Το HCCC αποτελεί στρατηγική σύμπραξη της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αναδυομένων Τεχνολογιών (HETiA) και του υπουργείου Ανάπτυξης και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κοινής Επιχείρησης Chips Joint Undertaking (JU). Το κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου 2025 και αποτελεί ένα από τα 30 αντίστοιχα κέντρα που δημιουργήθηκαν πανευρωπαϊκά, με στόχο την ενίσχυση της τεχνολογικής αυτονομίας της Ευρώπης, στον κρίσιμο αυτό τομέα.
«Οι ημιαγωγοί είναι ο πυρήνας των τεχνολογιών του αύριο. Από την τεχνητή νοημοσύνη και τα δίκτυα επικοινωνίας, ως τις μεταφορές, τα ιατρικά συστήματα και την άμυνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου. «Με εθνική συμμετοχή ύψους 3,63 εκατ. ευρώ - που συμπληρώνει ισόποση ευρωπαϊκή χρηματοδότηση - ιδρύεται το Ελληνικό Kέντρο ως σημείο αναφοράς για την έρευνα, την καινοτομία, τη σύμπραξη με τη βιομηχανία και την εκπαίδευση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και προσέθεσε πως για την υλοποίηση η HETiA προχώρησε στη συμβουλή μιας μη κερδοσκοπικής σύμπραξης, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία ερευνητικά κέντρα όπως ο Δημόκριτος, το ΙΤΕ και το ΕΚΕΤΑ, που εποπτεύονται από το υπουργείο Ανάπτυξης».
Το HCCC είναι μια μη κερδοσκοπική σύμπραξη, μια κοινοπραξία εταίρων μεταξύ της HETiA (η οποία εκπροσωπεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα των ημιαγωγών και μικροκυκλωμάτων –από μικρές νεοφυείς ως μεγάλες πολυεθνικές) και ωσπεράν όλων των ελληνικών ερευνητικών κέντρων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με ενεργή παρουσία στον συγκεκριμένο τομέα. Με προϋπολογισμό κατά πρόσβαση 7 εκατ. ευρώ, το Κέντρο φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της ελληνικής καινοτομίας και της ευρωπαϊκής τεχνολογικής πρωτοπορίας. Και όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της HETiA, Μανώλης Ζερβάκης, η δημιουργία του HCCC μπορεί να βοηθήσει να υπάρξουν επιπλέον επενδύσεις στη χώρα μας, όπου υπάρχει ήδη ένα οικοσύστημα μικροηλεκτρονικής, και δεν αποκλείεται στο προσεχές μέλλον να φθάσουμε στο σημείο ως και της δημιουργίας ενός εργοστασίου παραγωγής chips, κάτι που θα προσδώσει άλλη δυναμική στη χώρα μας.
Πρόσφατες μελέτες εκτιμούν ότι η παγκόσμια τσαρσί μικροτσίπ θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ως το 2030. Αν και η Ελλάδα δύσκολα μπορεί να ανταγωνιστεί τις παραδοσιακές αγορές κατασκευής ημιαγωγών πολύ μεγάλης κλίμακας (λόγω των υψηλών απαιτήσεων, σε υποδομές και επενδύσεις), έχει σημαντικές ευκαιρίες να τοποθετηθεί σε εξειδικευμένες, μικρότερης κλίμακας εφαρμογές, ιδιαίτερα σε τομείς που διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Το HCCC δημιουργεί το αναγκαίο υπόβαθρο για την ξετύλιγμα μιας τέτοιας βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα.
Παράλληλα, το HCCC στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας, τη στήριξη νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την εκπαίδευση νέου εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και στην υποστήριξη δημιουργίας υποδομών για σχεδιασμό, δοκιμές, και πιλοτική παραγωγή.