Το Hubble αποκαλύπτει εργοστάσιο παραγωγής σούπερ άστρων στο γαλαξία μας (βίντεο)

2 months ago 6

Αυτή η εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA/ESA είναι γεμάτη χρώματα και δραστηριότητα. Πρόκειται για μια περιοχή σχηματισμού άστρων γνωστή ως IRAS 16562-3959, η οποία βρίσκεται περίπου 5,900 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Σκορπιού.

Παρατηρήσεις από την κάμερα Wide Field Camera 3του Hubble συνθέτουν αυτήν την εικόνα. Η λεπτομερής απόχρωση του χρώματός του είναι το αποτέλεσμα τεσσάρων ξεχωριστών φίλτρων από εξαιρετικά εξειδικευμένο υλικό που επιτρέπουν να περάσουν πολύ συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός σε κάθε παρατήρηση. Αυτό είναι χρήσιμο επειδή ορισμένα μήκη κύματος φωτός μπορούν να μας πουν για τη σύνθεση, τη θερμοκρασία και την πυκνότητα της περιοχής που κοιτάζει το τηλεσκόπιο.

Tο IRAS 16562-3959 πιθανότατα φιλοξενεί ένα τεράστιο αστέρι που βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία σχηματισμού και έχει καταφέρει ήδη να αποκτήσει μάζα περίπου 30 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου. Οι σκουρόχρωμες περιοχές φαίνονται έτσι επειδή υπάρχει τόσο πολύ κοσμική σκόνη που εμποδίζει το φως να περάσει. Ωστόσο στο εγγύς υπέρυθρο φως εμφανίζεται ένας ισχυρός πίδακας από τον τεράστιο πρωτοαστέρα.

Εικόνες πολλαπλών μηκών κύματος όπως αυτή η απίστευτη σκηνή του Hubble μάς βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς σχηματίζονται τα πιο ογκώδη και φωτεινά άστρα στο γαλαξία μας.

Naftemporiki.gr

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-