Η ήπειρος που διαλύεται και θα δημιουργήσει έναν νέο ωκεανό - Τι μελετούν οι γεωλόγοι

2 months ago 21

Απολιθώματα, συμπεριλαμβανομένου του προϊστορικού Cynognathus (Κυνόγναθου) που βρέθηκε τόσο στην Αφρική όσο και στη Νότια Αμερική, είναι μια φανέρωση ότι οι 2 ήπειροι ήταν κάποτε συνδεδεμένες.

Ο διαχωρισμός των 2 ηπείρων οφείλεται στο Ανατολικό Αφρικανικό Σύστημα Ρηγμάτων, που διατρέχει την Κένυα, την Τανζανία και την Αιθιοπία και το οποίο, τώρα, φαίνεται να διασπά σταδιακά και την αφρικανική ήπειρο.

Τα τελευταία 25 εκατομμύρια χρόνια, ένα από τα ρήγματα διευρύνθηκε δημιουργώντας 2 διακριτές πλάκες: τη Νουβική πλάκα στα δυτικά και τη Σομαλική πλάκα στα ανατολικά.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσο το ρήγμα μεταξύ των 2 τεκτονικών πλακών βαθαίνει, τόσο το νερό θα πλημμυρίζει το σημείο σχηματίζοντας έτσι έναν νέο ωκεανό μεταξύ των 2 χερσαίων μαζών.

Στο μικροσκόπιο οι γεωλογικές αλλαγές

Ο γεωλόγος David Adele σημειώνει πως το ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής έχει πλούσια ιστορία τεκτονικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας. Αν και οι επιφανειακές μετατοπίσεις είναι περιορισμένες, οι βαθιές υπόγειες δυνάμεις δημιουργούν «αδυναμίες» που θα μπορούσαν τελικά να φτάσουν στην επιφάνεια.

Ο ερευνητής Stephen Hicks υποστηρίζει ότι ο μορφοποίηση ενός σημαντικού ρήγματος στην κοιλάδα της Κένυας μπορεί να μην συνδέεται τώρα αμέσως με την τεκτονική δραστηριότητα αλλά στη διάβρωση του εδάφους από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Η Lucía Pérez Díaz, από την άλλη, υποστηρίζει ότι οι κινήσεις του ρήγματος μάλλον σχετίζονται με υποκείμενα ρήγματα.

Η ακριβής αιτία επιπλέον διερευνάται.

Πώς θα αλλάξει το τοπίο της Αφρικής

Σύμφωνα με το National Geographic, το μέλλον της Αφρικής θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου όγκου ξηράς, καθώς η πλάκα της Σομαλίας απομακρύνεται από τη Νουβική πλάκα, δημιουργώντας πιθανώς μια ξηρά παρόμοια με τη Μαδαγασκάρη.

Και μπορεί αυτός ο μετασχηματισμός να ολοκληρωθεί ύστερα από εκατομμύρια χρόνια, όμως το ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής θα συνεχίσει να ιντριγκάρει τους γεωλόγους, προσφέροντας την ευκαιρία να μελετηθεί η ασταμάτητα εξελισσόμενη γεωγραφία της Γης.

Πρώτη δημοσίευση: 2024-12-18 12:27:00

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-