να είναι το τελευταίο εμπόδιο της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σουηδός πρωθυπουργός: «Ένα βήμα πιο κοντά» στο ΝΑΤΟ

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», σχολίασε πριν από λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση από το Τουρκικό κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-