Κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα – Γιορτινή διάθεση και ξεχωριστά έθιμα

1 week ago 1

Συνεχίζονται με την συμμετοχή χιλιάδων καρναβαλιστών οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Πάτρα. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα φτάνουν κάθε 5 λεπτά γεμάτα τα λεωφορεία στα ΚΤΕΛ, ενώ σημειώνεται αύξηση σε επισκέπτες σε σχέση με πέρυσι κατά 20% οι οποίοι ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μιχάλης Βασιλάκης σήμερα (16/3) πραγματοποιείται ο φημισμένος σοκολατοπόλεμος και η νυχτερινή ποδάραδα. Η Πάτρα αναμένει περισσότερους από 200 χιλιάδες επισκέπτες με 120 δρομολόγια να αναχωρούν μόνο σήμερα από Αθήνα και Βόρεια Ελλάδα με προορισμό την Πάτρα.

Στις 6.30 το απόγευμα θα ξεκινήσει η νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση όπου συμμετέχουν 181 πληρώματα με περίπου 60.000 καρναβαλιστές. Νωρίς το μεσημέρι θα ξεκινήσει και ο καθιερωμένος σοκολατοπόλεμος από τα σωματεία των σοκολατοπαραγωγών στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, όπου θα προσφερθούν στους καρναβαλιστές περισσότερες από 60.000 σοκολάτες και μπάρες.

Λάρισα: Πλήθος κόσμου συμμετέχει στο παραδοσιακό γαϊτανάκι – Θα ανάψουν και φωτιές

Σε παραδοσιακούς ρυθμούς συνεχίζονται σήμερα (16/3) στη Λάρισα με μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων οι αποκριάτικες εκδηλώσεις μετά τη χθεσινή πορεία καρναβαλιστών στους δρόμους. Σειρά παίρνει σήμερα το παραδοσιακό γαϊτανάκι. Οι εκδηλώσεις όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από χθες με τα μπουλούκια και τις νύφες ένα έθιμο που πραγματοποιείται στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Από το μεσημέρι διοργανώνεται το παραδοσιακό γαϊτανάκι με χορούς και τραγούδια της αποκριάς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων οι οποίες συνεχίζονται με τις φωτιές που θα ανάψουν στο κέντρο της πόλης αλλά και σε άλλα 11 σημεία της πόλης και στις συνοικίες.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα στο πάρκο του Χατζηχαλάρ με το πάρκο των χρωμάτων. Πρόκειται για παλιά έθιμα όπως οι φωτιές που για πολλά χρόνια δεν γινόταν στη Λάρισα που τώρα αναβιώνουν για να δοθεί η δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να τα γνωρίσουν αλλά και να πάρουν μέρος. Αυτό που μετράει είναι η συμμετοχή και φαίνεται ότι ο κόσμος τιμάει αυτές τις εκδηλώσεις. Βοηθάει και ο καιρός που είναι σύμμαχος.

Όλες οι εκδηλώσεις στη Λάρισα έχουν σχέση και με τις εκδηλώσεις που γίνονται στον Τύρναβο. Ο Τύρναβος όλες αυτές τις ημέρες είναι στο επίκεντρο των αποκριάτικων εκδηλώσεων με χαμογελαστά πρόσωπα και πολύ κέφι.

Καρναβαλικές εκδηλώσεις και στα Ιωάννινα – Θα ανάψουν 72 «τζαμάλες»

Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του τριημέρου, αποδεικνύεται ο νομός Ιωαννίνων. Η πληρότητα στα καταλύματα φτάνει στο απόλυτο, ενώ βουλιάζουν από κόσμο Ζαγόρι και Τζουμέρκα. Όπως μετέδωσε ο Βασίλης Σιώμος, πάρα πολλοί είναι αυτοί που είναι τυχεροί και επισκέφτηκαν το Ζαγόρι, επισκέφτηκαν το Μέτσοβο, την Κόνιτσα, επέλεξαν αυτή την περιοχή και τα Τζουμέρκα για να περάσουν το τριήμερο των Αποκριών. Το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ δυνατό από τις εκδηλώσεις που έχουν ετοιμάσει οι πολιτιστικοί σύλλογοι τόσο στα Γιάννενα αλλά όσο και σε άλλους μικρότερους δήμους. Στα Γιάννενα αύριο το μεσημέρι στις 12 η ώρα το καρναβάλι στον Κατσικά. Το απόγευμα θα υπάρχουν φωτιές σε κάθε γειτονιά της πόλης θα ανάψουν 72 «τζαμάλες», οι φωτιές που ξορκίζουν και διώχνουν το κακό. Τσίπουρο, κρασί δωρεάν από τους πολιτιστικούς συλλόγους, εδέσματα, ελληνική δημοτική μουσική και χορός. Όλοι θα μετατραπούν στα Γιάννενα σε μία παρέα και θα γλεντήσουν μέχρι το πρωί.

