Εύσημα στη Σοφία Ζαχαράκη για το Δημογραφικό από την αντιπρόεδρο της Κομισιόν

3 months ago 18

Παράλληλα η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε σύμπραξη με το Wilfried Martens Centre for European Studies και το Κροατικό Ινστιτούτο ZHDZ, αναφέρθηκε στο πλάνο της Επιτροπής για την ίδρυση μιας Ευρωπαικής Υπηρεσίας για το δημογραφικό που θα συντονίζει τα κράτη μέλη.

Στην ίδια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περιορισμοί του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που λαμβάνει χώρα στο Βουκουρέστι η Ελληνίδα Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη ανέπτυξε τις πολιτικές της χώρας μας για το στεγαστικό, την εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής με την επέκταση της άδειας μητρότητας, την περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης με την ενίσχυση της αποκέντρωσης με την ενίσχυση του αναπτυξιακού νόμου και την αξιοποίηση του ΤΑΑ. Έδωσε έμφαση στο encephalon summation αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει ξανά κατά πρόσβαση τους μισούς απ’ όσους είχαν εγκαταλείψει τη χώρα στην περίοδο της κρίσης.

photo_01-(002).jpg sofia zaxaraki dimografiko

Η Ελληνίδα υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη στην εκδήλωση για το δημογραφικό

Γραφείο τύπου

Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε επίσης βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό και θα δημοσιοποιηθεί πριν τις Ευρωεκλογές. Σε αυτό το περιορισμοί επεσήμανε ότι «οι Ευρωεκλογές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για να πείσουμε τους νέους ανθρώπους να ψηφίσουν και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους».

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το Δημογραφικό που θα συντονίζει τα κράτη μέλη και θα βοηθά τις εθνικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Επεσήμανε τη φθίνουσα βάδιση του ευρωπαϊκού πληθυσμού ο οποίος το 2070 θα έχει πέσει στο μόλις 4% του παγκόσμιου και ανέφερε χαρακτηριστικά «μπορούμε να ζήσουμε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, αλλά χωρίς το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν θα μπορούμε να παραμείνουμε το ίδιο ανταγωνιστικοί».

Η κ. Ζαχαράκη από την πλευρά της υποστήριξε τη σημασία της νέας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το Δημογραφικό τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό τα κράτη - μέλη να διέπονται από κοινές αξίες, πολιτικές και ιδέες, που θα εποπτεύονται από έναν φορέα. Άλλωστε η αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι μια κοινή διαδρομή για όλα τα κράτη. «Η Ελλάδα θα στηρίξει έμπρακτα με συμβουλές τον νέο φορέα. Έχει κινηθεί ήδη προς αυτή την κατεύθυνση καθώς έχουμε δρομολογήσει τη συμβουλή του Παρατηρητηρίου για το Δημογραφικό υπό το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας» είπε συγκεκριμένα.

Η κ. Šuica υπογράμμισε τη σημασία των μέτρων που έχει ήδη υιοθετήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, χαράσσοντας μια εθνική πολιτική και έχοντας μια αρμόδια Υπουργό για το δημογραφικό. Όπως είπε, αυτό αποτελεί μια βέλτιστη πρακτική και καταβάλλεται απόπειρα να πειστούν όλα τα κράτη - μέλη να συστήσουν Υπουργεία αρμόδια για το δημογραφικό.

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα στηρίζεται στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας και της οικογένειας, τη στήριξη των νέων με την αντιμετώπιση του στεγαστικού, τη δημιουργία κινήτρων στους άνω των 60 να εργαστούν ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία και την αξιοποίηση της νόμιμης μετανάστευσης για την προσέλκυση ταλέντου και ανθρωπίνου δυναμικού.

Υπερθεματίζοντας, η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι καλούμαστε να εστιάσουμε περισσότερο στην υγιή και ενεργό γήρανση του πληθυσμού και για αυτό εργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνω σε ένα πρόγραμμα TSI για να συμπεριλάβουμε τους ανθρώπους αυτούς και να τους επαναφέρουμε στην εργασία, να τους ενδυναμώσουμε με ψηφιακές δεξιότητες όθεν να μην χαθεί η εμπειρία τους.

Η Ελληνίδα Υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διαχυθούν οι βέλτιστες πρακτικές ανέφερε ότι ευρωπαϊκοί φορείς όπως το Wilfried Martens Centre for European Studies μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνσης, αξιοποιώντας τη σύμπραξη εθνικών πολιτικών ιδρυμάτων όπως το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-