Ευθύμης Λέκκας στο «Στούντιο 4»: «Στην Κωνσταντινούπολη εκτιμάται ένας σεισμός 7,8 Ρίχτερ με βάση τις διαστάσεις του ρήγματος»

3 hours ago 2

Για τους σεισμούς στην Ελλάδα, για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού στην Τουρκία, για την Σαντορίνη και για την κλιματική κρίση μίλησε ο  πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας στην εκπομπή «Στούντιο 4».

Αρχικά αναφέρθηκε στην Ελλάδα και την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού σαν της Τουρκίας: «Δεν συγκρινόμαστε. Ήταν κακές και παλιές κατασκευές. (…) Το 1/3 των κατασκευών ήταν παλιές, το 1/3 ήταν νέες αλλά χωρίς εφάμιλλους αντισεισμικούς κανονισμούς σαν τους δικούς μας με αποτέλεσμα να έχουμε μία κατεστραμμένη πόλη 100 και 200.000 κατοίκων. Αυτήν την εικόνα δεν πρόκειται να την αντικρίσουμε στην Ελλάδα, όσο μεγάλος σεισμός και αν γίνει. (…) Ότι θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, σε παλιά ή σε αυθαίρετα κτίρια και αυτά είναι που κινδυνεύουν περισσότερο».

Ενώ συνέχισε: «Το 1999 είχαμε στις 17 Αυγούστου τον σεισμό στην Τουρκία στη δικιά μας την παλιά Νικομήδεια. Στις 7 Σεπτεμβρίου είχαμε τον σεισμό στην Αθήνα. Μετά από τον σεισμό στην Αθήνα διαπιστώσαμε ότι κάποια σχέση είχε με τον σεισμό στην Τουρκία και κάπως επηρέασε. Και μετά από δύο μήνες είχαμε τον άλλον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία που δεν επηρέασε τον ελληνικό χώρο. Άρα επηρεαζόμαστε όταν γίνεται σεισμός στο ρήγμα της Ανατολίας, γιατί όταν γίνεται κάπου αλλού, δεν επηρεαζόμαστε καθόλου».

Ταυτόχρονα, για έναν ισχυρό σεισμό στην Τουρκία αποκάλυψε: «Τώρα λέμε για την Κωνσταντινούπολη ότι έγινε ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα προβλέπει, εκτιμά έναν σεισμό στη της τάξεως των 7,8 Ρίχτερ με βάση τις διαστάσεις του ρήγματος που δεν έχει σπάσει ακόμα. Αυτό για την Κωνσταντινούπολη σημαίνει ισοπέδωση του 1/3 των κατασκευών που είναι παλιές, το 1/3 των καινούριων κατασκευών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Το υπόλοιπο 1/3 είναι καλές κατασκευές.

Εκείνο που με φοβίζει περισσότερο στην Κωνσταντινούπολη είναι η ανθρώπινη έκθεση που είναι 17 εκατομμύρια μέσα σε ένα στενό χώρο. Μετά τον σεισμό του 1999 η διεθνής επιστημονική κοινότητα συνέκλινε ότι θα έχουμε έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέχρι το 2020. Δεν έγινε. Είχαμε πέσει έξω στις προβλέψεις. Αυτό όμως όσο περνάει το χρονικό διάστημα γεμίζει ενέργεια το ρήγμα και θα κάνει μεγαλύτερο σεισμό. Είναι νομοτέλεια ότι θα σπάσει αυτό το ρήγμα. Τα 12 κομμάτια που συγκροτούν το ρήγμα της Ανατολίας έχουν σπάσει, το τελευταίο που δεν έσπασε είναι αυτό της Κωνσταντινούπολης. Νομοτελειακά θα σπάσει.(…) Μπορεί να είναι και από μέρα σε μέρα, δεν το αποκλείουμε, αλλά ένας μέσος χρόνος που εκδηλώνεται ο δεύτερος σεισμός είναι της τάξεως των 2-3 ετών. Πρέπει να γίνει ανάλυση αυτού του σεισμού όταν εκδηλωθεί και στη συνέχεια να υπολογίσουμε αν αυτές οι δυνάμεις μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-