Όπως τόνισε ο Θανάσης Γρίβας, γνώρισε τον κατηγορούμενο το 2019, όταν η Κυριακή τού τον σύστησε ως αγόρι της. Από την πρώτη στιγμή είχε αρνητική εντύπωση. «Ήταν άνεργος, κοιτούσε συνέχεια το πάτωμα, δεν μου έκανε. Ήθελε να παντρευτεί την κόρη μου και να ζούνε με επιδόματα. Όταν το άκουσα, εξοργίστηκα. Η Κυριακή με παρακάλεσε να μην τον μαλώνω, διατί τον αγαπούσε. Κι εκείνος της φέρθηκε σαν νταβατζής – της έπαιρνε τον μισθό», είπε.
Ιδιαίτερη επίταση προκάλεσε η αναφορά του μάρτυρα στην υπερασπιστική γραμμή περί ψυχικής νόσου. «Ένας τρελός παίρνει δίπλωμα οδήγησης; Ένας τρελός στήνει ενέδρα και περιμένει έξω από το τμήμα χωρίς να τον καταλάβει κανείς;», αναρωτήθηκε οργισμένος
Η συναισθηματική του φόρτιση οδήγησε σε σκληρές εκφράσεις προς τον κατηγορούμενο και τον δικηγόρο του, με αποτέλεσμα να παρέμβει η εισαγγελέας της έδρας. «Κατανοούμε τον πόνο σας, όμως είμαστε κράτος δικαίου και ο κάθε κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, ο πατέρας της Κυριακής περιέγραψε έναν άνθρωπο που δεν εμφάνιζε φανερά ψυχικά προβλήματα, αλλά ήταν – όπως είπε – «χειριστικός και πανούργος».
Ο χωρισμός ήρθε λίγους μήνες πριν από το έγκλημα. Ο κ. Γρίβας θυμήθηκε: «Μου είπε ότι έφυγε και δεν πήρε τίποτα μαζί της. Της είπα “θα στα πάρω όλα εγώ, μόνο μην ξαναγυρίσεις σε αυτόν τον αληταρά”. Ήθελε οικογένεια, παιδιά – εκείνος όχι». Όταν ρωτήθηκε αν υπήρχε άλλος άνδρας στη ζωή της, ήταν κατηγορηματικός: «Όχι. Είχε κάποιες επαφές με τον πρώην της, ένα πολύ καλό παιδί με τον οποίο είχαν χωρίσει ήρεμα».
Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα αποκάλυψε πώς έμαθε για τη δολοφονία της κόρης του. Όπως κατέθεσε, αρχικά δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση από τις αρχές, αλλά πληροφορήθηκε για το τραγικό συμβάν μέσω… Facebook και στη συνέχεια από δημοσιογράφο. «Το βράδυ είδα μια ανάρτηση για επίθεση σε μια κοπέλα στους Αγίους Αναργύρους. Δεν πήγε καν το μυαλό μου στην Κυριακή – το απέκλεισα. Το επόμενο πρωί με πήρε μια δημοσιογράφος. Με ρώτησε αν είμαι ο πατέρας της Κυριακής και αν γνωρίζω τον κατηγορούμενο. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα…».
Υπεράσπιση: Ο κατηγορούμενος λέει ότι δεν είχατε σχέσεις με την Κυριακή και ότι σας είχε δει 2 φορές και ότι αυτό οφείλεται αυτό σε σοβαρό λόγο.
Μάρτυρας: Ποιος είναι ο σοβαρός λόγος;
Υπεράσπιση: Είχε γίνει κάτι για να μη σας μιλάει η Κυριακή;
Μάρτυρας: Ρωτήστε την άλλη κόρη μου, ότι έμενε η Κυριακή ως τα 24 της. Αν έχετε κάτι πείτε το. Τα παιδιά μου είχαν μεγαλώσει μαζί μου.
Ο κατηγορούμενος παρέμεινε σκυφτός καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης και αποδέχθηκε την κατηγορία που του αποδόθηκε. Όπως δήλωσε ο συνήγορός του, Σπύρος Δημητρίου, η υπεράσπιση προτίθεται να ζητήσει την αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού, όχι ως ελαφρυντικό, αλλά ως λόγο για να τεθεί ο εντολέας του υπό ειδικό μέτρο φύλαξης, λόγω της επικινδυνότητάς του.
Ο συνήγορος υπενθύμισε πως το θύμα είχε απευθυνθεί στις αρχές ζητώντας προστασία από τον πρώην σύντροφό της, καθώς –όπως υποστήριξε– ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει σοβαρές ψυχικές διαταραχές. «Η αστυνομία ενδέχεται να μην αξιολόγησε σωστά τον κίνδυνο, όμως αυτό δεν αφορά το παρόν δικαστήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δράστης είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει 2 φορές, ενώ νοσηλεύτηκε διασωληνωμένος. «Το ερέθισμα του εγκλήματος είναι η βαριά ψυχοπαθολογία. Ο κατηγορούμενος είναι πράγματι επικίνδυνος», σημείωσε.
Σε περίπτωση που το δικαστήριο κάνει δεκτό τον μειωμένο καταλογισμό, ο κατηγορούμενος θα εκτίσει 15 χρόνια κάθειρξη χωρίς κανένα ευεργετικό μέτρο.
Αντιθέτως, αν επιβληθούν ισόβια, εμφανώς κατά πρόσβαση 18 χρόνια, ο συνήγορος δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση, επιδιώκοντας την αναγνώριση ελαφρυντικών.
Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εξήγησε, η επιτίμιο θα μπορούσε να πέσει επιπλέον και στα 6,5 χρόνια. «Ζητώ την ενοχή του. Ζητώ να προστατευτεί η κοινωνία από ανθρώπους επικίνδυνους. Ζητώ μειωμένο καταλογισμό», κατέληξε.