Δεδομένου, μάλιστα, ότι τα αποθέματα επαρκούν για ως και 700 ημέρες, η Αττική έχει τεθεί σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού, αποδεικνύοντας πως η χητεία για στρατηγική διαχείριση του νερού είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Πράγμα που φαίνεται να αναγνωρίζει η ΕΥΔΑΠ, θέτοντας σε εφαρμογή πρωτοβουλίες και επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ενάντια στη λειψυδρία.
Το πλάνο για ένα πιο βιώσιμο αύριο
Ένα ζήτημα τόσο μεγάλης βαρύτητας, όπως η λειψυδρία, λοιπόν, απαιτεί λύσεις που μπορούν να επιφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα, με τα μάτια στραμμένα όχι μόνο στο μικρό μέλλον, αλλά και πιο μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι που κάνει και η ΕΥΔΑΠ, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη «θωράκιση» της χώρας, μπροστά στην ολοένα και περισσότερο εντεινόμενη λειψυδρία.
Μέσα από ένα επενδυτικό έργο που ξεκινάει από φέτος και θα διαρκέσει ως το 2034, ανανεώνει και αναβαθμίζει τις υποδομές της, με σκοπό να γίνουν πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, επικεντρώνεται στην υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στη διαχείριση του νερού, διατηρώντας το χαμηλό αξία στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της σε όλη την Αττική. Όλα αυτά, εστιάζοντας στην εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, που κατευθύνονται προς την πράσινη, ψηφιακή μετάβαση.
Μιλώντας με νούμερα, το επενδυτικό αυτό πλάνο ανέρχεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 958,7 εκατομμύρια ευρώ αφορούν μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική, ενώ τα 681,6 εκατομμύρια ευρώ, έργα δικτύου ύδρευσης. Ενός δικτύου που εκτείνεται στα 14.000χλμ. και που αποτελείται από 4 ταμιευτήρες 495χλμ., 4 εγκαταστάσεις Μονάδων Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ), 5 εγκαταστάσεις Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), καθώς και ένα δίκτυο αποχέτευσης 8.000χλμ.

Οι πρωτοβουλίες στην πράξη
Στην πράξη, λοιπόν, το επενδυτικό έργο «μεταφράζεται» σε επενδύσεις που οδηγούν το δίκτυο αυτό στην πρωτοπορία. Και στις επενδύσεις αυτές, κεντρικό σημείο αποτελεί το όραμα «Ψυττάλεια 3.0», με τα ΚΕΛ να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο πλάνο της ΕΥΔΑΠ εστιάζει στη βέλτιστη αξιοποίηση του ανακτημένου νερού και των παραγόμενων πόρων, όπως η βιολογική ιλύς, το βιοαέριο, το υδρογόνο και ο φωσφόρος, ενώ, παράλληλα, στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του κόστους επεξεργασίας ανά κυβικό μέτρο λυμάτων.
Επιπλέον, στο περιορισμοί του έργου, αναπτύσσεται η επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού για αρδευτικούς σκοπούς στον αγροτικό τομέα, σε αστικό και περιαστικό πράσινο, αλλά και για βιομηχανικές χρήσεις σε ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες. Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά στην ενεργοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου, ενώ εξετάζει και τη μεταφορά ανακυκλωμένου νερού μέσω θαλάσσης για μεταχείριση εκτός Αττικής.
Όμως, το πλάνο δεν σταματάει εκεί, καθώς προβλέπεται αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής για την διαχείριση παραγόμενης ιλύος -ή αλλιώς, της λάσπης. Αυτό θα γίνει μέσα από την ξανακοίταγμα της ισχύουσας διαχείρισης της αφυδατωμένης ιλύος και την κατάργηση των εργοβόρων διαδικασιών που δαπανούν μεγάλο μέρος του παραγόμενου βιοαερίου. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όθεν να διοχετευτεί στο δίκτυο, αλλά και πράσινων καυσίμων.
Όλα αυτά ενόσω προχωρά η σταδιακή αντικατάσταση 300χλμ. αγωγών και υδροπαροχών στο δίκτυο ύδρευσης, ενώ, ταυτόχρονα, διαμορφώνεται η στρατηγική προμηθειών και τα τεύχη δημοπράτησης για τα έξυπνα υδρόμετρα, αλλά και τα πιλοτικά προγράμματα. Τα τελευταία, με τη σειρά τους, αφορούν στη μείωση του λειτουργικό κόστος, τη συντήρηση του δικτύου, την προσφορά adjacent existent clip information και τη ανέλιξη της εμπειρίας του καταναλωτή.
Η κατασκευή των έργων έχει ολοκληρωθεί και η διαχείριση της παραγόμενης από τη διυλιστική διαδικασία ιλύος και στις 4 ΜΕΝ της ΕΥΔΑΠ, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Πράγμα που, ως τώρα, έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500.000 κυβικών νερού. Και φυσικά, σε παράλληλο χρόνο, το εκτεταμένο δίκτυο συνεχίζει να λειτουργεί και να συντηρείται.
Η λειψυδρία δεν είναι μόνο ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, είναι μια κρίση που δοκιμάζει την ανθεκτικότητα των υποδομών, των θεσμών και της ίδιας της κοινωνίας. Γι’ αυτό, η ΕΥΔΑΠ έρχεται με ένα ολιστικό επενδυτικό πλάνο, που εστιάζει στην τεχνολογία, την καινοπραγία και τη σωστή διαχείριση του νερού, για να διασφαλίσει το μέλλον της υδροδότησης και για τις επόμενες γενιές.