Χρηματιστήριο: «Καλό Πάσχα» από τα υψηλά 13 ετών

2 weeks ago 2

Άνω των 1.450 μονάδων επανήλθε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας (ακολουθούν οι αργίες του Πάσχα), με τους αγοραστές να διατηρούν το μικρό προβάδισμα έως το τέλος της ημέρας.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά βρέθηκε εκ νέου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, μετρώντας μια συνολική μεταβολή της τάξης του 12,5% μέσα στο 2024.

Τα ισχυρά εταιρικά μεγέθη και τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals προσέδωσαν το αναγκαίο κίνητρο στους επενδυτές, οι οποίοι απορρόφησαν με ευκολία τις εύλογες κινήσεις αφομοίωσης.

Κι όλα αυτά, παρά το παραδοσιακά ράθυμο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας αρκετοί εγχώριοι επενδυτές έχουν ήδη… φύγει στην εξοχή για Πάσχα. Μην ξεχνάμε, δε, ότι η επόμενη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή αύξηση κατά 0,26% και διαμορφώθηκε στις 1.452,24 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.448,48 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 13 μονάδες (από 1.447,13 έως 1.460,29 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 112 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Χρηματιστήριο: Το… 13άρι που αλλάζει το ταμπλό

Νέα υψηλά 13 ετών

Με το… δεξί μπήκε στον Μάιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών (από το 2011), σε μια νέα προσπάθεια εδραίωσης στην περιοχή των 1.450 μονάδων.

Έχοντας μια άνοδο της τάξης του +12,5% από τις αρχές του έτους, ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να κάνει ένα ευχάριστο… Πάσχα, καταφέρνοντας να απορροφήσει την εύλογη κόπωση και τη φυσιολογική ανάγκη για αφομοίωση των κεκτημένων.

Η επόμενη συνεδρίαση για το Χ.Α. είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 8 Μαΐου, καθώς μεσολαβούν οι αργίες της Μεγάλης Παρασκευής, της Δευτέρας του Πάσχα, αλλά και της Τρίτης του Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η εικόνα του Γενικού Δείκτη παραμένει θετική, με την προσέγγιση των 1.500 – 1.550 μονάδων να εξακολουθεί να συνιστά μια ρεαλιστική επιδίωξη σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι η εγχώρια αγορά συνεχίζει να λαμβάνει πολύτιμα στηρίγματα από τα θεμελιώδη εταιρικά μεγέθη, κάτι το οποίο διατηρεί την αυξημένη αγοραστική διάθεση των traders.

Οι 136 εισηγμένες του Χ.Α., ενδεικτικά, κατέγραψαν νέο ρεκόρ κερδοφορίας το 2023 (άνω των 10,3 δισ. ευρώ), ενώ την ίδια ώρα με το… δεξί έχουν μπει οι μεγάλοι «παίχτες» και στο α’ τρίμηνο του 2024, με τα μέχρι στιγμής μεγέθη να είναι άκρως ικανοποιητικά.

Παράλληλα, η έντονη φημολογία για νέες εξαγορές και νέα placements προσθέτει το αναγκαίο αλατοπίπερο στο Χρηματιστήριο και καλλιεργεί τις προσδοκίες για τη δημιουργία νέων αξιών για τους μετόχους.

Στασιμότητα μετά τη Fed

Στο εξωτερικό, τώρα, η χθεσινοβραδινή δήλωση του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση επιτοκίων, παρά το έλλειμα στοιχείων αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, φαίνεται ότι λειτουργεί καταπραϋντικά στις αγορές.

Ωστόσο, ο κ. Πάουελ απέφυγε να αναφερθεί στο πότε ακριβώς θα προχωρήσει στην πολυπόθητη μείωση του κόστους χρήματος, με τα επιτόκια να διατηρούνται στα υψηλά επίπεδα του 5,25% – 5,50%. Κι αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αγορά θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα «υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,11% και τις 503 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 να κερδίζει 0,47% και να διαμορφώνεται στις 8.158 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones είναι αμετάβλητος στην περιοχή των 37.900 μονάδων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η βουτιά 10% στην Q&R και τα νέα «ψώνια» στην Dimand

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-