Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Λιβύη: Συνεργασία με την Τρίπολη - Τι είπε για το «μπλόκο» στη Βεγγάζη

1 week ago 6

«Μόλις ολοκληρώσαμε την αποστολή μας στη Λιβύη μαζί με τους υπουργούς που είναι αρμόδιοι για τη μετανάστευση από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα» έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ενημέρωσε πως «στην Τρίπολη, πραγματοποιήσαμε εις βάθος συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Ντμπέιμπεχ, τον υπουργό Εξωτερικών Αλ-Μπαούρ, τον υπουργό Εσωτερικών Τραμπέλσι και τον υπουργό Εργασίας Αλ-Αμπέντ».

Κοινή δέσμευση με Τρίπολη

«Συζητήσαμε τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της μετανάστευσης και επιβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για την εξόντωση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Αυτή η αποστολή έθεσε τις βάσεις για ευρύτερη συνεργασία» σημείωσε.

Για την ακύρωση των συναντήσεων που είχαν προγραμματιστεί στη Βεγγάζη αρκέστηκε να αναφέρει πως «τελικά δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν».

Μαρινάκης: Πρωτοφανές το περιστατικό με την ευρωπαϊκή διπλωματική αποστολή στη Λιβύη

«Πρωτοφανές» χαρακτήρισε το περιστατικό με την ευρωπαϊκή διπλωματική αποστολή στη Λιβύη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και εκτίμησε ότι η αποπομπή των Ευρωπαίων διπλωματών από τον στρατάρχη Χαφτάρ είναι ενδεικτική των προθέσεών του και αποτελεί, ουσιαστικά, την απάντησή του στις πιέσεις να κλείσει την στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών.

Μιλώντας στο Action24, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κλειστά κέντρα για τις μεταναστευτικές ροές. «Εξετάζουμε όλα τα σενάρια», υπογράμμισε, ενόσω η Κρήτη ασφυκτιά. Τις τελευταίες 2 μέρες, έχουν φτάσει στο νησί κατά πρόσβαση 2.000 μετανάστες».

«Η ροή μεταναστών είναι αυξανόμενη και συνεχιζόμενη. Από τη στιγμή που η άλλη πλευρά δεν συνεργάζεται, η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα κλειστά κέντρα», προσέθεσε ο κ. Μαρινάκης, ενώ, απάντησε «όχι» στη νομιμοποίηση των παράτυπων μεταναστών στα επτά χρόνια.

Σημείωσε επίσης ότι η κράτος εξετάζει πιο αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία θα συζητηθούν στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Θάνο Πλεύρη. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, μέτρα όπως αυτά που εφαρμόζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανώς είτε φυλάκιση είτε επιστροφή στη χώρα προέλευσης.

Αμήχανες οι πρώτες αντιδράσεις μελών της ευρωπαϊκής αποστολής

Στο μεταξύ, αμήχανες φαίνεται να ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των υπόλοιπων Ευρωπαίων αξιωματούχων που συμμετείχαν στην αποστολή.

Σε ανάρτησή του στο Facebook μετά την επιστροφή του στη Μάλτα, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μπάιρον Καμιλλέρι, επιβεβαίωσε πως «δυστυχώς, η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί στη Βεγγάζη ακυρώθηκε λόγω ενός ζητήματος πρωτοκόλλου μεταξύ των τοπικών αρχών και της πρεσβείας της ΕΕ στη Λιβύη».

Ζητήματα πρωτοκόλλου φέρονται να προκάλεσαν το περιστατικό όπως μεταδίδει και η La Stampa επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντέδοσι, δεν έκανε καμία αναφορά στο περιστατικό.

Όπως έγραψε:

«Σήμερα, μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη , και τον Μαλτέζο Υπουργό Εσωτερικών Μπάιρον Καμιλέρι, μεταβήκαμε σε κοινή αποστολή στην Τρίπολη. (...) Κοινός μας στόχος παραμένει η πρόληψη των αναχωρήσεων παράνομων μεταναστών, η συντριβή των εμπόρων ανθρώπων και η διακοπή της εμπορίας ανθρώπων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα. Για να γίνει αυτό, θα είναι απαιτείται να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα, αφιερωμένα στην εξόντωση των διεθνικών εγκληματικών δικτύων που διαχειρίζονται την παράτυπη μετανάστευση».

