Madame X: To σκανδαλώδες έργο τέχνης που οδήγησε τον δημιουργό του στην εξορία

2 months ago 12

Η τέχνη είναι γεμάτη γυμνά. Οι γκαλερί γεμίζουν τόσο συχνά με γυναίκες της Αναγέννησης σε διάφορες καταστάσεις «γύμνιας» που όλοι έχουμε ξεχάσει το υποτιθέμενο σκανδαλώδες στοιχείο εξαρχής, αλλά μπορούμε τουλάχιστον να κατανοήσουμε διατί το είδος είχε το κοινό του τον 19ο αιώνα.

Το 1884, το έργο Madame X του John Singer Sargent οδήγησε το κοινό σε κλάματα και ο καλλιτέχνης αναγκάστηκε να μεταναστεύσει.

Το όραμα του Sargent συνέπεσε με το πρόσωπο της Virginie Amélie Avegno Gautreau. Πολλοί καλλιτέχνες είχαν προσπαθήσει και απέτυχαν να την κάνουν να καθίσει για ένα πορτρέτο, αλλά η επιμονή του Sargent κέρδισε στο τέλος. Και οι 2 ήθελαν ένα κομμάτι από το κοινωνικό κεφάλαιο της παριζιάνικης ελίτ, και ο καθένας υπέθεσε λανθασμένα ότι ο πίνακας θα ήταν το όχημα για αυτόν τον σκοπό.

Όταν εκτέθηκε για πρώτη φορά, ο πίνακας είχε τον τίτλο Madame XXX, ένα σημάδι των πραγμάτων που θα ακολουθούσαν. Στα εγκαίνια του Salon στο Παρίσι, έγινε αμέσως εμφανές ότι ο πίνακας δεν θα τύχαινε καλής υποδοχής. Λέγεται ότι σχηματίστηκε όχλος και οι γυναίκες από το κοινό άρχισαν να δυσανασχετούν.

Το πρόβλημα φαίνεται να ήταν ότι το ένα λουράκι του φορέματος της εικονιζόμενης είχε πέσει ελαφρά από τον ώμο της, κάτι που ελήφθη ως πρόστυχη σεξουαλική πρόκληση, παρά το γεγονός ότι ο καμβάς στεκόταν δίπλα σε πραγματικά γυμνά που δεν προκάλεσαν καμία αντίδραση.

«Από όλες τις γυμνές γυναίκες στο Salon φέτος», ανέφερε η L'Artiste, «η πιο ενδιαφέρουσα είναι η Madame Gautreau λόγω της απρέπειας του φορέματός της που μοιάζει σαν να πρόκειται να πέσει».

Ο σύζυγος της Gautreau το κατήγγειλε, απαιτώντας να αποσυρθεί από την έκθεση. Ο καλλιτέχνης αρνήθηκε να το κάνει και αποσύρθηκε στη Βρετανία ως ότου κόπασε η διαμάχη.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-