Γαλλία: Σπάνιος σκελετός δεινόσαυρου βρέθηκε συνδεδεμένος από το κρανίο μέχρι την ουρά

4 months ago 12

Το τεράστιο απολίθωμα ήρθε στο φως τον Μάιο του 2022, όταν ο 25χρονος σήμερα ερασιτέχνης παλαιοντολόγος Damien Boschetto περπατούσε με τον σκύλο του σε ένα δάσος στο Montouliers της Γαλλίας. Ο Boschetto είχε παρατηρήσει μια άκρη βράχου που είχε πρόσφατα καταρρεύσει και, ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά, εντόπισε ένα κόκκαλο να προεξέχει από το έδαφος.

Ο Αρχαιολογικός και Παλαιοντολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος στο Μουσείο του Cruzy, σε σύμπραξη με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, αναγνώρισε το απολίθωμα μήκους ωσπεράν 10 μέτρων ως σκελετό Τιτανοσαύρου κατά την ανασκαφή.

dino2.jpg

Το τεράστιο απολίθωμα ήρθε στο φως τον Μάιο του 2022, όταν ο ερασιτέχνης παλαιοντολόγος Damien Boschetto παρατήρησε ένα κόκκαλο να εξέχει από το έδαφος

Damien Boschetto

Ο Boschetto, ο οποίος είναι μέλος της ένωσης εδώ και οκτώ χρόνια, δήλωσε στο CNNi ότι ενώ η αποκάλυψη απολιθωμάτων δεινοσαύρων είναι «πάντα συναρπαστική και ενδιαφέρουσα για την επιστημονική έρευνα και την κατανόηση των οικοσυστημάτων εκείνης της εποχής», η εύρεση των οστών στη ωσπεράν αρχική ανατομική τους θέση είναι που κάνει την ανακάλυψη αυτή εξαιρετική.

«Από μουσειογραφική άποψη, θα επιτρέψει να παρουσιάσουμε στο ευρύ κοινό ζώα ωσπεράν πλήρη, σε ανατομικές θέσεις, κάτι που είναι σπουδαίο», πρόσθεσε ο Boschetto.

Η περιοχή περίγυρα από το χωριό Cruzy είναι πλούσια σε απολιθώματα δεινοσαύρων και ο Αρχαιολογικός και Παλαιοντολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος πραγματοποιεί συχνά ανασκαφές. Ο πρόσφατα αποκαλυφθείς κατά 70% πλήρης σκελετός του Τιτανόσαυρου ανασύρθηκε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής μαζί με πολλά απολιθώματα διαφόρων δεινοσαύρων και άλλων σπονδυλωτών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σε ανατομική σύνδεση και ωσπεράν ολοκληρωμένων.

Τι ήταν ο Τιτανόσαυρος

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η ηλικία του νεοανακαλυφθέντος απολιθώματος είναι κατά πρόσβαση 70 ως 72 εκατομμύρια έτη, αλλά οι Τιτανόσαυροι περιφέρονταν στα τέσσερα πόδια από την Ύστερη Ιουρασική Εποχή ως το τέλος της Κρητιδικής Περιόδου, από κατά πρόσβαση 163,5 ως 66 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ανήκουν σε μια ευρύτερη ομάδα δεινοσαύρων, γνωστή ως σαυρόποδα, μια οικογένεια φυτοφάγων με μακρύ λαιμό που ήταν από τους μεγαλύτερους δεινόσαυρους της εποχής τους.

Απομεινάρια απολιθωμάτων Τιτανοσαύρων αποκαλύπτονται ευρέως στην Ευρώπη, αλλά ελάχιστα ανακαλύπτονται σε ανατομική σύνδεση, δήλωσε ο Boschetto. Η εύρεση ενός σκελετού σε αυτή τη συνδεδεμένη κατάσταση υποδηλώνει ότι το σώμα θάφτηκε πριν αποσυντεθεί πλήρως, αφήνοντας «κάποιους ιστούς που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους».

dino3.jpg

Ο Damien Boschetto (αριστερά) και ο Jean-Marc Veyssières, μέλη του Αρχαιολογικού και Παλαιοντολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου στο Μουσείο του Cruzy όπου φυλάσσεται το απολίθωμα

Damien Boschetto

Ο σύλλογος δεν δημοσιοποίησε την ανακάλυψη ως να ολοκληρωθεί η ανασκαφή για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Και τώρα προγραμματίζει να συνεχίσει την έρευνα στην περιοχή, ελπίζοντας να αποκτήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη δημιουργία «ενός μουσείου μεγάλης κλίμακας, που θα μπορεί να φιλοξενήσει και να παρουσιάσει αυτές τις συλλογές», δήλωσε ο Boschetto.

Με πληροφορίες από: 70 million-year-old elephantine dinosaur skeleton recovered connected from skull to tail by Taylor Nicioli, CNN

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-