Δύο ώρες νωρίτερα η καρναβαλική παρέλαση της Τρίπολης

Ο άστατος καιρός της Τυρινής, επιφέρει αλλαγή στο καθορισμένο πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του δήμου της Τρίπολης. Όπως ανακοινώνεται, η καρναβαλική παρέλαση της Τρίπολης, την Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024, καθώς και η συναυλία στην πλατεία Άρεως με τον Ηλία Βρετό, μετατίθενται δύο ώρες νωρίτερα.

Οι σύλλογοι, τα σχολεία, τα καφέ, τα κλαμπ και όλοι όσοι είναι να συμμετέχουν στην παρέλαση, πρέπει να είναι στις 11:15 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο, επί της οδού Καλαβρύτων. Η καρναβαλική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, ακριβώς και θα ακολουθήσει, μετά, η συναυλία με τον Ηλία Βρεττό, αλλά και το Colour Day Festival.

Δήμος Αθηναίων: Δράσεις για μικρούς και μεγάλους σε διάφορα σημεία της πόλης

Με μια σειρά εκδηλώσεων θα κορυφώσει αυτό το τριήμερο τον εορτασμό της Αποκριάς ο δήμος Αθηναίων, σε γειτονιές και στο κέντρο της πόλης. Για το Σάββατο (16/3) έχουν προγραμματιστεί δράσεις για μικρούς και μεγάλους σε διάφορά σημεία της Αθήνας. Τα παιδιά θα δημιουργήσουν το δικό τους κολάζ με χαρτοπόλεμο στην Πινακοθήκη, θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη και θα διασκεδάσουν στην αποκριάτικη γιορτή στον πεζόδρομο της συμβολής Γενναίου Κολοκοτρώνη και Ματρόζου.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων θα πλημμυρίσει με τις μελωδίες της την Καλλιδρομίου, το σύνολο κρουστών Bloco Swingueira με βραζιλιάνικους ρυθμούς και χορό θα πραγματοποιήσει μια αποκριάτικη διαδρομή από τον Περιφερειακό Φιλοπάππου έως την Πλατεία Μερκούρη, ενώ πολιτιστικοί σύλλογοι θα αναβιώσουν έθιμα σε άλλα σημεία της πόλης.

Στο Ζάππειο θα πραγματοποιηθεί παιδική αποκριάτικη γιορτή και αναβίωση της Πλακιώτικης Αποκριάς από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Την Κυριακή της Αποκριάς (17/3) μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές θα συμμετέχουν σε δυο μεγάλες γιορτές στο κέντρο της πόλης. Το πρωί (11:30), τα παιδιά θα ξεφαντώσουν με τις αποκριάτικες στολές τους στο Ζάππειο, όπου θα τους περιμένουν ομαδικά παιχνίδια και παντομίμα, ξυλοπόδαροι, καλλιτέχνες τσίρκου, μασκότ και πολλές εκπλήξεις.

Το απόγευμα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αναβιώνει, με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ, το παραδοσιακό καρναβάλι στους δρόμους της Πλάκας με μια μεγάλη αποκριάτικη πομπή, που θα ξεκινήσει στις 17:30 από την Πλατεία Συντάγματος, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων και άλλα μουσικά και χορευτικά σχήματα να δίνουν το ρυθμό. Ακολουθώντας τη διαδρομή μέσω των οδών Ερμού και Ευαγγελιστρίας, Πλατεία Μητροπόλεως και οδού Πανδρόσου, η παρέλαση θα καταλήξει στην πλατεία Μοναστηρακίου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μια σειρά από φαντασμαγορικά δρώμενα με ακροβάτες, εντυπωσιακούς χορευτές, βραζιλιάνικους χορούς, καθώς και superFire & Pyroshow και supermagic show. Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν η Ιωάννα Μαλέσκου και ο Θάνος Βάγιος.

