Συνέχεια στο θετικό κλίμα δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να παραμένουν στο «τιμόνι» και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 15ετίας.
Η ελληνική αγορά έχει ως βασικό «όχημα» αφενός την προσδοκία για την επικείμενη μετάταξη στις Αναπτυγμένες Αγορές, αφετέρου τα ικανοποιητικά θεμελιώδη μεγέθη, τα οποία οδηγούν σε υψηλότερες μερισματικές διανομές προς του μετόχους.
Κάπως έτσι, η Αθήνα συνεχίζει την αναρρίχηση προς τις 1.750 μονάδες, με τη φετινή απόδοση ήδη να ξεπερνά το +17,4% και τη συνολική κεφαλαιοποίηση να προσεγγίζει το ορόσημο των 120 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008.
Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει νέα αύξηση κατά +0,72% και διαμορφώνεται στις 1.738,99 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 12,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.726,52 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.729,40 έως 1.740,75 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 εκατ. ευρώ αφορά σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Γουάτσα – Μυτιληναίος: Μια σχέση αξίας 500 εκατ. ευρώ
Κλίμα ευφορίας στην Αθήνα
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2010 φιγουράρει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγοραστική ευφορία να μην «κοιτά» ούτε την υπερκόπωση, ούτε την ανάγκη για αφομοίωση των κεκτημένων.
Ο Γενικός Δείκτης, από τις αρχές του έτους, «τρέχει» ένα ράλι άνω του +17,4%, με την αντίστοιχη απόδοση στις τράπεζες να ξεπερνά το +31%, ενόσω μια σειρά μετοχών βρίσκεται σε ιστορικά ρεκόρ ή σε πολυετή υψηλά.
Ξένα (αμερικανικά και ευρωπαϊκά) funds τοποθετούνται διαρκώς στην ελληνική αγορά, χτίζοντας μια ισχυρή θέση κι αξιοποιώντας τις ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών εισηγμένων σε σχέση με τις ομοειδείς στο εξωτερικό.
Όλα αυτά φέρεται να σχετίζονται με την προσδοκία περί επικείμενης μετάταξης της Λεωφόρου Αθηνών από τις Αναδυόμενες στις Αναπτυγμένες Αγορές, με τον FTSE Russell στις 8 Απριλίου να δημοσιεύει την ενδιάμεση έκθεση και, εκτός απροόπτου, να δίνει ημερομηνία για το μεγάλο upgrade. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος πάροχος έχει θέσει το Χ.Α. σε watch-list από το φθινόπωρο του 2024.
Στα θετικά, επίσης, πρέπει να προσμετρήσουμε αφενός τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και τις γενναιόδωρες μερισματικές διανομές, αφετέρου τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, τα οποία έρχονται να προσφέρουν επιπλέον στηρίγματα και να βελτιώσουν τις προοπτικές.
Μην ξεχνάμε ότι σήμερα θα δημοσιευθούν οι ετήσιες οικονομικές επιδόσεις των ΔΕΗ και Lamda Development, ενώ αύριο είναι η σειρά των Titan Cement και Τρ. Κύπρου να ανακοινώσουν τα αναλυτικά στοιχεία της χρήσης του 2024. Με ενδιαφέρον, επίσης, αναμένονται και τα θεμελιώδη μεγέθη των Παπουτσάνης (26/3), BriQ (27/3), Φίλιππος Νάκας (28/3).
Πάντως, παρά την ύπαρξη μιας σειρά θετικών και αισιόδοξων παραγόντων, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η αγορά χρήζει της ανάγκης για ορισμένες ανάσες, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να αφομοιώσουν τα υψηλά 15ετίας και να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κερδών.
Σε κινητικότητα ο Νίκος Βαρδινογιάννης – Γιατί έχει πουλήσει το 13% των μετοχών της Real Consulting
Στασιμότητα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στο ζήτημα των εμπορικών δασμών, με τους αναλυτές να αισιοδοξούν ότι τα τιμωρητικά μέτρα των ΗΠΑ θα αποδειχθούν ηπιότερα σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Παράλληλα, στο επίκεντρο τίθενται και τα μακροοικονομικά στοιχεία των χωρών της Ευρώπης.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,1% και τις 553 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αυξάνεται στο +0,3% και τις 23.180 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street, έπειτα από ένα τριήμερο ανοδικό σερί, δείχνουν ένα οριακά αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)