Γιατί ανεβαίνουν οι μετοχές παρά τους φόβους για ύφεση - Τι συμβαίνει με τις αγορές

3 weeks ago 4

Οι πρόσθετοι δασμοί του Τραμπ που παρουσιάστηκαν στις 2 Απριλίου, ακολουθούμενοι από μια μερική παύση στις 8 Απριλίου, ταρακούνησαν τους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους. Προκάλεσαν επίσης «μακελειό» στις μετοχές και δημιούργησαν φόβους ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να πέσει σε ελάττωση - επιπλέον και αν κάποιες εμπορικές συμφωνίες κλείνονταν κατά τη διάρκεια της 90ήμερης παύσης του Τραμπ.

Τα σενάρια της ύφεσης

«Μετακινηθήκαμε σε μια προσδοκία ύφεσης ως βασική γραμμή στις 9 Απριλίου», δήλωσε ο Luke Tilley, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής της κατανομής περιουσιακών στοιχείων και των ποσοτικών υπηρεσιών της Wilmington Trust Investment Advisors, σύμφωνα με το marketwatch.

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες της εταιρείας του ήταν ότι, επιπλέον και αν οι πρόσφατα επιβληθέντες δασμοί καταργηθούν ή μειωθούν δραματικά, οι βασικοί δασμοί στις αμερικανικές εισαγωγές θα εξακολουθούσαν να είναι εξαιρετικά υψηλοί σε σχέση με τις τελευταίες δεκαετίες.

Με αυτό το υπόβαθρο, η ομάδα της Wilmington Trust τοποθετεί τις πιθανότητες ύφεσης στο 60% κατά πρόσβαση για τους επόμενους 12 μήνες και αναμένει μια σύντομη και ήπια ύφεση, ενώ άλλοι έχουν τοποθετήσει την πιθανότητα ύφεσης πολύ υψηλότερα.

Οι κινήσεις των δεικτών

Γιατί, λοιπόν, οι μετοχές αυξάνονται; Εκτός από τη συζήτηση για το ότι ο Τραμπ θέλει να στραφεί σε πιο «φιλοαναπτυξιακές πολιτικές», υπάρχει η άποψη ότι μέρος της ζημίας στις μετοχές σε ένα σενάριο ήπιας ύφεσης έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

Ο Tilley επεσήμανε ότι ο S&P 500 υποχώρησε κατά κατά πρόσβαση 20% σε μέση βάση κατά τη διάρκεια των υφέσεων τα τελευταία κατά πρόσβαση 80 χρόνια. Σε μηνιαία βάση, οι μειώσεις από την κορυφή ως το κατώτατο σημείο ήταν λιγότερο δραματικές.

1.jpg

Ο S&P 500 έκλεισε 18,9% χαμηλότερα στις 8 Απριλίου από το ρεκόρ του στις 19 Φεβρουαρίου, με βάση το χαμηλό κλείσιμο των 4.982,77 μονάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data. Αν συνυπολογίσουμε και την 7η Απριλίου, υποχώρησε κατά 21,3% σε ενδοημερήσια βάση.

Ωστόσο, ενδεχομένως το πιο σημαντικό είναι ότι οι μετοχές έχουν καταφέρει να γυρίσουν αρκετά γρήγορα - με τη μέση ανάκαμψη από το κατώτατο σημείο ως το ανώτατο όριο να προσδιορίζεται σε κατά πρόσβαση 11 μήνες, σύμφωνα με τον Tilley.

«Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι το βλέπουν αυτό», δήλωσε ο Tilley, προσθέτοντας ότι επιπλέον και με τους κινδύνους ύφεσης να αυξάνονται, περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να είναι πρόθυμοι να εξετάσουν τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα των μετοχών.

Οι πρώτες 100 ημέρες σε στιλ Νίξον

Ο S&P 500 έχασε κατά πρόσβαση 7,3% κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του Τραμπ, το χειρότερο τέτοιο διάστημα από την έναρξη της δεύτερης θητείας του Ρίτσαρντ Νίξον το 1973, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Ενώ αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η χειρότερη βλάβη για τις μετοχές μπορεί να έχει γίνει, ο Tilley δήλωσε επίσης ότι είναι δύσκολο να δούμε τους Αμερικανούς καταναλωτές να διαχειρίζονται πολύ καλά επιπλέον και τις βασικές αυξήσεις των δασμών.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπέσεντ προειδοποίησε τον Μάρτιο τους επενδυτές για την χητεία «αποτοξίνωσης» από τα πανδημοσιολογικά κίνητρα μετά από 2 συνεχόμενα χρόνια κερδών 20% και πλέον στο χρηματιστήριο.

Παρόλα αυτά, η μεγάλη πτώση των μετοχών του 2025 προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις πολιτικές του Οβάλ Γραφείου.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-