Φιντάν για αμερικανικά F-35: Οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν μια «πιο ανοιχτή προσέγγιση»

4 months ago 15

Να δείξει πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας «γύρισαν σελίδα» και κινούνται σε θετική κατεύθυνση επιχείρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, δεν έκρυψε ωστόσο πως για μια σειρά θεμάτων υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, όπως για την Συρία ή για τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς F-35.

Όπως είναι γνωστό η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα των F-35 εξαιτίας της αγοράς των ρωσικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων S-400, με τον Φιντάν να επαναλαμβάνει τον «διακαή πόθο» της Άγκυρας να επιστρέψει στο πρόγραμμα.

Ωστόσο αυτός ο δρόμος δεν είναι χωρίς εμπόδια, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να καλεί τις ΗΠΑ να… διευρύνουν τους ορίζοντές τους στο θέμα των F-35.

Συγκεκριμένα ο Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκία διατηρεί την άποψή της για τα F-35, τονίζοντας ότι στην Άγκυρα πρέπει να διατεθούν αεροσκάφη για τη δουλειά που έκανε η Τουρκία στην διαδικασία της παραγωγής τους. Η Τουρκία είναι ανοιχτή στην συζήτηση του ζητήματος αυτού, αλλά η Ουάσινγκτον είναι αναγκαίο να έχει “μία πιο ανοιχτή προσέγγιση”, είπε χαρακτηριστικά.

Διαφωνίες παραμένουν και στο θέμα της Συρίας, με την Τουρκία ανησυχεί σφόδρα για την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της περιοχής, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες.

Κατά τα λοιπά ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των δύο χωρών είχαν αρκετούς γύρους συνομιλιών για ζητήματα, όπως η Ουκρανία, η Γάζα, η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, η ενέργεια, αλλά και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Όπως δήλωσε ο Φιντάν στα τουρκικά ΜΜΕ από την Ουάσινγκτον, διατύπωσε εκ νέου την άποψη της Τουρκίας ότι μία άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός είναι αναγκαία στη Γάζα, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για τις χώρες, ώστε να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής, ανοίγοντας τον δρόμο για μία λύση δύο κρατών.

Ο ίδιος, συζήτησε επίσης τρόπους για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, τονίζοντας ότι η Άγκυρα πιστεύει πως είναι η ώρα της συζήτησης τρόπων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τερματισμό του πολέμου, αλλά η Τουρκία δεν βλέπει την βούληση αυτή, από το Κίεβο και στην Μόσχα.

“Χρειαζόμαστε μία βάση για τις συνομιλίες, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά κι έναν διάλογο για την πρόληψη χειρότερων κρίσεων και θα καλέσουμε γι’ αυτό”, δήλωσε ο Φιντάν.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-