Με τις σύγχρονες εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία και τις διαθέσιμες θεραπευτικές λύσεις, η αντιμετώπιση της χρονιότητας του νοσήματος και των δυσκολιών που τη συνοδεύουν έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν ότι η οζεία είναι δια βίου, ακόμα και μετά από χειρουργική επέμβαση.
Τα παραπάνω τονίζει στο βίντεο που ακολουθεί, ο κ. Νίκος Βιάζης - Γαστρεντερολόγος, Δ/ντης Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Πρόεδρος ΕΟΜΙΦΝΕ- Ελληνικής Ομάδας Μελέτης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων.
Στη συνέντευξη ο κ. Βιάζης τονίζει ότι αυτοάνοσο σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί το νόσημα αυτό και συνεπώς δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Δεν είναι εμφανώς μια λοίμωξη, ή μια ασθένεια, που θα συστηθεί μια οζεία για να περάσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα, ότι θα επιβαρύνει την καθημερινότητα του ασθενή, διότι σήμερα υπάρχουν θεραπείες που μπορεί ο ασθενής να λάβει και να έχει μια φυσιολογική ζωή.
Ο κ. Βιάζης στη συνέντευξη σημειώνει επίσης ότι: «Εάν δώσουμε έγκαιρα θεραπεία, θα προλάβουμε τη νόσο, θα είμαστε Οι Έλληνες μπροστά από τη νόσο και θα αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες, όπως ένα χειρουργείο για παράδειγμα ή μια επιπλοκή της νόσου που δεν θέλουμε να δούμε. Επίσης, εάν η νόσος αφεθεί χωρίς θεραπεία, επειδή υπάρχει φλεγμονή, μπορεί ο ασθενής να οδηγηθεί σε κακοήθεια και ναι σε καρκίνο στο παχύ έντερο. Υπεύθυνος θεράπων ιατρός για τα νοσήματα ΙΦΝΕ, είναι ο γαστρεντερολόγος, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία, η διάγνωση να γίνει εγκαίρως».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Βιάζης αναφέρεται και στους ασθενείς με συνοδά νοσήματα, επισημαίνοντας ότι: «Το πρόβλημα με άλλα συνοδά νοσήματα, είναι πώς κάποιος μπορεί να κάνει αρθρίτιδες, να εμφανίσει προβλήματα στο δέρμα, ή στους οφθαλμούς και αυτό να οφείλεται στο έντερο ή στην ελκώδη κολίτιδα».
Ο συνομιλητής μας, αναφέρεται επιπλέον στη σύνδεση των νοσημάτων με θέματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης, τονίζοντας, ότι όταν το πρόβλημα είναι σε ύφεση, η γυναίκα δεν έχει κανένα πρόβλημα να συλλάβει, να τεκνοποιήσει και να φέρει στον κόσμο ένα απόλυτα υγιές και πανέμορφο μωρό. Εάν η νόσος είναι σε έξαρση, τότε πιθανόν το μωρό να γεννηθεί πρόωρα και να υπάρχουν προβλήματα, γενικότερα όμως η νόσος του Crohns’, δεν επηρεάζει τη γονιμότητα.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Βιάζη, παρότι το φαγητό δεν προκαλεί τη νόσο, όπως προκύπτει από μελέτες, είναι μια νόσος, του δυτικού κόσμου. Για παράδειγμα στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, η νόσος έχει μικρότερη επίπτωση, συνεπώς ο τρόπος ζωής μας, επηρεάζει τα νοσήματα αυτά και το πεπτικό μας.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Johnson & Johnson Innovative Medicine Ελλάδος, στο περιορισμοί της ευαισθητοποίησης για τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου.