Στην CES 2025– τη μεγάλη γιορτή της τεχνολογίας που διεξάγεται στο Λας Βέγκας- η ιορδανική εταιρεία AirFarm εισήγαγε μια νέα, καινοτόμο προσέγγιση στην καλλιέργεια εσωτερικών χώρων με τις φουσκωτές μονάδες της που χρησιμοποιούν αεροπονία για την ταχύτερη ανάπτυξη των καλλιεργειών, με πρωτοφανή αποτελεσματικότητα. Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αεροπονίας με μικροομίχλη, η AirFarm επιτυγχάνει μείωση της χρήσης νερού έως και 99% σε σύγκριση με την παραδοσιακή γεωργία, καθιστώντας την ιδανική λύση για περιοχές με λειψυδρία και αστική γεωργία.
Οι ελαφριές και φορητές μονάδες είναι 75% ελαφρύτερες από τις συμβατικές φάρμες και έχουν σχεδιαστεί για γρήγορη εγκατάσταση η οποία απαιτεί μόλις μισή μέρα. Αυτός ο αποτελεσματικός σχεδιασμός βελτιώνει επίσης την εφοδιαστική επιτρέποντας σε 10 μονάδες να χωρέσουν σε ένα μόνο εμπορευματοκιβώτιο, εξαλείφοντας την ανάγκη για ρυμουλκούμενο.
«Έχουμε στοχεύσει την αγορά επισιτιστικής ασφάλειας, ειδικά στη Μέση Ανατολή και σε άλλα μέρη όπου η λειψυδρία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, και στη συνέχεια τους βοηθάμε να καλλιεργήσουν χρησιμοποιώντας τους πόρους τους», εξήγησε η Τζένα Κιμ, διευθύντρια στο Midbar.
Ένα άλμα για την επισιτιστική ασφάλεια
Στον πυρήνα της καινοτομίας της AirFarm βρίσκεται το προηγμένο σύστημα αεροπονίας με μικροομίχλη. Παρέχοντας θρεπτικά συστατικά μέσω μιας λεπτής ομίχλης που ψεκάζεται απευθείας στις ρίζες, το σύστημα βελτιστοποιεί την ανάπτυξη των φυτών ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη χρήση πόρων.
Σε σύγκριση με τα υδροπονικά συστήματα, το σύστημα της AirFarm μειώνει τη χρήση νερού κατά 90%, την κατανάλωση λιπασμάτων κατά 60% και εξαλείφει εντελώς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Αυτή η μέθοδος μπορεί αν εφαρμοστεί σε διάφορες καλλιέργειες- από φυλλώδη χόρτα μέχρι λαχανικά όπως πατάτες και καρότα, μεγιστοποιώντας την απόδοση και διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα.
Το ενσωματωμένο σύστημα «έξυπνης» γεωργίας της AirFarm συνδυάζεται με μια φιλική προς το χρήστη εφαρμογή για smartphone που παρέχει παρακολούθηση και έλεγχο σε πραγματικό χρόνο βασικών παραγόντων καλλιέργειας, όπως τα επίπεδα EC και pH, η θερμοκρασία, η υγρασία και το έλλειμμα πίεσης ατμών (VPD).
Ευελιξία και προσαρμογή
«Πραγματοποιήσαμε ένα ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και καλλιεργήσαμε εκεί με επιτυχία φυλλώδη χόρτα. Τα χρησιμοποιούν πλέον σε σαλάτες που σερβίρουν σε σχολικές καφετέριες. Έχουμε εγκαταστήσει μονάδες και στην Ιαπωνία», είπε η Κιμ.
Διαθέσιμες σε μεγέθη 3 και 6 μέτρων, οι μονάδες της AirFarm καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, ερευνητικών εφαρμογών και εμπορικής γεωργίας. Το μοντέλο των 6 μέτρων ευθυγραμμίζεται με τις τυπικές διαστάσεις κοντέινερ, καθιστώντας το ιδανικό για επεκτάσιμες λειτουργίες.
Τα σχόλια των χρηστών υπογραμμίζουν την επιτυχία των μονάδων αυτών σε περιοχές όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιαπωνία και η Ιορδανία, όπου η AirFarm έχει αποδείξει την ικανότητά της να ενισχύει την επισιτιστική ασφάλεια και να προσαρμόζεται σε διαφορετικά κλίματα.
Εξηγώντας τι θα ακολουθήσει για την AirFarm, η Κιμ δήλωσε: «Σχεδιάζουμε μια κάθετη καλλιέργεια, επομένως θα θέλαμε να έχουμε ένα πιο επεκτάσιμο σύστημα, επειδή πολλοί από τους γεωπόνους που θέλουν να δοκιμάσουν υδροπονία συνήθως τείνουν να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος φάρμας. Θα θέλαμε λοιπόν να έχουμε ένα μεγαλύτερο αγρόκτημα που θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια».
«Έχουμε αυτή την τεχνολογία που ονομάζεται nano climate control. Συνήθως, στην έξυπνη γεωργία εσωτερικού χώρου, πρέπει να ελέγχουμε ολόκληρο τον χώρο, ειδικά αν έχουμε θερμοκήπιο, τότε πρέπει να ψύξουμε το περιβάλλον του θερμοκηπίου για να καλλιεργήσουμε φυτά. Αλλά εμείς προσπαθούμε να τραβήξουμε μόνο τα κρεβάτια καλλιέργειας και να δημιουργήσουμε το βέλτιστο περιβάλλον για τα φυτά. Ανακτώντας τη θερμότητα που βγαίνει από το αγρόκτημα και χρησιμοποιώντας την για να στεγνώσει τα απόβλητα που βγαίνουν από το αγρόκτημα, προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα αγρόκτημα μηδενικού άνθρακα», καταλήγει η Κιμ.
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος