Στο τεύχος του σατιρικού περιοδικού που κυκλοφόρησε στις 26 Ιουνίου φιλοξενείται μια γελοιογραφία στην οποία εμφανίζονται ο Μωάμεθ και ο Μωυσής να ανταλλάσσουν χαιρετισμό πάνω από μια πόλη της Μέσης Ανατολής που βομβαρδίζεται. Το ίδιο το έντυπο πάντως αρνείται ότι το σκίτσο αφορά τον προφήτη Μωάμεθ.
Το θέμα έλαβε διαστάσεις τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 30 Ιουνίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με εκατοντάδες να συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία του Leman στην περιοχή του Πέρα. Εκεί αφού προσευχήθηκαν, φώναξαν συνθήματα και επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις του περιοδικού.
Έξι συλλήψεις, αποτράβηγμα του τεύχους και απαγόρευση της πρόσβασης στο διαδίκτυο
Οι τουρκικές Αρχές, συνέλαβαν τους έξι υπεύθυνους του περιοδικού, διέταξαν την αποτράβηγμα του τεύχους και δρομολόγησαν διαδικασίες για την απαγόρευση της πρόσβασης μέσω διαδικτύου στο επίμαχο σκίτσο.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Γιλμάζ Τουντς ανακοίνωσε ότι διετάχθη εισαγγελική έρευνα για το έντυπο με την κατηγορία της «προσβολής θρησκευτικών αξιών».
«Καμία ελευθερία δεν δίνει το δικαίωμα να γίνονται αντικείμενο σάτιρας τα ιερά ενός θρησκεύματος. Η περιγέλασμα του προφήτη μας ή οποιαδήποτε απόπειρα οπτικής αναπαράστασής του βλάπτει όχι μόνο τις θρησκευτικές μας αξίες, αλλά και την κοινωνική ειρήνη» δήλωσε.
Η απάντηση του περιοδικού
Το ίδιο το έντυπο αρνείται ότι δημοσίευσε σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ.
Σε ανακοίνωσή του σημειώνει «το πιο διαδεδομένο όνομα στον κόσμο και το όνομα με τον μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού είναι Μωάμεθ, Μεχμέτ, Μαμάντου (όλα αυτά τα ονόματα δίνονται από τους μουσουλμάνους για να διατηρήσουν ζωντανό το όνομα του προφήτη μας)».
«Σήμερα, υπάρχουν 200 εκατομμύρια άτομα που φέρουν το όνομα Μωάμεθ. Ο δημιουργός της γελοιογραφίας ήθελε να τονίσει το δίκαιο του καταπιεσμένου μουσουλμανικού λαού, αναφερόμενος σε έναν μουσουλμάνο που σκοτώθηκε από το Ισραήλ, και δεν είχε καμία πρόθεση να υποτιμήσει τις θρησκευτικές αξίες. Δεν δεχόμαστε το κηλίδα που μας αποδίδεται, καθώς δεν υπάρχει απεικόνιση του προφήτη μας. Για να ερμηνεύσει κανείς το σκίτσο με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να έχει πολύ κακές προθέσεις. Υπάρχουν τόσοι Μεχμέτ και Μωάμεθ που γνωρίζετε».
Στην είδηση αναφέρεται επίσης ότι το έντυπο Leman έχει επανειλημμένα φέρει το ζήτημα της Παλαιστίνης στην επικαιρότητα με 5 ειδικά τεύχη και εκατοντάδες εξώφυλλα. «Δηλώνουμε ότι δεν έχετε το δικαίωμα να αμφισβητείτε τη συνείδηση και τις δοξασίες μας με λανθασμένο και διαστρεβλωμένο τρόπο», σημειώνεται στη δήλωση.