Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο CNN Greece, η κ. Ψιλοπούλου υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» έχει ήδη αποδειχθεί «σωτήριο» για πολλούς ανθρώπους που διαγνώστηκαν με καρκίνο, χωρίς να έχουν κανένα σύμπτωμα, με αποτέλεσμα να φέρει τη διάγνωση και συνεπώς τη οζεία και την ίαση πολύ νωρίτερα.
Τονίζει, παράλληλα, πως παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες αποκτούμε σταδιακά μια παίδευση πρόληψης και προαγωγής υγείας- όπου βοηθούν σημαντικά και τα Προγράμματα Προσυμπτωματικού ελέγχου - υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να κάνουμε επιπλέον για τους ογκολογικούς ασθενείς και τους φροντιστές τους, με κυρίαρχο την άμβλυνση των ανισοτήτων.
«Διότι οι ανισότητες δεν είναι μόνο οικονομικές, αλλά είναι και γεωγραφικές και κοινωνικές» λέει η κ. Ψιλοπούλου.
«Για παράδειγμα, στις μεγάλες πόλεις η περίθαλψη είναι σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τις μικρότερες πόλεις από τις οποίες και δυστυχώς πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μετακινηθούν μαζί με τους φροντιστές τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μακριά από τα σπίτια τους. Αλλά και στο ΕΣΥ- το οποίο είναι γεγονός ότι έχει σηκώσει υποδειγματικά το "ανάστημα" της περίθαλψης και φροντίδας απέναντι σε κάθε κρίση- υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πρόσβαση για έναν ογκολογικό ασθενή, είναι δύσκολη και χρονοβόρα, όχι μόνο στα ογκολογικά αλλά και σε άλλα τμήματα, νευρολογικά, παθολογικά, οφθαλμολογικά, ενώ συχνές είναι οι βλάβες και οι αναστολές στις ακτινοθεραπείες λόγω ελλιπούς συντήρησης» τονίζει επίσης η κ. Ψιλοπούλου.
.jpg?t=IYkOYfBODnhn1JeNwnz2oA)
Η κ. Ελισσάβετ Ψιλοπούλου
Η κυρία Ψιλοπούλου αναφέρεται επίσης ενδελεχώς σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους ογκολογικούς Ασθενείς αλλά και τους φροντιστές, για το νόημα του αγώνα Run, Bike, Care που διοργανώνεται από το Σύλλογο, για τις ανισότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν για πολλούς ασθενείς και για τις μεγάλες πολιτικές του υπ. Υγείας που αλλάζουν τον χάρτη της ογκολογίας στη χώρα μας.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Κυρία Ψιλοπούλου, στις 25 Μαΐου 2025, το ΚΕΦΙ, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών, διοργανώνει για 5η κίνηση στον αγώνα Run, Bike, Care. Τι σηματοδοτεί η διοργάνωση αυτή για εσάς και ποιο μήνυμα στέλνετε ως Σύλλογος για την ημέρα;
Γιορτάζοντας την παγκόσμια ημέρα επιζώντων του καρκίνου, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι ο καρκίνος "δεν είναι ανίκητος".
Θέλουμε να στείλουμε το αισιόδοξο μήνυμα, ότι όλοι Οι Έλληνες που περάσαμε την δοκιμασία του καρκίνου και τον ξεπεράσαμε, αλλά και γι' αυτούς που τώρα νοσούν, ότι αυτή η περιπέτεια υγείας θα έχει αίσιο τέλος διατί υπάρχουν νέες θεραπείες.
Θέλουμε επίσης να πούμε ότι είναι μια ημέρα μνήμης και για αυτούς που δεν τα κατάφεραν, όχι διότι έκαναν κάτι λάθος, αλλά πιθανόν ανακάλυψαν την ασθένεια αργά ή δεν είχαν ανακαλυφθεί τα κατάλληλα φάρμακα σε εκείνη την χρονική στιγμή.
Ο ογκολογικός χάρτης στη χώρα μας αλλάζει, με τη δημιουργία μιας σειράς ενεργειών, που σηματοδοτούν την φροντίδα και την ολιστική προσέγγιση. Μετά τα μεγάλα Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» που ήδη τρέχουν, δημιουργήθηκε το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, ενώ βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη δημιουργία του Εθνικού Σχεδίου για τον Καρκίνο, έστω και πολύ καθυστερημένα, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ. Πώς σχολιάζετε αυτές τις ενέργειες και εάν αυτός ο σχεδιασμός, θα μπορεί να καλύψει όλους τους ογκολογικούς ασθενείς.
Τα πρόγραμμα "ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ" έχει ήδη αποδειχθεί "σωτήριο" για πολλούς ανθρώπους που διαγνώστηκαν με καρκίνο, χωρίς να έχουν κανένα σύμπτωμα και έφερε την διάγνωση και συνεπώς την οζεία και την ίαση πολύ νωρίτερα.
