Χρηματιστήριο: Έμεινε στα υψηλά 13 ετών, χωρίς να χάσει έδαφος

2 weeks ago 3

Χωρίς ουσιαστικές… συγκινήσεις ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση (29/4) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιφυλακτικές κινήσεις, «χωνεύοντας» τα υψηλά 13 ετών και αφομοιώνοντας τα πρόσφατα κέρδη.

Το γεγονός ότι ήδη διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, αναμφίβολα, συνέβαλε στο υποτονικό κλίμα, με τους αγοραστές να παίρνουν ορισμένες ημέρες… ξεκούρασης, μετά την πρόσφατη αναρρίχηση.

Παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, πάντως, η ελληνική αγορά κατάφερε να κλείσει -έστω και οριακά- σε θετικό έδαφος, παραμένοντας άνω των 1.450 μονάδων και πετυχαίνοντας το 8ο θετικό κλείσιμο στις τελευταίες εννέα ημέρες.

Άλλωστε, με όχημα τα επιχειρηματικά deals και τα εταιρικά αποτελέσματα, η Λεωφόρος Αθηνών παρουσιάζει μια απόδοση της τάξης του 12,5% μέσα στο 2024, με τον Απρίλιο εκτός απροόπτου να αποτελεί τον 3ο ανοδικό μήνα του έτους.  

Ο άνθρωπος που έβγαλε 56 εκατ. ευρώ από τα deal σε Epsilon & Entersoft

«Κλειδώνει» τα κέρδη του Απριλίου

Τις νέες «κορυφές» των 1.450 μονάδων έσπευσε να «χωνέψει» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να παίρνουν… ρεπό και την αγορά να παραμένει αμετάβλητη στα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, δηλαδή από το 2011.

Την ίδια στιγμή, η φετινή απόδοση του Γενικού Δείκτη εξακολουθεί να ξεπερνά το +12,5%, με την ελληνική αγορά να ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να υπερασπιστεί τα κεκτημένα, δημιουργώντας μια νέα ισχυρή στήριξη, την οποία θα αξιοποιήσει στη «μάχη» για την προσέγγιση των 1.500 μονάδων.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Λεωφόρος Αθηνών μπορεί κάλλιστα να δηλώνει αισιόδοξη για τη συνεχεία. Άλλωστε, βραχυπρόθεσμα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο εμπόδιο ή κίνδυνος, εκτός φυσικά της ανάγκης της ίδιας της αγοράς για αφομοίωση των κεκτημένων.

Ο ρόλος των deals

Αναμφίβολα, καταλυτικό ρόλο στο αγοραστικό ντεμαράζ των προηγούμενων ημερών, όταν ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα ράλι σχεδόν 100 μονάδων μέσα σε οκτώ συνεδριάσεις (από τα χαμηλά 3μήνου των 1.357 μονάδων στα υψηλά 13ετών των 1.454 μονάδων), διαδραματίζουν τα διαδοχικά εταιρικά deals.

Οι εξελίξεις στην Epsilon Net επιβεβαιώνουν την καθοριστική σημασία των εξαγορών/συγχωνεύσεων, προκειμένου οι ελληνικές εισηγμένες να διευρύνουν την αξία τους και να αλλάξουν οριστικά… πίστα. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι το deal δεν έδωσε «φτερά» μόνο στην Epsilon, αλλά και σε όλες τις μετοχές του κλάδου Τεχνολογίας/Πληροφορικής, οι οποίες είδαν τις αποτιμήσεις τους να «απογειώνονται». Το ίδιο είχε συμβεί και πριν μερικές εβδομάδες με την εξαγορά της Entersoft.

Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι άκρως σημαντική η ύπαρξη επιχειρηματικών συμφωνιών και σε άλλους κλάδους του Χρηματιστήριου, οι οποίοι διαθέτουν την ικανότητα και την προοπτική βελτίωσης των επιδόσεών τους.

Την ίδια στιγμή, τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου 2024 παραμένουν ισχυρά, παρέχοντας επιπλέον στηρίγματα στο ταμπλό. Αυτήν την εβδομάδα, για παράδειγμα, περιμένουμε τα τριμηνιαία κέρδη της Τρ. Πειραιώς (30/4), της Coca – Cola HBC (30/4), αλλά και της Εθνικής Τράπεζας (1/5), ενώ το πρωί έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Θετικός ο Απρίλιος

Αύριο, στο μεταξύ, είναι και η τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τον μήνα -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- με θετικά πρόσημα, καθώς μέχρι στιγμής η μεταβολή ξεπερνά το +2%. Σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τότε ο Απρίλιος θα αποτελέσει τον 3ο ανοδικό μήνα του 2024.

Ας σημειωθεί ότι η τρέχουσα εβδομάδα θα έχει μόλις τρεις συνεδριάσεις (Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη και Μ. Πέμπτη), καθώς η Πρωτομαγιά (Μ. Τετάρτη) και η Μ. Παρασκευή είναι επίσημες αργίες και επομένως η Λεωφόρος Αθηνών θα είναι κλειστή. Αυτό, εύλογα, είναι πιθανό να επηρεάσει εν μέρει τον τζίρο των ημερήσιων συναλλαγών, σε συνδυασμό με την αγοραστική κόπωση και την ανάγκη για αφομοίωση των νέων «κορυφών».

Στασιμότητα στην Ευρώπη, άνοδο στη Wall

Στο εξωτερικό τώρα, η νέα εβδομάδα είναι «αφιερωμένη» στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή τη Federal Reserve, η οποία την Τετάρτη (1/5) θα επικαιροποιήσει τη νομισματική της πολιτική. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα επιτόκια δεν πρόκειται να αλλάξουν, παραμένοντας στο 5,25% – 5,50%. Ωστόσο, όλοι περιμένουν ένα σήμα για τις μελλοντικές κινήσεις της Fed, ενόσω το σενάριο για μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο συνεχίζει να «ξεθωριάζει».

Έχοντας αυτά ως δεδομένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση στο +0,11% και τις 508 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 να συνεχίζει -έστω και δύσκολα- το ανοδικό σερί, ευρισκόμενος στο +0,17% και τις 8.153 μονάδες. Θετικό είναι το πρόσημο και στη Wall Street, με τον Dow Jones να κερδίζει περίπου 100 μονάδες και τον S&P 500 να λαμβάνει ώθηση από την άνοδο σε Tesla και Apple.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το (επιτέλους) ράλι στην Quest και το 30ευρω στην Coca – Cola

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-