Γάζα: Η Χαμάς διερευνά τις εναλλακτικές της την ώρα που ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις

2 weeks ago 2

Ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις την ώρα που υψηλόβαθμη παλαιστινιακή πηγή με σαφή ενημέρωση των θέσεων της Χαμάς μιλώντας στο Al Mayadeen, είπε ξεκάθαρα ότι «η τρέχουσα πορεία των διαπραγματεύσεων τερματίζεται λόγω των αδιεξόδων που επιβάλλει το Ισραήλ».

Πηγή της «ηγεσίας της Παλαιστινιακής Αντίστασης» αναφέρει ότι «η Χαμάς επιβεβαίωσε την απουσία οποιασδήποτε βάσης διαπραγμάτευσης με την ισραηλινή κατοχή, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ένας εναλλακτικός δρόμος λόγω του αδιεξόδου που αντιμετωπίζει το κίνημα στην τρέχουσα πορεία του».

Η Χαμάς κατηγορεί για αδιάλλακτη στάση τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, καθώς δεν έχουν ανταπαντήσει στην τελευταία αντιπρόταση της Χαμάς. Το Ισραήλ από την μεριά του θεωρεί πως η απάντηση της Χαμάς «σηματοδοτεί αποτυχία των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι δεν θα σταλεί κανένας απεσταλμένος μέχρι να αλλάξουν στάση». Την ίδια στιγμή ο λιμός στη Γάζα αποτελεί βεβαιότητα σε πολλά μέρη.

Τουρκία: Μέλος του Στόλου της Ελευθερίας συμμετέχει σε διαμαρτυρίες στο πλοίο Ακντενίζ με προορισμό τη Γάζα.

Η τελευταία πρόταση της Χαμάς με τρία άμεσα αιτήματα και ένα μεσο-μακροπρόθεσμο

Ωστόσο, η Χαμάς δηλώνει «αταλάντευτα προσηλωμένη» στα τέσσερα αδιαπραγμάτευτα αιτήματά της: την «αποχώρηση όλων των στρατιωτικών, κατοχικών δυνάμεων» από τη Γάζα, τη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων, την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων και την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Το ζήτημα της ανοικοδόμησης αφορά την σε πρώτη φάση τοποθέτηση λυωμένων, τροχόσπιτων και σκηνών με δίκτυο αποχέτευσης και σε δεύτερο χρόνο την ανοικοδόμηση. Για αυτό και παρουσιάζεται ως «μεσο-μακροπρόθεσμο».

Η Χαμάς παρέδωσε την απάντησή της στην τελευταία πρόταση που έλαβε από τους διαμεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ στις 13 Απριλίου. Η απάντηση περιελάμβανε ρήτρες σε διάφορα θέματα με τρίτους εγγυητές, που δεν αποδέχονται οι διαπραγματευτές του Ισραήλ.

Οι πορείες υπέρ της Παλαιστίνης συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο. Όμως κυρίως στον αραβικό κόσμο.

Τι αφορούσαν οι ρήτρες

Αρκετές ρήτρες, που αφορούν το πρώτο στάδιο της προτεινόμενης συμφωνίας, τροποποιήθηκαν από τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τα κύρια σημεία που αφορούν την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την αναλογία κρατουμένων προς αιχμαλώτους που θα ανταλλαγούν στη συμφωνία.

Σύμφωνα με τις πηγές, η Χαμάς απαίτησε ένα σαφές γραπτό σημείο για πλήρη κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι όντως παρέδωσε απάντηση στους διαμεσολαβητές, λέγοντας ότι θα επιμείνει στα κύρια αιτήματα που είχε διατυπώσει σε προηγούμενα μηνύματα προς τους διαμεσολαβητές.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-