Η λαϊκή σοφία το ήξερε εδώ και καιρό: τρώγε ελαφρά, για να κοιμάσαι καλύτερα. Όμως ελάχιστες επιστημονικές έρευνες έχουν μελετήσει τη σχέση της διατροφής με τα όνειρα.
Για τη διάβασμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers successful Psychology, ψυχολόγοι πήραν συνεντεύξεις από 1.082 φοιτητές του πανεπιστημίου Μακγιούαν στον Καναδά. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειές τους, τον ύπνο τους και, πιο συγκεκριμένα, τους εφιάλτες τους και τη σχέση μεταξύ των δύο.
Τέσσερις στους 10 πιστεύουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου τους και από αυτούς το 24,7% είπε ότι επηρεάζεται προς το χειρότερο. Το 5,5% πιστεύει ότι το είδος του φαγητού επηρεάζει τα όνειρά τους.
Οι ερωτηθέντες είπαν ότι τα επιδόρπια/ζαχαρώδη (σε ποσοστό 22,75%) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (15,7%) επηρεάζουν περισσότερο την ποιότητα του ύπνους τους και τα όνειρά τους (29,8% και 20,6% αντίστοιχα), τα οποία περιέγραψαν ως «αλλόκοτα» ή «ενοχλητικά».
Αντιθέτως, τα φρούτα (για το 17,6%), τα λαχανικά (11,8%) και τα αφεψήματα (13,4%) συμβάλλουν σε έναν καλό ύπνο.
Οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις διαπιστώσεις των ερωτηθέντων με τις τροφικές δυσανεξίες τους και βρήκαν ότι οι εφιάλτες συνδέονται στενά με τη δυσανεξία στη λακτόζη.
Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη, «καταναλώνουν, παρ’ όλ’ αυτά, γαλακτοκομικά προϊόντα», αφού η δυσανεξία ποικίλλει, ανάλογα με την ποσότητα της λακτάσης, (του ενζύμου που διασπά τη λακτόζη σε γαλακτόζη και γλυκόζη) που παράγεται στο γαστρεντερικό σύστημα του καθενός, σχολίασε ο Τορ Νίλσεν, γνώστης στη νευροφυσιολογία και τη νευρογνωσία των ονείρων και των εφιαλτών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και πρωταρχικός συγγραφέας της μελέτης. Ενώ κοιμούνται, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να αισθάνονται, συνειδητά ή όχι, «σωματικές και οργανικές ενοχλήσεις» από το γαστρεντερικό, όπως φούσκωμα ή κράμπες, επειδή νωρίτερα κατανάλωσαν γαλακτοκομικά προϊόντα.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι ορισμένα όνειρα αντικατοπτρίζουν σωματικά προβλήματα που εμφανίζονται αργότερα, σύμφωνα με τον ερευνητή. Έτσι, κάποιος που ονειρεύεται μια φωτιά, ενδέχεται στη συνέχεια να ανεβάσει πυρετό.
Μια άλλη εξήγηση ενδέχεται να συνδέεται με τα αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, που προκαλούνται λόγω των γαστρεντερικών ενοχλήσεων. «Ξέρουμε ότι τα αρνητικά συναισθήματα που βιώσαμε όταν ήμασταν ξύπνιοι μπορεί να παραταθούν και στα όνειρα. Ίσως ισχύει το ίδιο και για εκείνα που εμφανίζονται λόγω προβλημάτων στην πέψη, εξήγησε ο Νίλσεν.
Σύνδεση μεταξύ της δυσανεξίας στη γλουτένη και τους εφιάλτες
Η διάβασμα δεν βρήκε κάποια σύνδεση μεταξύ της δυσανεξίας στη γλουτένη και των εφιαλτών, πιθανόν επειδή το ένδειξη ήταν μικρό ή επειδή η διαταραχή αυτή προκαλεί διαφορετικά σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα.
Ο Νίλσεν σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να γίνουν επιπρόσθετες μελέτες, με μεγαλύτερο και πιο ποικίλο ένδειξη εθελοντών (ηλικία, διατροφικές συνήθειες), για να διαπιστωθεί εάν τα συμπεράσματα αυτά ισχύουν γενικά.