Το μπλόκο Χαφτάρ στην Ευρωπαϊκή αποστολή στη Βεγγάζη

Αναπάντεχη ανάπτυξη είχε η αποστολή αντιπροσωπείας της ΕΕ «Team Europe» στη Λιβύη καθώς η κράτος «Εθνικής Σταθερότητας» με επικεφαλής τον Οσάμα Χαμάντ - που όμως δεν αναγνωρίζεται από την Ευρώπη και τον ΟΗΕ - αλλά που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ έδωσε την πρωτοφανή εντολή να απομακρυνθεί από το λιβυκό έδαφος ως «persona non grata».

Λίγη εξηκοντάλεπτο από την άφιξη της αποστολής στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, η κράτος εξέδωσε είδηση με την οποία δήλωσε ότι «παραβιάστηκαν οι κανόνες που διέπουν τις επισκέψεις διπλωματών στη Λιβύη». Να σημειωθεί πως επρόκειτο για μια διπλωματική επίσκεψη προγραμματισμένη, στην οποία συμμετείχαν ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Θάνος Πλεύρης καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών της Μάλτας και της Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση της ελληνικής αποστολής υπό τον Θάνο Πλεύρη με την κράτος της Τρίπολης στη «σκιά» των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που διέρχονται στα Ελληνικά ύδατα δια μέσω της Λιβύης.

Όπως μεταδίδει η ιταλική La Stampa, στην Τρίπολη όλα είχαν κυλήσει ομαλά, όμως το κλίμα άλλαξε λίγη εξηκοντάλεπτο πριν την προσγείωση της αποστολής στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, όταν εξέδωσε την προαναφερόμενη ανακοίνωση.

Στους υπουργούς της Ιταλίας, Μάλτας και Ελλάδας καθώς και στον Ευρωπαίο Επίτροπο δεν επετράπη να βγουν από το αεροπλάνο στη Βεγγάζη, καθώς κρίθηκαν ότι είναι «ανεπιθύμητοι» και ενημερώθηκαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος».

Να σημειωθεί ότι, στην πρωτεύουσα υπάρχει μια κράτος αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Μοχάμεντ Ντμπέιμπεχ.

Η παράλληλη κράτος του Χάμαντ είχε ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής (6/7) ότι είναι «υποχρεωτικό» για τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και των διεθνών οργανισμών να ζητούν βίζα για να πάνε στη Λιβύη και ότι θα πρέπει να απέχουν «από κάθε επίσημη συνάντηση ή επίσκεψη» στη χώρα χωρίς την προηγούμενη έγκριση της.

«Θεωρούνται ανεπιθύμητοι»

Σύμφωνα με τη σχετική είδηση της κυβέρνησης της Βεγγάζης, την οποία δίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ιταλός ρεπόρτερ «σε μια οφθαλμοφανής αθέτηση των διπλωματικών κανόνων και των διεθνών συμβάσεων και με ενέργειες που αντιπροσωπεύουν ένδεια σεβασμού για την εθνική κυριαρχία της Λιβύης, κατά παράβαση των νόμων της Λιβύης και μη τήρηση των διαδικασιών που ρυθμίζουν την είσοδο, την κυκλοφορία και την σταθμός ξένων διπλωματών, όπως ορίζονται στην εγκύκλιο που εξέδωσε η λιβυκή κυβέρνηση».

«Συνεπώς, η προγραμματισμένη επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης και της υπόλοιπης συνοδευτικής ομάδας ακυρώθηκε κατά την άφιξή τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπενίνα στην πόλη Βεγγάζη και ενημερώθηκαν για την χητεία άμεσης εγκατάλειψης του λιβυκού εδάφους και ότι θεωρούνται ανεπιθύμητοι» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Η λιβυκή κράτος καλεί για άλλη μια κίνηση όλους τους διπλωμάτες, τα μέλη διεθνών αποστολών και τις κρατικές και μη κρατικές οργανώσεις να σεβαστούν την κυριαρχία της Λιβύης, τηρώντας πλήρως τη λιβυκή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις και κανόνες που ρυθμίζουν τις επισκέψεις διπλωματικών αντιπροσωπειών, και συνεργαζόμενη με την λιβυκή κράτος σύμφωνα με την έναρξη της αμοιβαιότητας που ορίζεται σε διεθνείς συμφωνίες, συνθήκες και κανόνες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στην Τρίπολη με την κράτος Εθνικής Ενότητας της Λιβύης. Οι επαφές της ευρωπαϊκής αποστολής στην Τρίπολη είχαν ολοκληρωθεί και αναμενόταν συνάντηση με τον Χαφτάρ στη Βεγγάζη.

Για το συμβάν αναμένεται αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς επρόκειτο για αποστολή της Κομισιόν με επικεφαλής τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, τον οποίο συνόδευαν 3 υπουργοί κρατών -μελών της Ε.Ε.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-