Χρηματιστήριο: Βρήκε νέους «πρωταγωνιστές» και πέτυχε την 9η ανοδική εβδομάδα του 2024

4 months ago 14

Στο… πράσινο έκατσε τελικά η «μπίλια» της σημερινής (8/3) συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα επιλεκτικά στηρίγματα να υπερισχύουν -έστω και ελάχιστα- των κινήσεων ρευστοποίησης, κρατώντας την αγορά σε απόσταση… αναπνοής από τα υψηλά 13ετίας.

Μ’ αυτό τον τρόπο, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε αποχαιρέτησε ακόμη μία θετική εβδομάδα (+5 μονάδες), την 9η από τις αρχές του 2024, με τη συνολική μεταβολή στο έτος να αγγίζει εκ νέου το +11%.

Οι εξελίξεις στην Τρ. Πειραιώς, τα εύρωστα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, αλλά και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals αποτέλεσαν εκ νέου τη βασική «μαγιά».

Alpha Bank και Eurobank ανακοίνωσαν την Πέμπτη εξαιρετικά μεγέθη, ενώ η FTSE Russell προχωρά στην αύξηση της στάθμισης των μετοχών της Τρ. Πειραιώς από τις 18 Μαρτίου, κατόπιν της επιτυχημένης διάθεσης του 27% από το ΤΧΣ.

Το βράδυ, στο μεταξύ, ο DBRS θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία, με τους αναλυτές να κρατούν… μικρό καλάθι, δεδομένου ότι ο καναδικός οίκος έχει ήδη επαναφέρει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα (BBB low).

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,11% και διαμορφώθηκε στις 1.427,02 μονάδες, κερδίζοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.423,67 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε εννέα μονάδες (από 1.421,22 έως 1.430,85 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, παρά τις πιέσεις, η Τρ. Πειραιώς παρέμεινε άνω της τιμής του placement (4,00 ευρώ), παρουσιάζοντας εκ νέου «εκρηκτικό» τζίρο. Από την άλλη πλευρά, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 2%, με τις Mytilineos – Tέρνα Ενεργειακή – ΟΤΕ να έπονται στο +1%.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστήριου: Τα υψηλά 24 ετών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το… «buy the rumor, sell the news»

9η θετική εβδομάδα στο 2024

Με το βλέμμα στην Τρ. Πειραιώς, στα εύρωστα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, αλλά και στο αποψινό report του DBRS εξελίχθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις (ιδίως στις τράπεζες), κατάφερε να τερματίσει στο «πράσινο» και να βρεθεί πολύ κοντά στα πρόσφατα υψηλά των τελευταίων 13 ετών (1.434 μονάδες).

Μάλιστα, πέτυχε το 9ο κερδοφόρο πενθήμερο μέσα στο 2024 (σε σύνολο 10 εβδομάδων), ανεβάζοντας τη συνολική μεταβολή από τις αρχές του έτους στο +11%. Το δε, ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου (1.111 μονάδες) αισίως ξεπερνά το 27%.

Επομένως, βραχυπρόθεσμα, μια ενδεχόμενη αναδίπλωση προς τις στηρίξεις των 1.380 μονάδες δεν θα πρέπει να προξενεί προβληματισμό ή ανησυχία, καθώς θεωρείται κάτι το αναμενόμενο και το υγιές, δεδομένου ότι η τρέχουσα ανοδική κίνηση έχει διάρκεια τουλάχιστον 4,5 μηνών.

Νέα πακέτα στην Πειραιώς

Χθες, μέσω επτά διαδοχικών πακέτων, συνολικής αξίας 1,08 δισ. ευρώ, μεταβιβάστηκαν στους νέους δικαιούχους από το εξωτερικό οι μετοχές που προέκυψαν από τη δημόσια προσφορά για το 27% στην Τρ. Πειραιώς.

Έως τη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, θα γίνει η ίδια διαδικασία και για τους Έλληνες επενδυτές, ολοκληρώνοντας και τυπικά τη μεγάλη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς, η οποία έφερε στα «ταμεία» του ελληνικού δημοσίου το ποσό του 1,35 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η προσοχή εστίασε και στις Alpha Bank – Eurobank, οι οποίες χθες ανακοίνωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα για το 2023, ανοίγοντας διάπλατα την «πόρτα» στη διανομή μερίσματος.

Στο επίκεντρο τέθηκε, επίσης, η Autohellas, η οποία δημοσίευσε τα οικονομικά μεγέθη του προηγούμενου 12μηνου. Βέβαια, παρά την αύξηση του τζίρου στο 1 δισ. ευρώ, η κερδοφορία κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα (μόλις +3%), λόγω του υψηλού χρηματοοικονομικού κόστους.

H ώρα του DBRS

Απόψε, στο μεταξύ, η αγορά περιμένει την ετυμηγορία του καναδικού οίκου DBRS, ο οποίος ήδη τοποθετεί την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα (BBB low). Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες μιας περαιτέρω αναβάθμισης είναι εξαιρετικά μικρές.

Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, με τον Moody’s, ο οποίος σε μία εβδομάδα (15/3) εκτιμάται ότι θα δώσει το πολυπόθητο upgrade στο κρατικό αξιόχρεο, επαναφέροντας την Ελλάδα στο investment grade. Μην ξεχνάμε ότι ο «αυστηρός» Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος, ο οποίος εξακολουθεί να κρατά τη χώρα στην κατηγορία… σκουπίδια.

Σταθερή η Ευρώπη, ανοδικά η Wall

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στο ιστορικό υψηλό των 504 μονάδων, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,4%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει σχεδόν 150 μονάδες, καθώς η αύξηση της ανεργίας στο 3,9% προλειαίνει το έδαφος για την πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου είναι στάσιμη, παρά την τόνωση της αμερικανικής ζήτησης. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,39% και τα 82,6 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,54% και τα 78,5 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,36% και τα 2.173 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-