Μητσοτάκης: Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων

2 weeks ago 3

«Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι δεν έγινε καμία συγκάλυψη» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, για να προσθέσει: «Είναι στη δική σας ευχέρεια αν θα με πιστέψετε».

«Προσέρχομαι στη σημερινή συζήτηση θεωρώντας την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ μεγαλύτερο από απλή πρόσχημα για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Θα μιλήσω περισσότερο για την πραγματικότητα περίγυρα από αυτό το δυστύχημα. Θα είναι λιγότερες οι αναφορές μου στα πολιτικά ζητήματα. Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στη ανάμνηση των ανθρώπων που χάσαμε και στις οικογένειές τους. Μόνον αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία. Μπορούν και να αδικούν την Πολιτεία», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Ενώ ταυτόχρονα, έστειλε και ένα σαφές μήνυμα σε επιχειρηματικά συμφέροντα. «Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι της χώρας και φουσκωμένα πορτοφόλια. Όσοι νομίζουν ότι είναι όλοι εξαγοράσιμοι, είναι βαθιά νυχτωμένοι» επεσήμανε.

«Αν κάποιος επιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί στην πολιτική αρένα, μόνοι τους όμως, όχι δι' αντιπροσώπων. Ας εμφανιστούν, να μετρηθούν και να συγκριθούν», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κάθε καζάντημα έχει δικαίωμα να θέλει. Ακόμη και την πτώση της κυβέρνησης. Αλλά η πολιτική οφείλει να το συγκρατεί στο ρόλο του. Ως φιλελεύθερος πολιτικός υποστηρίζω διακριτές ευθύνες και τα όρια σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις.

Δεν είναι καινούργιο αυτό. Έχουμε ζήσει διαπλεκόμενα και εποχές νταβατζήδων στη χώρα μας. Αυτή είναι η παλιά Ελλάδα που θέλουμε να αλλάξουμε.

Σε ό,τι με αφορά, δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου. Ψηφίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σκληρό μήνυμα προς Κασσελάκη

Αναφερόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Προηγούμαστε στην ποιότητα των εκλογών». Να σταματήσει ο φαντάρος των 20 ημερών ο κ. Κασσελάκης τις ανιστόρητες κατηγορίες για διεθνείς παρατηρητές. Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης, ότι η Δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής. Κανείς δεν έχει τολμήσει να αμφισβητήσει τις εκλογές μας. Αυτό το κεκτημένο δεν αμφισβητήθηκε όπως είπε ο κ. Αλιβιζάτος ούτε στις αρχές του ‘90, ούτε όταν το 2000 έχασε με 70.000 ψήφους.

Το «καρφί» στον Ανδρουλάκη

«Διαβάζω το σημερινό άρθρο του κ. Αλιβιζάτου, συνεργάτη σας, διακεκριμένου στελέχους του ΠΑΣΟΚ που αγωνίζεται δεκαετίες για το κράτος Δικαίου. Σας αφορά κ. Ανδρουλάκη. «Η χώρα μας δεν αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Από το 1974 η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου όπως δεν ήταν ποτέ στην ιστορία της. Μόνο αφελείς και ανιστόρητοι το αμφισβητούν αυτό. Σας είπε κ. Ανδρουλάκη αφελή και ανιστόρητο».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ζήτησε την προσοχή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον να σταματήσει να κοιτά το κινητό του. «Ακούστε κύριε Ανδρουλάκη, μην κοιτάτε συνέχεια το κινητό σας, δεν χρειάζεται να σας δώσει κανείς κατευθύνσεις, δεν έχετε να ξαναμιλήσετε».

Κύριε Ανδρουλάκη, δικοί σας ευρωβουλευτές ήταν που ζήτησαν να διακοπεί η χρηματοδότηση. Το πρώτο είναι ότι σήμερα η Κυβέρνηση κατέθεσε αυτό το κείμενο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το οποίο απαντά σημείο προς σημείο στο ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Δεν θα σχολιάσω όσα γράφει η συμβουλή δυσπιστίας για το κράτος δικαίου. Είναι παράξενο να είναι σε αυτή εισηγητής ο κ. Παππάς καταδικασμένος 13-0. Έχετε το θράσος κ. Παππά να γελάτε, όταν κρεμάσατε πολιτικούς στα μανταλάκια, αυτοί δεν γελούσαν.

Τι είπε για τη συνθήκη 717

Αναφερόμενος στη συνθήκη 717 ο πρωθυπουργός είπε:

«Ναι είναι πιθανό ωσπεράν βέβαιο ότι αν είχε ολοκληρωθεί θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να συμβεί το ατύχημα. Τοπικά λειτουργούσε σύστημα και ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη αλόγημα γραμμή».

Στη συνέχεια τόνισε ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016 και πως έδωσε 6 παρατάσεις ο Χρήστος Σπίρτζης. «Τη σπάσατε σε 2 κομμάτια και μας δώσατε μια συνθήκη με προβλήματα και ο υπουργός πήρε μια απόφαση. Ή θα την καταργούσε ή θα πήγαινε να την ολοκληρώσει. Και ήταν να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Δεν μπορείτε να κατηγορείται για την καθυστέρηση αλλά να γίνει δεκτή η εισήγηση του ευρωπαίου εισαγγελέα ότι έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Πως νοείται ένας ευρωπαίος εισαγγελέας να κάνει μεσιτεία σε μια ανοιχτή υπόθεση. Έχει ξεπεράσει τα όρια της αρμοδιότητά της».

Για να κατηγορηθεί κάποιος για ποινικές ευθύνες θέλει κατηγορητήριο και προανακριτική. Μας είπε ο Φάμελλος να κάνουμε μια προανακριτική χωρίς κατηγορητήριο. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη, που έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε. Και μιλάτε για κράτος Δικαίου. Να στείλετε έναν άνθρωπο φυλακή χωρίς κατηγορητήριο. Αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της μη ολοκλήρωσης μιας σύμβασης και μια τραγωδία, τότε ρωτώ: όταν ο όμοιος ο εισαγγελέας για το Μάτι είπε αν είχαμε 112 να είχαν σωθεί ζωές. Ζητήσαμε Οι Έλληνες να αποδοθούν ευθύνες στον παπά που δεν υλοποίησε το 112 ως Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Μαζί με λίγους το 2007 είχα καταθέσει συμβουλή να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος να μην υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, που θυμίζω εμπίπτει ο Σπίρτζης. Αλλάξαμε την απάλειψη και πήγε στα 20 χρόνια. Εμείς το κάναμε αυτό όχι εσείς.

«Στην συνείδηση όλων μας και του κ. Καραμανλή θα πλανάτε το βάρος ότι αν είχε τελειώσει η 717 το ατύχημα δεν θα είχε συμβεί. Αλλά δεν θα μιλήσετε εσείς αν αυτό ήταν έτοιμο από το 2016. Στείλατε ως και εφημερίδες που έχουμε καταλήξει στα δικαστήρια κατά κανόνα παίρνουν τηλέφωνο να πουν ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης. Αυτοί μάλλον έκριναν ότι έπρεπε να ενημερώσουν την αντιπολίτευση κι όχι την κυβέρνηση. Κάνατε συμβουλή δυσπιστίας για ένα δημοσίευμα που γνωρίζαμε εδώ και ένα χρόνο.

Όλα αυτά γίνονται στην υπηρεσία ενός στόχου να πέσει ο Μητσοτάκης. Με νωπή λαϊκή ετυμηγορία. Με τη συμπεριφορά και τις ακρότητες και το λεξιλόγιο ποδοπατάτε το συλλογικό πένθος και εμποδίζετε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-