Εστίαση: Γιατί πολλές επιχειρήσεις στρέφονται στο self service και βάζουν «ψαλίδι» στο ωράριο

6 hours ago 2

Τα πρώτα μηνύματα, ενόψει καλοκαιριού, από την κίνηση την πασχαλινή περίοδο στις νησιωτικές περιοχές της χώρας δεν ήταν ενθαρρυντικά. Αντίθετα, όπως σημειώνει στο CNN Greece o κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, Περιφερειάρχης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου, η κατανάλωση ως τώρα, τέλη Μαΐου, εμφανίζεται μειωμένη ωσπεράν στο σύνολο των νησιών. Στη Σαντορίνη μάλιστα, εκτιμάται πως το Πάσχα κινήθηκε πτωτικά κατά 20% ως 50% και στη Μύκονο, άνω του 20%.

Η εικόνα αυτή αποδίδεται κυρίως στην πίεση που συνεχίζει να δέχεται το διαθέσιμο εισόδημα Ελλήνων και ξένων επισκεπτών οι οποίοι, όπως άλλωστε παρατηρήθηκε και τα 2 προηγούμενα χρόνια, βάζουν «μαχαίρι» στις δαπάνες που αφορούν στην έξοδο για φαγητό, επιπλέον και στις διακοπές τους. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, οι επιχειρήσεις του κλάδου εξακολουθούν και φέτος να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το υψηλό λειτουργικό αξία αλλά και το ζήτημα της έλλειψης εργαζομένων.

Η έφεση που παρατηρήθηκε έντονα το καλοκαίρι, με τους τουρίστες να μειώνουν τις εξόδους σε εστιατόρια - ταβέρνες και να επιλέγουν πιο συχνά το φαγητό στο χέρι ή το μαγείρεμα, εφόσον τους παρέχεται η δυνατότητα στο κατάλυμα, αναμένεται να συνεχιστεί. «Ακόμη περισσότερο φέτος» εκτιμά ο κ. Παπαδόπουλος, εξηγώντας παράλληλα πώς, πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

«Βλέπουμε να ανοίγουν στα νησιά καινούρια καταστήματα που προσφέρουν στους πελάτες τους φαγητό στο χέρι, προκειμένου να ''πιάσουν'' αυτή την τάση. Άλλα μαγαζιά, το ''γυρίζουν'' πλέον στο aforesaid service» σημειώνει ο ίδιος. Με τον τρόπο αυτό, από τη μια πλευρά μειώνουν το λειτουργικό τους αξία και παράλληλα επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο: την ένδεια προσωπικού.

Οι κενές θέσεις εργασίας αποτελούν και το φετινό καλοκαίρι μεγάλο «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις ειδικά στις περιοχές όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω τουρισμού. Έτσι, αδυνατώντας να καλύψουν πόστα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των καταστημάτων τους, οι επιχειρηματίες σε αρκετές νησιωτικές περιοχές της χώρας, προχωρούν σε αλλαγές στο ωράριο. «Αρκετοί κλείνουν κάποιες μέρες της εβδομάδας και σε άλλες περιπτώσεις, περιορίζουν τις ώρες που μένουν καθημερινά ανοιχτές» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-