Γρίπη: Κέρδος ο εμβολιασμός ακόμη και σήμερα - Κορυφαίοι επιστήμονες εξηγούν

2 months ago 9

Αυτό τονίζουν στο CNN Greece, 2 κορυφαίοι επιστήμονες, με τους οποίους συνομιλήσαμε, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, και τον καθηγητή Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Στέλιο Λουκίδη και πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός αποτελεί κέρδος σε κάθε περίπτωση, όποτε και εάν εμβολιαστεί ο πολίτης, ιδιαίτερα εάν ανήκει σε ευπαθή και επικίνδυνη ομάδα. Επομένως, επιπλέον και σήμερα να εμβολιαστεί, μόνο καλό θα προσφέρει στον οργανισμό του, και έχοντας υπόψιν ότι μετά το εμβόλιο απαιτούνται 2 κατά πρόσβαση εβδομάδες ως να δημιουργηθούν τα απαραίτητα αντισώματα.

3995746.jpgΗ πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Μαρία ΘεοδωρίδουΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS

Η αξία της πρόληψης

Από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Λουκίδης, επισημαίνει ότι Οι Έλληνες ως Πνευμονολογική Εταιρεία, ήδη από τον Οκτώβριο είχαμε ανακοινώσει τις Οδηγίες μας για έγκαιρο αντιγριπικό εμβολιασμό. Φυσικά επιπλέον και σήμερα ένας αντιγριπικός εμβολιασμός έχει κάποια αξία, ενδεχομένως όχι τη μέγιστη δυνατή που θα είχε πριν καιρό, όμως όταν μιλάμε για πρόληψη, η αξία είναι δεδομένη. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ευπαθείς ομάδες, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι και οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα.

5467333.jpgΟ Στέλιος Λουκίδης, καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής ΕταιρείαςΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ανεμβολίαστο το 80% των νοσηλευομένων με γρίπη

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο καθηγητής Λουκίδης αναφέρει ότι πράγματι η εποχική γρίπη εφέτος είναι βαριά, ναι το 80% των ανθρώπων που νοσηλεύθηκαν στο Αττικόν από τις αρχές Δεκεμβρίου ως σήμερα, ήταν ανεμβολίαστοι.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό όμως που διαπιστώσαμε και που είναι σίγουρα θετικό, είναι η βραχεία νοσηλεία των ανθρώπων αυτών. Ναι μεν βαριά κλινική εικόνα της γρίπης, αλλά ευτυχώς οι άνθρωποι αυτοί, έπαιρναν γρήγορα εξιτήριο, σε διάστημα κατά πρόσβαση τριών ημερών.

Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή Λουκίδη, αυτό που παρατηρήθηκε από τις νοσηλείες σε θέματα λοιμώξεων, το 20% με 25% είχαν τεκμηριωμένη γρίπη.

Η έκθεση του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία αναφορά του ΕΟΔΥ, χθες Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2023, μείωση καταγράφει και η θετικότητα για γρίπη αν και παρουσιάζει επιπλέον έντονη δραστηριότητα. Την εβδομάδα 15-21 Ιανουαρίου σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ σημειώνουν μικρή μείωση τα κρούσματα γρίπης και κορωνοϊού την εβδομάδα 15 - 21 Iανουαρίου, με τον αριθμό των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι να φτάνουν τους 69 - καταγεγραμένοι 73 θάνατοι (ασθενείς άνω των 80 ετών), ενώ σημειώθηκαν 19 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 8 νέοι θάνατοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας:

✓ Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφάνισε σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

✓ Καταγράφηκαν 19 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 8 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Δηλώθηκαν αναδρομικά 2 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 02/2024.

CDC: Νοσηλείες κατά 200% από γρίπη στις ΗΠΑ

Εξάλλου, πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών καταγράφει το CDC, την εξηκοντάλεπτο που σαρώνουν ο COVID και οι αναπνευστικές λοιμώξεις.

Μόλις στις 17 Ιανουαρίου 2024, το έγκριτο επιστημονικό έντυπο JAMA παραθέτει την πιο πρόσφατη προειδοποίηση και επιδημιολογική ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όσον αφορά στις ΗΠΑ.

Η Παθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη, συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Από τον Νοέμβριο ως τον Δεκέμβριο του 2023, τα ποσοστά νοσηλείας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 200% για τη γρίπη, 51% για τον COVID-19 και 60% για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με το CDC. Εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας, το CDC έθεσε υπό συζήτηση το θέμα σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και για τις τρεις λοιμώξεις του αναπνευστικού και ανέπτυξε έναν οδηγό εμβολιασμού με σημαντικές επισημάνσεις για την ευαισθητοποίηση των κλινικών γιατρών, όθεν να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός.

Από τις 9 Δεκεμβρίου του 2023, λιγότεροι από το 50% των ενηλίκων σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ είχαν λάβει εμβόλιο κατά της γρίπης και λιγότερο από το 20% είχε λάβει επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον COVID-19. Επιπλέον, μόνο το 17% κατά πρόσβαση των ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και άνω είχε λάβει εμβόλιο κατά του RSV, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας του CDC.

Αντίστοιχα, στα μέσα Νοεμβρίου, τα ποσοστά για παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 17 ετών ήταν επίσης χαμηλότερα από την εποχή της γρίπης 2022-2023: κατά πρόσβαση 36% για τη γρίπη και 8% για το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον COVID-19.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-