Conference League κλήρωση, ΠΑΟΚ: Το προφίλ της Ντίναμο Ζάγκρεμπ στους 16 του Europa Conference League

2 months ago 8
CONFERENCE LEAGUE

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΣΑΡΑΣ 23.02.2024 | 15:33

 Το προφίλ της Ντίναμο Ζάγκρεμπ στους 16 του Europa Conference League Οι παίκτες της Ντινάμο Ζάγκρεμπ πανηγυρίζουν κόντρα στην ΑΕΚ στο "Μαξιμίρ" EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Ντίναμο Ζάγκρεμπ για τη φάση των "16" του Conference League. Το προφίλ των γνώριμων Κροατών και το πρόσφατο ελληνικό παρελθόν.

Στα μαλακά έπεσε ο ΠΑΟΚ στην κλήρωση της φάσης των 16 του Conference League, αφού απέφυγε το μεγαθήριο Άγιαξ και θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Ντίναμο Ζάγκρεμπ, όπως προέκυψε από την κλήρωση της Παρασκευής (23/02).

Η κροατική ομάδα είναι γνώριμη του ελληνικού κοινού, όχι για τους καλύτερους λόγους, καθώς νωπές είναι ακόμα οι μνήμες των επεισοδίων που προκλήθηκαν προηγούμενη ημέρα (07/08/2023) του αγώνα με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και είχαν ως αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη.

