H απογείωση στα πράσινα αεροπορικά καύσιμα και η πρωτοποριακή μονάδα παραγωγής με πρώτη ύλη το τηγανέλαιο

3 hours ago 3

Σε «σήμα κατατεθέν» της εσωτερικής αγοράς αναδεικνύονται τα αεροπορικά καύσιμα, σε συνέχεια της αυξανόμενης κίνησης του τουρισμού, με τα νούμερα να δείχνουν αυξητική τάση χρόνο με τον χρόνο.

Ενδεικτικά, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η ζήτηση αεροπορικών καυσίμων έχει επανακάμψει και ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα, με τη Helleniq Energy, επί παραδείγματι, να μετρά περισσότερες πωλήσεις στην εσωτερική αγορά έναντι των εξαγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι, από 1ης Ιανουαρίου 2025, βρίσκεται σε ισχύ ευρωπαϊκός κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο τα αεροπορικά καύσιμα θα πρέπει να εμπεριέχουν 2% SAF (Sustainable Aviation Fuel), ήτοι στοιχεία βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων. Σημειώνεται ότι η χρήση βιοκαυσίμων δεν αφορά χρήση τους κατά 100%, παρά μόνο συνδυαστικά με τα κανονικά καύσιμα.

Υπό το πρίσμα αυτό και στο πλαίσιο απανθρακοποίησης των μεταφορών, η Κομισιόν έχει υιοθετήσει μια συγκεκριμένη στοχοθεσία στην πορεία προς το 2050, με αυξανόμενους στόχους πρόσμιξης ανά πενταετία, ξεκινώντας από το 2% το 2025. Ειδικότερα, ο κανονισμός ReFuelEU Aviation προβλέπει υποχρεωτική ενσωμάτωση SAF στα αεροπορικά καύσιμα με 2% φέτος και ακολούθως 6% το 2030, 20% το 2035, 34% το 2040, 42% το 2045 και 70% το 2050.

Ταυτόχρονα, οι στόχοι του ΕΣΕΚ για το SAF ανεβάζουν το μερίδιο από 1,0% το 2025 σε 41,9% το 2040, με προβλέψεις να δείχνουν εκρηκτική αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων καυσίμων μη βιολογικής προέλευσης. Ο τομέας των αερομεταφορών είναι υπεύθυνος για το 2,5% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών CO2 και το μερίδιο αυτό αναμένεται να αυξηθεί, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για τα αεροπορικά ταξίδια. Ως γνωστόν, η Ε.Ε. έχει θέσει στόχο για μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030 (Fit for 55 Package) και, στο πλαίσιο αυτό, προχωρά το σχέδιο αξιοποίησης SAF στις αεροπορικές μεταφορές. Ως SAF χαρακτηρίζονται αεροπορικά καύσιμα τα οποία είναι:

  • Συνθετικά αεροπορικά καύσιμα από ανανεώσιμο υδρογόνο και δεσμευμένο άνθρακα
  • Προηγμένα βιοκαύσιμα από απόβλητα και υπολείμματα κυρίως
  • Βιοκαύσιμα που παράγονται από έλαια και λίπη
  • Ανακυκλωμένα συμβατικά αεροπορικά καύσιμα. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, η αξιοποίηση SAF στις αερομεταφορές έχει δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 80%. Στην περίπτωση της Ελλάδας εφαρμόζεται ήδη σε πτήσεις της Aegean Airlines σε συνεργασία με την Helleniq Energy.

Χρειάζεται, βέβαια, να σημειωθεί ότι η εν λόγω δραστηριότητα, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς με γνώση του θέματος, αν και σε πρωτόλειο επίπεδο ωρίμανσης ακόμη, τείνει να αποτελέσει εκ των βασικών δραστηριοτήτων για τα διυλιστήρια της Ευρώπης και δη της Ελλάδας, δεδομένης της πυκνότητας των αερομεταφορών.

Η κριτική στην Ε.Ε. Μια δεύτερη παράμετρος που θα κρίνει την ταχύτητα ανάπτυξης του κλάδου, καθώς και την εφικτότητα των στόχων που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφορά την πολιτική και θεσμική υποστήριξη που θα τύχει η εν λόγω δραστηριότητα.

Πηγές της αγοράς εκφράζουν προβληματισμούς στο συγκεκριμένο κομμάτι, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Ε.Ε. επιδίδεται σταθερά στην αυστηροποίηση των κριτηρίων για τον ορισμό των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, όταν στην αντίπερα όχθη, στις ΗΠΑ, τα πράγματα εξελίσσονται πιο συντεταγμένα για την ωρίμανση του κλάδου».

Επένδυση στην Ελευσίνα 

Όπως έχει αποκαλύψει η Helleniq Energy κατά το παρελθόν, η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής SAF (150 κιλά/ώρα) στον χώρο του διυλιστηρίου της στην Ελευσίνα, με ορίζοντα λειτουργίας μέχρι το 2030.

Η εν λόγω επένδυση συνιστά μέρος ενός μακρόπνοου επενδυτικού σχεδίου, που στόχο έχει να ευθυγραμμίσει τη διύλιση στα νέα δεδομένα της περιβαλλοντικής πολιτικής, διαμορφώνοντας παράλληλα τα «πράσινα» προϊόντα της επόμενης μέρας.

Η μονάδα θα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τηγανέλαιο, έχοντας, παράλληλα, τη δυνατότητα να υποδεχθεί ακόμη 10 διαφορετικές πρώτες ύλες. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το ζήτημα της πρώτης ύλης είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, προκειμένου να υπάρξει ορατότητα και προβλεψιμότητα κατά την παραγωγική διαδικασία.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-