Γιασάρ Γκιουλέρ: Το F-35 δεν είναι ικανότητα κατά της Τουρκίας στο Αιγαίο

2 weeks ago 3

Λίγες μέρες αφότου έλαβαν χώρα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Αθήνα αλλά και μετά το ταξίδι του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στην Κωνσταντινούπολη για την Θετική Ατζέντα, αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε σε συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος ΥΠΑΜ έκανε ειδική αναφορά στην αγορά εξοπλιστικών των δύο χωρών.

«Το F-35 δεν αποτελεί ικανότητα εναντίον της Τουρκίας στο Αιγαίο»

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ αναφερθείς στην αγορά της Ελλάδας μαχητικών αεροσκαφών F-35, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Το F-35 δεν αποτελεί ικανότητα εναντίον της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα ήμασταν ευχαριστημένοι αν η Ελλάδα αποκτούσε το F-35», ενώ πρόσθεσε ότι «έρχεται το δικό μας αεροσκάφος KAAN. Επίσης, δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει το θέμα των F-35 με τις ΗΠΑ».

«Κάθε πόλεμος σημαίνει καταστροφή. Δεν επιθυμούμε μια κακή σχέση με κανέναν»

Ειδική αναφορά έκανε και στο κλίμα που διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογραμμίζοντας ότι «Κάθε πόλεμος σημαίνει καταστροφή. Δεν επιθυμούμε μια κακή σχέση με κανέναν από τους φίλους μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Υπάρχουν επίσης θέματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Προσπαθούμε τώρα να αναπτύξουμε τη φιλία μέσω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιούμε κάθε μέρα μια δραστηριότητα στο Αιγαίο».

Για Κύπρο – «Δεν δεχόμαστε καμία άλλη λύση εκτός από μια ισότιμη»

«Αυτή τη στιγμή, η θέση μας στην Κύπρο είναι πολύ ευνοϊκή. Εδώ και 50 χρόνια, υπάρχει ειρήνη εκεί. Ο τουρκικός στρατός πήγε εκεί. Στην πραγματικότητα, φέραμε ειρήνη και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. 50 χρόνια δεν υπήρξε καμία σύγκρουση ή πόλεμος. Η Κύπρος είναι το εθνικό μας θέμα. Όσον αφορά την Κύπρο, η ομοσπονδία κ.λπ. έχει περάσει. Δεν δεχόμαστε καμία άλλη λύση εκτός από μια ισότιμη, κυρίαρχη λύση δύο κρατών».

Για F-16

Αναφορικά με τα F-16 αλλά και τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι «Οι συνομιλίες μας με τους φίλους μας στις ΗΠΑ συνεχίζονται θετικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Στο Ιντσιρλίκ υπήρχαν μόνο αεροπλάνα δεξαμενόπτερα πριν. Μετά την έναρξη των γεγονότων στη Συρία, αναπτύξαμε τα F-16 μας στο Ιντσιρλίκ. Στην πραγματικότητα, το ανακοινώσαμε πέρυσι. Είναι μια βάση όπου ισχύουν εκατό τοις εκατό οι τουρκικοί νόμοι και πρακτικές. Είναι πλήρως υπό τη διαχείριση της Τουρκίας.

Οι Τουρκικές Αερογραμμές είναι το πιο σημαντικό μας εμπορικό σήμα στον κόσμο. Αν θέλετε να πάτε από την Ευρώπη στην Αφρική, θα έρθετε σίγουρα στην Κωνσταντινούπολη. Υποστηρίζουμε αυτές τις πολιτικές ανάπτυξης. Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να ακούμε περισσότερες όμορφες ιστορίες της Turkish Airlines τις επόμενες ημέρες».

Για την αγορά Eurofighter

Τέλος αναφορικά με την αγορά Eurofighter από την Γερμανία αλλά και για τον λόγο που εμφανίζεται «διστακτική», δήλωσε ότι «Το Eurofighter δεν είναι ένα αεροσκάφος που ανήκει μόνο στους Γερμανούς φίλους μας. Θέλουμε να αγοράσουμε ένα τέτοιο αεροσκάφος και οι Γερμανοί φίλοι μας έχουν κάποια κολλήματα. Για εμάς αποκλείεται να το δεχτούμε ως μέλος του ΝΑΤΟ. Μοιραζόμαστε με τους φίλους μας κάθε φορά ότι δεν το δεχόμαστε αυτό. Πιστεύω ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η χορήγηση Eurofighter στη Σαουδική Αραβία μπορεί επίσης να είναι μια αρχή».

Θα πάρει η Τουρκία τα «πολυπόθητα» Eurofighter ;

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-