  • Η κατάστασή της: Η Ντίναμο Ζάγκρεμπ είναι η μόνιμη πρωταθλήτρια Κροατίας τα τελευταία 17 χρόνια, καθώς για να βρει κάποιος σεζόν που έχασε τα εγχώρια σκήπτρα θα πρέπει να γυρίσει πίσω στο 2005. Συνολικά η κραταιά δύναμη της Κροατίας και κύρια εκπρόσωπος της χώρας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μετράει συνολικά 53 τρόπαια, εκ των οποίων 24 πρωταθλήματα και 16 Κύπελλα. Ωστόσο, η φετινή σεζόν δεν εξελίσσεται αρμονικά, αφού μετά από 23 αγωνιστικές βρίσκεται στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος στο -6 από την κορυφή, έχοντας και ένα ματς λιγότερο. Στην Ευρώπη η Ντίναμο είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό, καθώς στα προκριματικά του Champions League η ΑΕΚ την απέκλεισε μετά από ένα δραματικό φινάλε στην "OPAP Arena" (2-2), υπερσπιζόμενη το διπλό με 2-1 που είχε πάρει στην Κροατία. Στη συνέχεια οι Κροάτες αποκλείστηκε από τη Σπάρτα Πράγας στα playoffs του Europa League, με συνέπεια να καταλήξει στο Conference League σε όμιλο με Βικτόρια Πλζεν, Αστάνα, Μπάλκανι. Από εκεί προκρίθηκε στα playoffs για τη φάση των 16 με απολογισμό τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες, πριν βρει στον δρόμο της την Μπέτις, την οποία απέκλεισε δύσκολα με συνολικό σκορ 2-1 (1-0 κέρδισε στην Ισπανία και 1-1 έληξε το ματς στην Κροατία).
  • Ο σούπερ σταρ: Η Ντίναμο Ζάγκρεμπ είναι μια ομάδα που παραδοσιακά βρίθει ταλέντου, στηριζόμενη στα εγχώρια ταλέντα και τις ακαδημίες της. Το μεγάλο αστέρι του συλλόγου και η επόμενη πώληση των 20+ εκατομμυρίων ακούει στο όνομα Μάρτιν Μπατούρινα. Ο 21χρονος επιτελικός μέσος είναι ο ιθύνων νους στο κέντρο της Ντίναμο και ο άνθρωπος που συνδέει, μαζί με τον Γιόσιπ Μίσιτς, τις γραμμές των Κροατών. Στη ίδια κλίμακα, αν και σαφώς με λιγότερη ποιότητα και έχοντας επιφορτιστεί το σκοράρισμα, είναι ο επιθετικός της ομάδας, Μπρούνο Πέτκοβιτς. Ο 24χρονος στράικερ μετράει 14 γκολ και επτά ασίστ σε 27 παιχνίδια με τον σύλλογο του Ζάγκρεμπ και είναι ότι πιο επικίνδυνο έχουν να επιδείξουν οι Κροάτες στη γραμμή κρούσης.
  • Ο προπονητής: Οι χαμηλές πτήσεις της Ντίναμο στην αρχή της σεζόν σε συνδυασμό με την ήττα από τη Χάιντουκ Σπλιτ του Μάρκο Λιβάγια στον τελικό του Σούπερ Καπ Κροατίας και ο πικρός αποκλεισμός από την ΑΕΚ, οδήγησαν τον Ιγκόρ Μπίστσαν στην πόρτα της εξόδου. Τη θέση του ανέλαβε ο Σεργκέι Τζακίροβιτς, με το νερό να "μπαίνει στο αυλάκι" για τους Κροάτες και να αποδίδουν τα αναμενόμενα. Η Ντίναμο είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του 47χρονου, ενώ σε 31 αγώνες μετράει 19 νίκες, πέντε ισοπαλίες και επτά ήττες, με απολογισμό 61 γκολ υπέρ και 29 κατά.
  • Το γήπεδο: Η Ντίναμο χρησιμοποιεί το θρυλικό "Μάξιμιρ" ως έδρα, στάδιο στο οποίο φιλοξενείται και η εθνική Κροατίας. Το γήπεδο δόθηκε προς χρήση το 1912 και έκτοτε έχει υποστεί πολλές ανακαινίσεις, με την τωρινή του μορφή να έχει χρονολογείται από το 1997. Έχει χωρητικότητα 35.423 θέσεων, με τις 25.912 εξ αυτών να είναι προς χρήση, καθώς η ανατολική κερκίδα (9.514 θέσεις) είναι κλειστή λόγω ζημιών από σεισμό.
  • Πώς παίζει: Η Ντίναμο Ζάγκρεμπ υπό τις οδηγίες του Σεργκέι Τζακίροβιτς έχει επιθετικό προσανατολισμό, με τον Βόσνιο προπονητή να επιλέγει κατά κύριο λόγο το 4-2-3-1 ως διάταξη, το οποίο μέσα στον αγώνα μετατρέπεται πολλές φορές σε 4-3-3 με τους τρεις του κέντρου να παρατάσσονται σε σχηματισμό 1-2, δηλαδή έναν αμυντικό χαφ (Γιόσιπ Μίσιτς) και δύο 8άρια (Μάρτιν Μπατούρινα και η άλλη θέση εναλλάσσεται μεταξύ Μάρκο Μπουλάτ και Πέταρ Σούσιτς). Στην επίθεση τα κουκιά είναι μετρημένα, με τους Μπρούνο Πέτκοβιτς στην κορυφή και τους Τακούρο Κανέκο δεξία και Ντάριο Σπίκιτς αριστερά να είναι ότι καλύτερο έχει να προτάξει η κροατική ομάδα.
  • Πού να χτυπήσει ο ΠΑΟΚ: Πληγή για τους Κροάτες από την αρχή της σεζόν είναι η ανασταλτική της λειτουργία. Σε 39 αγώνες -μέχρι στιγμής- μετράει 35 γκολ παθητικό, με τις καλοκαιρινές πωλήσεις των βασικών γραναζιών της ομάδας στην άμυνα, Γιόσιπ Σούταλο και Ντομινίκ Λιβάκοβιτς, να μην έχουν αντικατασταθεί επάξια. Με δεδομένη την επιθετική υπεροπλία του ΠΑΟΚ, θεωρείται σίγουρο ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα στοχέψει στις αμυντικές αδυναμίες των παικτών της Ντίναμο.
  • Θέση στην κατάταξη της UEFA: 42η, εννιά θέσεις πάνω από τον ΠΑΟΚ που βρίσκεται στην 51η
  • Αξία ρόστερ βάσει Transfermarkt: 70,850.000 ευρώ
Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-