Χρηματιστήριο: Δείλιασε στη θέα των 1.460 μονάδων, αλλά πέτυχε το 6×6

1 week ago 2

Μακριά από τα υψηλά ημέρας έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να φοβούνται στη θέα των 1.460 μονάδων και να επιστρέφουν στην ασφαλή περιοχή των 1.450 μονάδων.

Η ανάγκη για αφομοίωση των πολυετών «κορυφών» και για κατοχύρωση ενός μέρους των πρόσφατων κερδών, αν μη τι άλλο, εξηγούν το «ψαλίδισμα» των ημερήσιων κερδών. 

Αυτή η αναδίπλωση, ωστόσο, δεν απέτρεψε τη συμπλήρωση της 6η συνεχόμενης ανοδικής συνεδρίασης -ένα σερί, το οποίο προσφέρει μια απόδοση άνω του +6,5% στο επίμαχο χρονικό διάστημα.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά παρέμεινε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, εμφανίζοντας μια μεταβολή της τάξης του +12% στο 2024 και του +30% στο 12μηνο.

Την ίδια στιγμή, η συνολική κεφαλαιοποίηση διατηρήθηκε στα όρια των 100 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν ένα ιστορικό ορόσημο και τα οποία αποδεικνύουν ότι οι καχεκτικές ημέρες βρίσκονται πλέον στο παρελθόν.

Χρηματιστήριο: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η μετοχή της Eurobank – Υψηλό 8,5 ετών

Πιο συγκεκριμένα κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,06% και διαμορφώθηκε στις 1.448,70 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.447,82 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά, πάντως, έφθασε έως τις 1.462 μονάδες!

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 16 μονάδες (από 1.446,07 έως 1.462,68 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Αφομοιώνει τις νέες «κορυφές»

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιδεικνύει ένα ράλι άνω του 6,5% στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, παρά το γεγονός ότι στις σημερινές δημοπρασίες η αγορά απώλεσε ένα μέρος της δυναμικής της.

Το εορταστικό κλίμα, σε κάθε περίπτωση, έχει εκ νέου φέρει τον Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με τις αντιστάσεις των 1.450 μονάδων, οι οποίες σε ενδεχόμενο διάσπασης προλειαίνουν το έδαφος για τον πρώτο μεγάλο στόχο του 2024, δηλαδή τις 1.500 μονάδες.

Αυτήν την στιγμή, η φετινή απόδοση της ελληνικής αγοράς αγγίζει το +12%, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αφενός η σωρευτική μεταβολή στο 12μηνο ξεπερνά το +30%, αφετέρου η συνολική μεταβολή στο 6μηνο υπερβαίνει το +23%.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το πολυήμερο ανοδικό σερί φαίνεται ότι προκαλεί μια εύλογη κόπωση, ενεργοποιώντας την πρόθεση των traders να κατοχυρώσουν ένα μέρος των ισχυρών κερδών.

Χρηματιστήριο: 7+1 blue chips με μερίσματα άνω των 100 εκατ. ευρώ για το 2024

Στροφή στα εταιρικά κέρδη

Σήμερα το πρωί η Sarantis ανακοίνωσε μια σύνοψη των οικονομικών μεγεθών του α’ τριμήνου 2024, σύμφωνα με την οποία οι οργανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,6% και τα συγκρίσιμα EBITDA κατά 30,7%.

Αύριο (25/5) είναι η σειρά της Mytilineos να δημοσιεύσει τα κέρδη του α’ τριμήνου, ενώ την ίδια ημέρα η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει στη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του 2023.

Και μην ξεχνάμε ότι την Πέμπτη είναι προγραμματισμένες οι ετήσιες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του ΟΠΑΠ, οι μέτοχοι των οποίων καλούνται να εγκρίνουν τα φετινά μερίσματα.

Οι εταιρικές εξελίξεις φαίνεται ότι έχουν τεθεί εκ νέου στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής, καθώς τα άκρως ικανοποιητικά θεμελιώδη μεγέθη συνιστούν κινητήριο μοχλό για νέες αγοραστικές κινήσεις, σε συνδυασμό φυσικά με τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βλέπουμε αρκετές εισηγμένες, ιδίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης, να φιγουράρουν είτε κοντά στα ιστορικά ρεκόρ, είτε κοντά στα πολυετή υψηλά.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Μετά την πρόσφατη άνοδο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 πατά «φρένο» στο -0,01% και τις 507 μονάδες. Όμως, ο βρετανικός FTSE 100 συνεχίζει την πορεία προς τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά, καθώς ενισχύεται στο +0,24% και τις 8.063 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο βιομηχανικός Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 38.500 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq βρίσκεται σε θετικό έδαφος για 3η διαδοχική ημέρα, χάρη στα ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη του κλάδου.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-