Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Και όμως, τα ζώα αντιδρούν σε κρυφούς ήχους φυτών

1 week ago 2

Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ ανέδειξε ότι οι θηλυκές νυχτοπεταλούδες απέφευγαν να γεννήσουν τα αυγά τους σε φυτά ντομάτας που παρήγαν ήχους «δυσφορίας» - ήχους που ενδεχομένως υποδείκνυαν αρρώστια.

Η ομάδα αυτή ήταν η πρώτη που απέδειξε πριν από 2 χρόνια ότι τα φυτά «ουρλιάζουν» όταν είναι ταλαιπωρημένα ή άρρωστα.

Οι ήχοι αυτοί δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί από τους ανθρώπους, αλλά μόνο από τα έντομα, τις νυχτερίδες και ορισμένα θηλαστικά.

«Αυτό είναι η πρώτη ένδειγμα ότι ένα ζώο ανταποκρίνεται σε ήχους που παράγονται από ένα φυτό», δήλωσε ο καθηγητής Γιόσι Γιοβέλ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

«Σε αυτό το στάδιο αποτελεί μια εικασία, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλα τα είδη των ζώων λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τους ήχους που ακούν από τα φυτά, όπως για παράδειγμα αν θα επικονιάσουν ή θα κρυφτούν μέσα σε αυτά ή θα φάνε το φυτό».

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά ελεγχόμενων πειραμάτων για να βεβαιωθούν ότι οι πεταλούδες αντιδρούσαν στον ήχο των φυτών και όχι στην εμφάνιση τους.

«Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές περίπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους και αυτό είναι το πρώτο βήμα», λέει ο καθηγητής Γιοβέλ.

Ένα άλλο πεδίο της έρευνας εστιάζει στο αν τα φυτά μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους μέσω ήχων και να δρουν αντίστοιχα (για παράδειγμα, διατηρώντας το νερό τους σε συνθήκες ξηρασίας), σύμφωνα με την καθηγήτρια Λίλαχ Χαντάνι του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

«Αυτή είναι μια συναρπαστική ερώτηση», δήλωσε στο BBC News.

«Εάν ένα φυτό στρεσάρεται, ο οργανισμός που ανησυχεί περισσότερο γι' αυτό είναι τα άλλα φυτά και μπορούν να αντιδράσουν με πολλούς τρόπους».

Αμοιβαίο όφελος

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα φυτά δεν έχουν αισθήσεις.Οι ήχοι τους παράγονται μέσω φυσικών επιδράσεων που προκαλούνται από την μεταποίηση της κατάστασής τους. Όμως, αυτό που αποκαλύπτει η έρευνα είναι πως οι ήχοι τους μπορούν να είναι χρήσιμοι σε άλλα ζώα, και κυρίως στα φυτά, που είναι σε θέση να τους αντιληφθούν.

Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε αποκαλύπτεται πως τα φυτά και τα ζώα έχουν αναπτύξει μια μεταξύ τους «ενδοεπικοινωνία», μια αμοιβαία ικανότητα να παράγουν και να ακούν ήχους προς κοινό τους όφελος, σύμφωνα με την καθηγήτρια Χάντανι.

«Τα φυτά θα μπορούσαν να εξελιχθούν όθεν να παράγουν περισσότερους ή δυνατότερους ήχους, αν ωφελούνταν, και η ακοή των ζώων μπορεί να εξελιχθεί αναλόγως, όθεν να μπορούν να προσλαμβάνουν αυτόν τον τεράστιο όγκο πληροφοριών», αναφέρει.

«Αυτό είναι ένα απέραντο, ανεξερεύνητο πεδίο - ένας ολόκληρος πλανήτης που περιμένει να ανακαλυφθεί».

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-