Γιατί μένει κλειστή η πλωτή γέφυρα της Λευκάδας – Υπάρχει plan Β;

5 hours ago 6

Η πλωτή γέφυρα «Αγία Μαύρα», το κρίσιμο σημείο πρόσβασης που ενώνει τη Λευκάδα με την Αιτωλοακαρνανία, παραμένει κλειστή για τα πλοία και τα σκάφη από το Σάββατο 13 Ιουλίου, σε μια περίοδο αυξημένης επισκεψιμότητας.

Η λειτουργία της έχει ανασταλεί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λιμενάρχης Λευκάδας, Πλωτάρχης Π. Λεονταράκης, λόγω λήξης του Πιστοποιητικού Ασφαλείας του έργου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν ανοίγει για να περάσουν σκάφη και πλοία, γεγονός που συνιστά πλήγμα για τον θαλάσσιο τουρισμό. Η διέλευση των αυτοκινήτων γίνεται κανονικά.

Ο βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, σε δηλώσεις του στο Ionian TV εξήγησε ότι το προηγούμενο πιστοποιητικό είχε λήξει ήδη έναν χρόνο νωρίτερα και έγιναν προσπάθειες ανανέωσής του για έναν ακόμη χρόνο μετά από διενέργεια επιθεώρησης, ωστόσο το νέο πιστοποιητικό επίσης εξέπνευσε στις 13 Ιουλίου 2025.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η Περιφέρεια θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο, κατά την άποψή του, θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ενοικίαση ή αγορά ενός ferry boat για τη μεταφορά οχημάτων από και προς τη Λευκάδα, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες ή να αποφασιστεί αντικατάσταση της γέφυρας.

Πώς λειτουργεί η γέφυρα υπό κανονικές συνθήκες

Η πλωτή γέφυρα «Αγία Μαύρα» καθώς επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων και σκαφών με μηχανισμό περιστροφής. Τους θερινούς μήνες (1 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου), η γέφυρα ανοίγει καθημερινά τις ώρες: 08:00, 10:00, 14:00, 17:00, 19:00, 21:00 και 22:00, για περίπου 10-15 λεπτά κάθε φορά, ώστε να περάσουν σκάφη.

Από 16 Σεπτεμβρίου έως 31 Μαΐου, οι ώρες ανοίγματος διαμορφώνονται στις 08:00, 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00 και 20:00.

Προς το παρόν, η γέφυρα παραμένει κλειστή, με εξαίρεση ορισμένες έκτακτες περιπτώσεις και κατόπιν ειδικής άδειας από το Λιμεναρχείο.

Πότε θα επανέλθει η λειτουργία;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της λειτουργίας της γέφυρας. Η διαδικασία δεξαμενισμού και επιθεώρησης μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, εάν όχι μήνες, ενώ οποιοδήποτε σχέδιο για αντικατάσταση ή εναλλακτική λύση απαιτεί χρηματοδότηση, εγκρίσεις και τεχνική προετοιμασία.

Για τη Λευκάδα, εν μέσω τουριστικής περιόδου, η ανάγκη για άμεση λύση είναι επιτακτική — είτε αυτή λέγεται πιστοποιητικό, είτε ferry boat.

Η ιστορία της

Η πλωτή γέφυρα «Αγία Μαύρα» αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα τεχνικά έργα στην Ελλάδα, καθώς είναι η μοναδική στο είδος της.

Κατασκευασμένη στα ναυπηγεία Ελευσίνας το 1985, η γέφυρα – πλοίοο συνδέει καθημερινά το νησί της Λευκάδας με την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω της εθνικής οδού Βόνιτσας–Λευκάδας.

Με μήκος 71 μέτρα και βάρος 390 τόνους, η μεταλλική, περιστρεφόμενη κατασκευή λειτουργεί ως κρίσιμη υποδομή για τη μετακίνηση οχημάτων και επιβατών, υποκαθιστώντας τη χρήση ferry boat.

Η λειτουργία της βασίζεται σε αρθρωτό μηχανισμό που επιτρέπει την περιστροφή του κυρίως σώματος της γέφυρας και την πλαγιοδέτησή της, ώστε να απελευθερώνεται ο ναυτικός διάδρομος για τη διέλευση σκαφών, διακόπτοντας για λίγο την κυκλοφορία των οχημάτων.

Φέρει δύο καταπέλτες μήκους 10,5 μέτρων έκαστος, οι οποίοι ανασηκώνονται για να περάσουν βάρκες και μικρά πλοιάρια.

Η «Αγία Μαύρα» αποτελεί τεχνικό και ιστορικό τοπόσημο της Λευκάδας, εξυπηρετώντας αδιάκοπα την κυκλοφορία εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες — και παραμένει σύμβολο της σύνδεσης του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-