Ανδροειδές barista ανοίγει νέους δρόμους στη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (βίντεο)

3 months ago 9

Μια εταιρεία ρομποτικής κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει ένα ανθρωποειδές ρομπότ να φτιάχνει ένα φλιτζάνι καφέ αφού είδε ανθρώπους να το κάνουν ενώ διορθώνει τα λάθη που έκανε σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για το κορυφαίο μοντέλο της Figure.ai, ένα ανδροειδές που ονομάζεται «Figure 01», το οποίο παίρνει μια κάψουλα καφέ, την εισάγει σε μια μηχανή καφέ, κλείνει το καπάκι και ανάβει τη μηχανή.

Αν και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την τεχνολογία με την οποία λειτουργεί το ανδροειδές έγινε γνωστό ότι η Figure έχει υπογράψει μια συμφωνία με τη BMW για την παροχή των ανθρωποειδών ρομπότ της στην παραγωγή αυτοκινήτων. Αν και υπάρχουν ερωτηματικά για το αν το βίντεο είναι αληθινό και όχι προϊόν μοντάζ αφού η επίδειξη δεν έγινε μπροστά σε… ανεξάρτητα μάτια ειδικοί που είδαν το βίντεο λένε πώς είναι πιθανό να λειτουργεί το ρομπότ υποθέτοντας ότι το βίντεο δείχνει ακριβώς αυτό που ισχυρίζεται η εταιρεία.

Για ένα ρομπότ να φτιάχνει καφέ ή να κουρεύει το γκαζόν, θα σήμαινε την ενσωμάτωση της τεχνογνωσίας αυτής σε πολλούς τομείς που προς το παρόν υπάρχει δυσκολία προγραμματισμού αυτόνομων μηχανών. Θα πρέπει να προβλεφθούν κανόνες για κάθε ενδεχόμενο και να κωδικοποιηθούν στο λογισμικό του όπως για παράδειγμα, συγκεκριμένες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε όταν φτάσει στο τέλος του γκαζόν. Επομένως, η απόκτηση τεχνογνωσίας σε πολλούς τομείς μόνο με την παρακολούθηση θα αντιπροσώπευε ένα σημαντικό άλμα. Με απλά λόγια μιλάμε για ένα νέο τύπο ρομποτικής τεχνολογίας.

Το πρώτο κομμάτι του παζλ είναι ότι το ρομπότ πρέπει να δει τι πρέπει να επαναλάβει. «Η οπτική επεξεργασία πληροφοριών του επιτρέπει να αναγνωρίζει σημαντικά βήματα και λεπτομέρειες στη διαδικασία» λέει ο Μαξ Μέιμπουρι επενδυτής στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και συνιδιοκτήτης του AI Product Reviews.

«Το ρομπότ θα πρέπει να λάβει δεδομένα βίντεο και να αναπτύξει ένα εσωτερικό μοντέλο πρόβλεψης των φυσικών ενεργειών και της σειράς αυτών των ενεργειών. Θα πρέπει να μεταφράσει αυτό που βλέπει σε μια κατανόηση του πώς να κινεί τα άκρα και τις λαβές του για να εκτελεί τις ίδιες κινήσεις» υποστηρίζει ο Κρίστοφερ Σέμπερ, διευθύνων σύμβουλος της AIPRM, ενός ιστότοπου που ασχολείται με τη δημιουργία εργαλείων και εντολών σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.

«Υπάρχει επίσης η αρχιτεκτονική των νευρωνικών δικτύων, ένα είδος μοντέλου μηχανικής μάθησης εμπνευσμένο από τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Μεγάλος αριθμός διασυνδεδεμένων μεμονωμένων κόμβων συνδέονται για να δημιουργήσουν ένα σήμα. Εάν το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται όταν τα σήματα οδηγούν σε μια ενέργεια (όπως η επέκταση ενός βραχίονα ή το κλείσιμο μιας λαβής), η ανάδραση ενισχύει τις νευρικές συνδέσεις που το πέτυχαν, ενσωματώνοντάς το περαιτέρω σε ‘γνωστές, διαδικασίες» λέει η Κλερ Γουόλς, αναλύτρια δεδομένων και τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης στο Institute of Analytics στη Βρετανία.

Naftemporiki.gr

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-