Δ. Κουτσούμπας: Η επιβολή διδάκτρων οδηγεί φοιτήτριες να αναζητούν «sugar daddies»

3 months ago 10

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή τα μη κρατικά πανεπιστήμια εξαπέλυσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την Ολομέλεια της Βουλής όπου βρίσκεται σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Κουτσούμπας καταλόγισε στην κυβέρνηση πως «εδώ και μερικούς μήνες στην προσπάθεια να υπερασπιστεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχει επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ συκοφάντησης και κοροϊδίας, όταν μάλιστα δια στόματος πρωθυπουργού ειπώθηκε ότι οι φοιτητές φέρονται περίπου σαν ληστές».

«Έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προσθέτοντας «κάνατε και “φροντιστήριο” στην παράταξή σας (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) στα πανεπιστήμια η οποία δεν βρίσκει την ψήφο της στις γενικές συνελεύσεις στις σχολές και αφού δόγμα σας είναι “όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος” η παράταξή σας κάλεσε τα ΜΑΤ, όπως στην Νομική Σχολή Κομοτηνής».

Σημειώνοντας ότι «το μισό και πλέον της κοινωνίας, ειδικά στις νεότερες ηλικίες, είναι απέναντι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», προσέθεσε ότι «μπορεί να αποκλείστηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όμως η φωνή τους ακούγεται εδώ μέσα από το ΚΚΕ».

«Η κυβέρνηση μεταφέρει τη φωνή του ΣΕΒ και των ομίλων που ζητούν ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς και να λειτουργούν τα δημόσια σαν επιχειρήσεις» υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας: «Η κυβέρνηση παραδίδει στους επιχειρηματίες ένα τομέα με εγγυημένη πελατεία γιατί καλύπτει κοινωνική ανάγκη, όπως έκανε με την Ενέργεια, τον Σιδηρόδρομο και την Υγεία και λέει ότι δήθεν θα αναβαθμίσει το δημόσιο η ιδιωτικοποίηση και η “απελευθέρωση”. Και το λέει στον ελληνικό λαό που καλείται να πληρώνει νόμιμο φακελάκι για να χειρουργείται».

Στηλιτεύοντας τις προωθούμενες αλλαγές ο κ. Κουτσούμπας παρατήρησε πως «η εισαγωγή θα γίνεται μέσα από μία ‘μούφα’ Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ή διεθνή και επί πληρωμή απολυτήρια». «Στην Ιατρική Σχολή του δημόσιου πανεπιστημίου θα μπαίνεις με 19.000 μόρια, ενώ στην ιδιωτική Ιατρική με 9.000 μόρια, αλλά 19.000 ευρώ τον χρόνο» ανέφερε κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «θεσμοθετεί πτυχία με τιμή, αντί για πτυχία με αξία, όπως απαιτούν οι φοιτητές».

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ εξαπέλυσε βολές και κατά του ΠΑΣΟΚ για το σκανδιναβικό μοντέλο που προτείνει.

«Για το ανέκδοτο του σκανδιναβικού μοντέλου, ούτε οι Σκανδιναβοί δεν σας πιστεύουν, αφού κι αυτοί έχουν πάρα πολύ πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων που οδηγούν ακόμα και σε αυτή τη σαπίλα, νέες κοπέλες, φοιτήτριες, να οδηγούνται να αναζητούν ‘sugar daddies’ για να χορηγήσουν τις σπουδές τους, με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Τα ξέρετε, αλλά μάλλον πρέπει να βρείτε άλλον ‘καπιταλιστικό παράδεισο’ να αντιγράψετε».

Δείτε live τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή:

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση – Αύριο η «μητέρα των μαχών» εντός και εκτός Βουλής

naftemporiki.gr

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-