Την Καθαρά Δευτέρα (18/3) επίκεντρο θα γίνει όπως πάντα, ο Λόφος του Φιλοπάππου, για να γιορτάσουν οι Αθηναίοι τα Κούλουμα με μουσική και χορό και να γεμίσουν τον αττικό ουρανό με πολύχρωμους χαρταετούς. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων θα υποδέχεται το κοινό από τις 11 π.μ., ενώ στις 12 το μεσημέρι στη σκηνή θα ανέβουν το μουσικό συγκρότημα «Χάρισμα» και ο Ισίδωρος Πάτερος.

«Kαθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 16 και 17 Μαρτίου, οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης μετατρέπονται σε ένα ατελείωτο πολύχρωμο γαϊτανάκι, με πάρτι για τα παιδιά, μουσικές συναντήσεις με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, αποκριάτικες διαδρομές με άρωμα παράδοσης. Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου είστε όλοι καλεσμένοι στον Λόφο του Φιλοπάππου για να γιορτάσουμε παραδοσιακά τα Κούλουμα με μουσική, χορό και σαρακοστιανά εδέσματα», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

   Σάββατο 16 Μαρτίου

   11:00 Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

   Κολάζ με κομφετί στην Πινακοθήκη. Αποκριάτικο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών. Οι μικροί επισκέπτες θα παρατηρήσουν τα έργα της Ρίκας Πανά στον εκθεσιακό χώρο και θα δημιουργήσουν το δικό τους κολάζ με χαρτοπόλεμο.

   11:00 Πλατεία Αγίου Γεωργίου Κυψέλης

   «Καρναβαλίζομαι, παίζω, τραμπαλίζομαι» – Παιδικό εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα.

   11:00 Γενναίου Κολοκοτρώνη & Ματρόζου

   Παιδική αποκριάτικη γιορτή. Μουσική, χορός, αποκριάτικοι διαγωνισμοί καλύτερης στολής, θεατρικές εμφανίσεις, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς καρναβαλιστές.

   11:30 Οδός Καλλιδρομίου

   Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων

   12:00 Περιφερειακός Φιλοπάππου-Τρώων-Δωριέων-Πλατεία Μερκούρη

   Αποκριάτικη διαδρομή με το σύνολο κρουστών Bloco Swingueira με χορό και ρυθμούς από τη Βραζιλία.

   12:00 Πλατεία Παπαδιαμάντη-Χαλεπά-Πλατεία Αγίου Ανδρέα Λαμπρινής

   Αποκριάτικη διαδρομή αναβίωσης της λεσβιακής πατινάδας με τη συμμετοχή των Λέσβιων πατινάδων από την Ένωση Αγριτών Λέσβου «’Αγιος Δημήτριος» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ο Μόλυβος».

   Κυριακή 17 Μαρτίου

   11:30 Ζάππειο (προαύλιος χώρος)

   Αποκριάτικη παιδική γιορτή με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων.

   Μουσική, χορός, ξυλοπόδαροι, μπαλονοκατασκευές, face painting, καλλιτέχνες τσίρκου, ομαδικά παιχνίδια, παντομίμα, μασκότ και πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς φίλους.

   17:30 Πλατεία Συντάγματος και Πλατεία Μοναστηρακίου

   Αναβίωση Πλακιώτικης Αποκριάς. Δράση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ.

   Παρέλαση καρναβαλιστών από την Πλατεία Συντάγματος και αποκριάτικο ξεφάντωμα στην Πλατεία Μοναστηρακίου.

   * Η εκδήλωση θα εξελίσσεται παράλληλα στην Πλατεία Συντάγματος, στους γύρω δρόμους και στην Πλατεία Μοναστηρακίου.

   Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου

   Λόφος Φιλοπάππου

   11:00 Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων.

   12:00 Συναυλία από το συγκρότημα «Χάρισμα» και τον Ισίδωρο Πάτερο.

   11:00 Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (πρώην Κ.Α.Π.Α.Ψ)

   Παραδοσιακό γλέντι με μουσική, χορούς και σαρακοστιανά εδέσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων. Με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μητρούσιας, Μιχάλης Βασιλάκης, Βασίλης Σιώμος, Σταύρος Ζορμπαλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-