Την ίδια στιγμή, παρά την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός είναι ότι μετά τα «κύματα» αυξήσεων της προηγούμενης τριετίας, οι τιμές στα τρόφιμα έχουν ήδη διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα. Κάτι που σημαίνει ότι η επιβάρυνση για τους καταναλωτές είναι σημαντική, σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη, σε σύγκριση με μερικά χρόνια νωρίτερα.
Τα παραπάνω δεδομένα «αποτυπώνονται» στις αγορές που έχουν ξεκινήσει να κάνουν οι καταναλωτές για το εορταστικό τραπέζι που θα στρώσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Το αξία του οποίου εξαρτάται βεβαίως, όπως κάθε χρόνο, τόσο από το είδος των προϊόντων που θα επιλέξουν να το γεμίσουν, όσο και από τα καταστήματα από τα οποία θα ψωνίσουν.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΙΝ.ΕΜ.Υ.- ΕΣΕΕ, το οποίο καταγράφει τις τιμές σε βασικά προϊόντα στο σύνολο της αγοράς - από τα σούπερ μάρκετ ως και τα ειδικευμένα καταστήματα λιανικής καθώς και τη Βαρβάκειο τσαρσί - το αξία για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) διαμορφώνεται μεσοσταθμικά από 107,54 ως και 148,89 ευρώ, αυξημένο κατά 4,3% ως 5,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό.
Η άνοδος αυτή, με βάση τα αποτελέσματα των τιμοληψιών, οφείλεται κυρίως στις αυξημένες, σε σχέση με πέρσι, τιμές των κρεάτων (εκτός του αρνιού), των λαχανικών αλλά και των αναψυκτικών και των αλκοολούχων ποτών. Παράλληλα, το ελαιόλαδο, παρότι στην παρούσα φάση εμφανίζει τάσεις αποκλιμάκωσης συγκριτικά με το «ράλι» του προηγούμενου έτους, εντούτοις επιβαρύνει κατά 10,1% επιπλέον, μεσοσταθμικά, τους καταναλωτές.
Τα κρέατα
Στα κρέατα, τα οποία συνήθως «πρωταγωνιστούν» στα τραπέζια των γιορτών, τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφει η γαλοπούλα η οποία κατά μέσο όρο πωλείται προς 9,99 ευρώ το κιλό η νωπή (+ 5,5% σε σχέση με πέρσι) και 5,99 ευρώ η κατεψυγμένη (+4,7%). Ακριβότερα πωλείται φέτος και το χοιρινό (+4,8%) αλλά και το μοσχάρι (+4,2%). Οριακά μειωμένη κατά 0,5% είναι φέτος η τιμή του αρνιού. Κάτι που όπως σημείωνε, μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδος, Σάββας Κεσίδης, αποδίδεται στην πτώση της ζήτησης που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες από πλευράς των καταναλωτών, μετά τα γεγονότα με την ευλογιά των αιγοπροβάτων.
Τα λαχανικά – φρούτα και η φέτα
Όσον αφορά στα λαχανικά για τις σαλάτες του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με πέρσι παρατηρείται στα μαρούλια (+6,6%) και ακολουθούν οι ντομάτες (+5,4%). Στα φρούτα, ακριβότερα κατά 5,6% είναι τα μήλα και κατά 4% τα πορτοκάλια.
Κατά 4% αυξημένη είναι και η τιμή της φέτας που διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στα 10,33 ευρώ το κιλό έναντι 9,93 ευρώ το κιλό πέρσι.
Αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά
Πιο ακριβά (+6.9%) θα πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές και τα αναψυκτικά, μια κατηγορία που συνεχίζει να επηρεάζεται από την άνοδο των διεθνών τιμών στους χυμούς. Αυξημένες κατά 2,2% είναι επίσης, μεσοσταθμικά, οι τιμές στις μπύρες και κατά 3,2% στο κρασί.
Κουραμπιέδες και μελομακάρονα
Οι τιμές στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, κουραμπιέδες και μελομακάρονα εμφανίζονται επίσης ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Μεγάλο πάντως είναι το εύρος των τιμών που θα συναντήσουν οι καταναλωτές, ανάλογα με το εάν θα προτιμήσουν τυποποιημένα εδέσματα ενώ επιπλέον και μεταξύ των ζαχαροπλαστείων καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις. Είναι ενδεικτικό, ότι οι καταναλωτές μπορούν να βρουν σε ζαχαροπλαστεία τιμές που ξεκινούν από 13,50 ευρώ και φτάνουν ως και 26,99 ευρώ το κιλό στους κουραμπιέδες και αντίστοιχα στα μελομακάρονα από 12,80 ευρώ ως 25,99 ευρώ το κιλό.
Πιο «τσιμπημένες» σε σχέση με πέρσι είναι πάντως οι τιμές στους κουραμπιέδες (+2,5 με +2,6%) λόγω της ανόδου της τιμής στο βούτυρο. Κατά 1,5% ως 2,1%,αντίστοιχα είναι ακριβότερα και τα μελομακάρονα, ανάλογα με το εάν είναι τυποποιημένα ή ζαχαροπλαστείου.