Με την υπογραφή τριών ακόμη μη δεσμευτικών Μνημονίων Κατανόησης (MoUs) επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον της ελληνικής αγοράς για την υλοποίηση της αποθήκης CO2 στο Πρίνο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετικά η Energean με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2025, η ωρίμανση του έργου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με συνολικά 15 εταιρείες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αξιοποιήσουν την σχεδιαζόμενη αποθήκη για την διοχέτευση του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύουν κατά την παραγωγική τους διαδικασία. Τελευταία προσθήκη στη μεγάλη πλέον λίστα ήταν η λιπασματοβιομηχανία Kavala Solutions το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον να αφορά 250.000 τόνους CO2 ετησίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον υπερκαλύπτει την δυναμικότητα της υποδομής ακόμη και κατόπιν της δεύτερης φάσης ανάπτυξης, φτάνοντας συνολικά τους 6,12 εκατ. τόνους ετησίως όταν η αποθήκη του Πρίνου δύναται να χωρέσει κατά το μέγιστο έως 4 εκατ. τόνους.
Μάλιστα, η ανάγκη πρόσθετων υποδομών αποθήκευσης CO2 προκύπτει και από το γεγονός ότι οι προς αποθήκευση εκπομπές διοξειδίου από τα διυλιστήρια και τα τσιμεντάδικα φτάνουν τα 4 εκατ. τόνους ετησίως, ήτοι καλύπτουν πλήρως την δυναμικότητα του Πρίνου στην πλήρη ανάπτυξη της υποδομής. Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς που συνομίλησαν με την «Ν», οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς σε αποθήκευση CO2 εκτιμώνται στα 13-14 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Οι παραπάνω δε υπολογισμοί, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, δεν συνυπολογίζουν «emitters» από γειτονικές χώρες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να διοχετεύσουν προς τον Πρίνο το υγροποιημένο CΟ2 για αποθήκευση, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εν λόγω υποδομές είναι αρκετά «μετρημένες στα δάχτυλα» στη περιοχή. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, ολοκληρώθηκε η Δημόσια Διαβούλευση για την Περιβαλλοντική και Κοινωνική Μελέτη Επιπτώσεων, με θετικές γνώμες από τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και η Άδεια Αποθήκευσης αναμένονται τους επόμενους μήνες.
Επιπρόσθετα, οι πρώτες δόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) αναμένονται άμεσα. Επιπλέον, ο υφιστάμενος σχεδιασμός του Ομίλου προβλέπει την πραγματοποίηση 4 γεωτρήσεων μέσα στο 2026, δεδομένου, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες γεωτρήσεις του κοιτάσματος για την έγχυση του υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα που θα φτάνει από τους «emitters» στο Πρίνο.
Υπό αυτό το πρίσμα, προκύπτει ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών με την μεγάλη εκκρεμότητα να αποτελεί η οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου που θα ανοίξει το δρόμο για τον καλύτερο σχεδιασμό του έργου στο πλαίσιο ενός οριοθετημένου χρονοδιαγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία σχεδιάζει την πραγματοποίηση μη δεσμευτικού market test μέσα στο χρόνο, διατηρώντας τον στόχο για έναρξη λειτουργίας του έργου μέσα στο 2027.
Block 2 και Δυτική Αφρική
Έτερο θέμα αποτελεί το μέλλον του Block 2 με την εταιρεία, όπως έχει ανακοινώσει και στο παρελθόν να βρίσκεται στην διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού εταίρου προκειμένου να προχωρήσει στην 3η φάση εξερεύνησης της παραχώρησης, ήτοι το στάδιο της ερευνητικής γεώτρησης.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει αιτηθεί και λάβει παράταση για την ολοκλήρωση της 2ης φάσης μέχρι τον Μάρτιο του 2026 όταν και θα πρέπει να δηλώσει αν προχωράει σε ερευνητική γεώτρηση ή όχι. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η παραχώρηση τυγχάνει ενδιαφέροντος από άλλες εταιρείες του κλάδου που προσέρχονται για να μελετήσουν τα δεδομένα των τριασδιάστατων ερευνών, ωστόσο, δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής κάποια συγκεκριμένη δέσμευση.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αποτυπώνεται τόσο στην ενημέρωση της εταιρείας για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου όσο και σε πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Energean Μαθιού Ρήγα, η εταιρεία βολιδοσκοπεί την περιοχή της Δυτικής Αφρικής για τυχόν ευκαιρίες διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου της.
Η προσέγγιση της εταιρείας, όπως επεξηγούν αρμόδιες πηγές, κινείται σε ασφαλή πλαίσια, αναζητώντας διαπιστωμένα κοιτάσματα που είτε κρίνονται «μικρά» για να ασχοληθούν μεγάλοι «operators» του κλάδου είτε οι υφιστάμενοι «operators» εμφανίζουν αδυναμία να προχωρήσουν λόγω «μεγέθους» τους. Με άλλα λόγια, οι κεραίες της Energean εστιάζουν με μικρομεσαία κοιτάσματα που ταιριάζουν στο προφίλ της εταιρείας.
Εξελίξεις αναμένονται και στο μέτωπο της Ιταλίας με την εταιρεία να αναμένει το «πράσινο φως» από την ιταλική κυβέρνηση για να προχωρήσει στην ανάπτυξη του κοιτάσματος «Vega West», νότια της Σικελίας, όπου τα υφιστάμενα δεδομένα μαρτυρούν αξιόλογο δυναμικό. Ανάλογες κινήσεις γίνονται και στην Αίγυπτο με σχέδια για χερσαία γεώτρηση μέσα στο 2026 σε πετρελαϊκό κοίτασμα με δυνητικούς πόρους περί τα 90 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Πρόκειται για την χερσαία παραχώρηση East Bir El Nus (ΕΒΕΝ).
Τα νούμερα του Α τριμήνου
Ως προς τα οικονομικά «μεγέθη» του πρώτου τριμήνου, η εταιρεία ανακοίνωσε ημερήσια παραγωγή στα 180 χιλιάδες βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου εκ των οποίων το 84% σε φυσικό αέριο κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου με την μέση ημερήσια παραγωγή να διαμορφώνεται στις 145 kboed. Η παραγωγή του Ομίλου, εξαιρουμένου του Ισραήλ, αυξήθηκε κατά 9% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των όγκων από την Cassiopea στην Ιταλία, οι οποίοι αντιστάθμισαν τη φυσική μείωση στην Αίγυπτο.
Τα έσοδα για την περίοδο ανήλθαν σε $407 εκατ., οριακή μείωση σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο 2024 ($413 εκατ.), κυρίως λόγω χαμηλότερης παραγωγής ρευστών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εσόδων φυσικού αερίου στην Ιταλία. Τα προσαρμοσμένα EBITDAX ήταν $278 εκατ., αύξηση 7% έναντι του α’ τριμήνου 2024 ($259 εκατ.).