Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα μέσω ανακοινώσεων και δεν στέκονται στον... ανασχηματισμό, αλλά βάζουν στο «κάδρο» των ευθυνών τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ζυγίζουν τις εναλλακτικές που έχουν στη διάθεσή τους.
Διαβάστε ακόμη: Το παρασκήνιο της παραίτησης Βορίδη και των υφυπουργών - Η δικαιολογία που «δεν ακούει» ο Μητσοτάκης
Ουσιαστικά, όλα τα κόμματα έχουν σχηματίσει τις θέσεις τους, και από τις 2 επιλογές της εξεταστικής και της προανακριτικής, προσανατολίζονται στο δεύτερο σενάριο.
Με βάση τα όσα έχουν αναφέρει επίσημα, αλλά και ανεπίσημα σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, Ελληνική Λύση, αλλά και Νέα Αριστερά, το σενάριο σύστασης προανακριτικής κερδίζει έδαφος, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις στο συμπέρασμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τέλεση των αδικημάτων της απιστίας και της συνέργειας σε απιστία.
Μέσω των ανακοινώσεών τους ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΚΚΕ ωσπεράν ξεκαθάρισαν ότι δεν συζητούν καν δεν συζητούν καν για τη λύση της εξεταστικής, την οποία θεωρούν «ξέπλυμα» υπουργών από τις ευθύνες τους.
Στην πράξη αν και γνωρίζουν ότι δεν διαθέτουν την πλειοψηφία, σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δώσουν την εύκολη λύση της εξεταστικής στο «πιάτο» του πρωθυπουργού.
«Ο Μητσοτάκης προσωπικά υπεύθυνος, πάμε σε εκλογές»
«Κάθε μέρα που περνάει με αυτή την κράτος είναι εις βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού», σημείωσε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος μετά τις παραιτήσεις για το σούσουρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Δεν χρειάζεται ανασχηματισμός, αλλά αποχώρηση της κυβέρνησης, εκλογές και μια προοδευτική κράτος που θα ανορθώσει ξανά τη χώρα», τόνισε μεταξύ άλλων.
Και συνέχισε: «Αυτή η κράτος είναι η κράτος των σκανδάλων και της διαπλοκής. Ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος για αυτά τα σκάνδαλα. Οι δικοί του άνθρωποι εμπλέκονται στο σούσουρο της εγκληματικής οργάνωσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που είχαν βάλει στο στόχαστρο ακόμα και την Ευρωπαία Εισαγγελέα» .
«Η κράτος καταρρέει στα σκάνδαλά της»
Πυρά κατά την κυβέρνησης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ: «Ένας Πρωθυπουργός θεατής, του οποίου η κράτος καταρρέει μέσα στα σκάνδαλα που δημιούργησε, είναι ένας αναξιόπιστος Πρωθυπουργός. Ως πότε θα κρύβεται πίσω από τους υπουργούς παριστάνοντας τον ανεύθυνο; Η χώρα έχει κρίση ηγεσίας. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν κάτι πολύ καλύτερο».
«Δεν μπορεί να ''ξεπλυθεί'' μέσω παραιτήσεων»
«Είναι βαθιά γελασμένη η κράτος αν νομίζει ότι μπορεί να «ξεπλυθεί» μέσω των παραιτήσεων των κυβερνητικών στελεχών», τονίζει σε σχόλιό του το ΚΚΕ. «Το σούσουρο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν περιορίζεται μόνο στις ευθύνες των αρμόδιων υπουργών ή όσων οι συνομιλίες καταγράφονται στη δικογραφία. Προειδοποιούμε την κράτος να μην καταφύγει στη γνωστή της πρακτική, αυτή της συγκάλυψης και για αυτήν την υπόθεση, όπως επίσης να μην τολμήσει να φορτώσει στις πλάτες των βιοπαλαιστών αγροτών και του ελληνικού λαού τα ''σπασμένα'' από το ''φαγοπότι'' του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως φαίνεται ότι προγραμματίζει να κάνει».
«Με επιμονή και επιμονή, η Πλεύσης Ελευθερίας κατάφερε να φέρει στη Βουλή τη δικογραφία για το σούσουρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρά τις συνεχείς καθυστερήσεις και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Είμαστε εδώ ακριβώς για να φωτίσουμε την πραγματικότητα σε αυτήν την πάρα πολύ βρώμικη υπόθεση» δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Νέα Αριστερά με τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση να σημειώνει: «Ας μην τολμήσει η κράτος να παρουσιάσει τις παραιτήσεις αυτές ως φανέρωση ''ευθιξίας'' και της πρόθεσής της να πέσει ''άπλετο φως στην υπόθεση''. Αυτά τα έχουμε ξανακούσει. Στο σούσουρο των υποκλοπών και στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Πρόκειται για ένα σούσουρο που ναρκοθετεί την αγροτική παραγωγή της χώρας και καταλύει κάθε κανόνα ευνομούμενης Πολιτείας».
Κάθετος ο πρωθυπουργός για «μηδενική ανοχή»
Εν τω μεταξύ, η αποχώρηση του Μάκη Βορίδη και των τριών υφυπουργών που το όνομα τους αναφέρεται στην δικογραφία για την σκέψη του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε αίσθηση, καθώς ο ως πρότινος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ήταν από τα πρωτοκλασάτα στελέχη και σε στενή σύμπραξη επί χρόνια με τον πρωθυπουργό.
Οι παραιτήσεις υπουργού και υφυπουργών δεν ζητήθηκαν από τότε που διέρρευσε ότι ανήκουν στα ελεγχόμενα πρόσωπα για την υπόθεση. Εκτιμήθηκε ναι ότι οι επίμαχοι διάλογοι δεν στοιχειοθετούν ποινικές ευθύνες.
- Διαβάστε ακόμη: Παραιτήθηκε ο Μάκης Βορίδης - «Η χούι του υπόπτου δεν συνάδει με την χούι του υπουργού»
Το Μαξίμου κράτησε στάση αναμονής ως να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης και να διευκρινιστούν τα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Βουλή.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν ακούει τη δικαιολογία ότι όλο αυτό ακουγόταν χρόνια και ήταν κάτι το διαχρονικό, τονίζοντας ότι δεν γίνονται συγκρίσεις με παθογένειες του παρελθόντος. «Εμείς δείχνουμε μηδενική ανοχή στην πράξη. Διαχωρίζουν την πολιτική από την ποινική ευθύνη», αναφέρουν προσθέτοντας ότι κάθε πολιτική συμπεριφορά δε συνάδει με την υπουργική ιδιότητα.
Ωστόσο, άλλες πηγές χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά των βουλευτών τις τελευταίες ημέρες ως απαράδεκτη και ασυμβίβαστη με το αξίωμά τους. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Τετάρτης επικρατούσε έντονο κλίμα δυσαρέσκειας στο Μέγαρο Μαξίμου, με πρόσχημα δηλώσεις του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι φέρονται να δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να αποδεχθούν παραπομπή, μια στάση που ερμηνεύτηκε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ως εκβιαστική.
Η αποχώρηση Βορίδη και υφυπουργών
Νωρίτερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, υπέβαλε την παραίτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει την κάνει δεκτή.
Παράλληλα, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος, οι οποίες επίσης έγιναν δεκτές από τον Πρωθυπουργό.