Όλες αυτές οι στοχευμένες δράσεις που αναφέρετε και έχουν έρθει καθυστερημένα στη χώρα μας, μόνο καλό θα κάνουν σε όλους τους Έλληνες πολίτες διότι μακροπρόθεσμα θα αλλάξει την παίδευση μας, ότι πρέπει να κάνω οποιοδήποτε έλεγχο υγείας προληπτικά και πολύ πριν εμφανισθεί ως πρόβλημα. Μακάρι ο δεισιδαίμων έλεγχος που υπάρχει τώρα, για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, να επεκταθεί και σε άλλους τύπους καρκίνου για να υπάρχει γρήγορη αντιμετώπιση.
Με το χέρι στην καρδιά, πιστεύετε ότι υπάρχουν ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη και τη φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα;
Σίγουρα στις μεγάλες πόλεις η περίθαλψη είναι σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τις μικρότερες πόλεις από τις οποίες και δυστυχώς πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μετακινηθούν μαζί με τους φροντιστές τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μακριά από τα σπίτια τους. Αυτό συνεχίζεται πέρα από την περίοδο των επεμβάσεων και στην περίοδο των χημειοθεραπειών και των ακτινοβολιών, οπότε μιλάμε για ένα υπέρογκο οικονομικό βάρος.
Επιπλέον οι ασθενέστεροι οικονομικά ασθενείς, αναγκάζονται να περιμένουν για μεγάλα διαστήματα για εισαγωγή σε δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν την επέμβαση τους, και τέλος κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους χρειάζεται να λάβουν συνοδά φάρμακα, τα οποία όμως πληρώνουν μόνοι τους με δική τους συμμετοχή μετά την πέρας των θεραπειών. Εάν δε, θέλουν να πάρουν πρωτότυπα και όχι γενόσημα φάρμακα για την ασθένεια τους, χρειάζεται να πληρώσουν και πάλι σημαντικό ποσόν...
Από την εμπειρία σας και τη παρέα μαζί τους, θα ήθελα να ρωτήσω εάν οι ογκολογικοί ασθενείς είναι ικανοποιημένοι από την πρόσβαση και τη φροντίδα των ασθενών στο ΕΣΥ και ειδικότερα στα ογκολογικά νοσοκομεία. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να τρέξουν το διάστημα αυτό;
Η πραγματικότητα είναι πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι. Η πρόσβαση είναι δύσκολη και χρονοβόρα, όχι μόνο στα ογκολογικά αλλά και σε άλλα τμήματα, νευρολογικά, παθολογικά, οφθαλμολογικά. Τα τελευταία χρόνια, συχνές είναι οι βλάβες και οι αναστολές στις ακτινοθεραπείες λόγω ελλιπούς συντήρησης.
Το να βρεις θέση για χειρουργείο είναι άπιαστο όνειρο γι' αυτό και οι ασθενείς καταφεύγουν στο ιδιωτικό τομέα στερώντας χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό εάν υπάρχουν.
Όλα αυτά μεταφράζονται σε καθυστερήσεις που κοστίζουν σε ζωές και αξιοπρέπεια. Η υποστελέχωση είναι ο κοινός παρονομαστής: χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, δεν μπορούμε να μιλάμε για λειτουργικό ΕΣΥ. Ο ασθενής που έχει καρκίνο, δεν μπορεί να περιμένει. Και δεν πρέπει να περιμένει.
Πείτε μας μερικά λόγια σχετικά με το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι» και πως βλέπετε να εξελίσσεται στο μέλλον.
Το πρόγραμμα "Μαζί και στο Σπίτι" δημιουργήθηκε από την χητεία των ασθενών που δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω του καρκίνου καθώς και από την χητεία των ασθενών τελικού σταδίου για ψυχολογική υποστήριξη αλλά και κοινωνική φροντίδα.
Ο Σύλλογός μας, προσφέρει αυτή την σημαντική στήριξη στο σπίτι εντελώς δωρεάν, τόσο στους ασθενείς, όσο και στους φροντιστές τους που επίσης "σηκώνουν" ένα βαρύ φορτίο.
Η παροχή αυτή ξεκίνησε για ασθενείς που έμεναν στον δήμο Αθηναίων, αλλά λόγω της ζήτησης έχει επεκταθεί και στους κοντινούς δήμους.
Κάθε χρόνο τα έσοδα του RUN-BIKE-CARE , δίνονται για την συνέχιση της υλοποίησης αυτού του προγράμματος, δηλ. για μισθοδοσία των ψυχολόγων και της κοινωνικής λειτουργού.-
Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο τα έσοδα του RUN-BIKE-CARE , δίνονται για τη συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος «Μαζί και στο Σπίτι» εμφανώς για μισθοδοσία των ψυχολόγων και της κοινωνικής λειτουργού.