Ελ. Κουντουρά στο ΕΡΤNews: Η φτώχεια και οι ανισότητες ευνοούν ακροδεξιές ατζέντες – Αισιόδοξη για τις Ευρωεκλογές

1 week ago 2

«Ψηφίστηκε σήμερα η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της ενδοοικογενειακής βίας. Για πρώτη φορά προστατεύεται η γυναίκα και το παιδί» τόνισε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στην δημοσιογράφο και επικεφαλής των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου από το Στρασβούργο, στην εκπομπή «Ανάλυσέ το» με τον Γιώργο Κουβαρά.

«Ακόμα κι αν τα κάνουμε όλα σωστά, αν δεν εξαλειφθούν όλες οι αναχρονιστικές αντιλήψεις, οι πατριαρχικές αντιλήψεις, τα στερεότυπα, δεν θα προχωρήσουμε ποτέ μπροστά, να έχουμε πρόοδο, κοινωνική ευημερία» τόνισε η κα Κουντουρά.

Για την ψήφιση της επέκτασης του νόμου για την εμπορία των ανθρώπων, εισάγοντας την ποινικοποίηση του αναγκαστικού γάμου για τις γυναίκες, την εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας αλλά και τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, είπε: «Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες κάνουμε μεγάλο αγώνα για τα αυτονόητα. Η ισότητα είναι πολύ σημαντική. Αυτή η οδηγία που ψηφίστηκε επικαιροποιεί επί της ουσίας και έρχεται και βάζει αυστηρότερες ποινές για όλα αυτά τα αδικήματα, αλλά συγχρόνως πρέπει να γνωρίζετε ότι ψηφίστηκε σήμερα και η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της ενδοοικογενειακής βίας. Και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία. (…) Για πρώτη φορά προστατεύεται η γυναίκα και το παιδί.

Στην Ελλάδα έχουμε δει πάρα πολλά πράγματα που αφορούν την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα που ξεκινάνε από τη βία. 95 γυναικοκτονίες μετά την πανδημία. Ο εγκλεισμός έφερε, αν θέλετε, στην επιφάνεια αυτή τη σκληρή πραγματικότητα που είναι μια πανδημία σιωπηλή.

(…) Και επειδή έχουμε και την ανήλικη παραβατικότητα, θέλω να πω ότι τα παιδιά για πρώτη φορά με την έκθεση που είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μαζί και με την έκθεση Βία στο διαδίκτυο, πιέσαμε και με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για να έρθει αυτή η οδηγία, γιατί έτσι προστατεύονται και οι γυναίκες και τα παιδιά.
Και αυτή η αναπαραγωγή που γίνεται από τα παιδιά, όταν θεωρούν ότι σε μία κακοποιητική σχέση που ζουν ως μάρτυρες, είτε ως θύματα είναι η κανονικότητα, την αναπαράγουν και στην εφηβική ή στην ενήλικη ζωή τους».

Σχετιά με το αν θεωρεί ότι ο λαϊκισμός σε αυτές τις ευρωεκλογές θα βρει χώρο για να αναπτυχθεί, η κα Κουντουρά απάντησε: «Είναι δυστυχώς απ’ ό, τι βλέπουμε η φτώχεια, οι ανισότητες, η μεγάλη διάρκεια της λιτότητας που ευνοούν ακροδεξιές ατζέντες. Όπως γνωρίζετε, ειδικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κρατάμε ισορροπίες. Είναι οι προοδευτικές δυνάμεις, είναι όμως και οι συντηρητικές ακροδεξιές δυνάμεις, που μπαλαντέρ μέχρι τώρα ήταν τώρα οι φιλελεύθεροι. Από ό, τι όμως δείχνουν οι μετρήσεις – εγώ δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ – γιατί εάν η ακροδεξιά ατζέντα πάρει πλειοψηφία, τότε θα συγκρουστεί με τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις και χαμένοι θα είναι η κοινωνία και στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα κοινωνικά δικαιώματα και στα εργασιακά δικαιώματα».

Αναφορικά με την αποχή στις ευρωεκλογές η κα Κουντουρά ανέφερε: «Είμαι αισιόδοξη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ένα πρόγραμμα «Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και πάνω από 150 σχολεία στην Ελλάδα συμμετέχουν. Έχουμε κάνει λοιπόν όλοι οι ευρωβουλευτές ομιλίες και επειδή το σύνθημα είναι «Αξιοποίησε την ψήφο σου», εμείς όταν μιλάμε στα παιδιά αυτά, μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά είμαστε ίσοι. Πρέπει να έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες ανεξαρτήτως φύλου και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα στη ζωή μας, αλλά και ότι η ψήφος είναι η δύναμή σας. Μην αφήνετε τους άλλους να αποφασίζουν για εσάς χωρίς εσάς. Και είναι σημαντικό γιατί δεν είναι μόνο δικαίωμα, είναι προνόμιο και είναι και μεγάλη ευθύνη. Πιστεύω ότι το αντιλαμβάνονται και νομίζω ότι θέλουν να διςκδικήσουν μέρος σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας, γιατί η ψήφος είναι πραγματικά η δύναμή τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-