Ιλαρά: Αύξηση κρουσμάτων στη Βρετανία

3 months ago 19

Αυξημένα κρούσματα ιλαράς καταγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις βρετανικές υγειονομικές αρχές να αποδίδουν την επανεμφάνιση της μεταδοτικής ιογενούς λοίμωξης στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Η ιλαρά θεωρείτο ότι είχε εξαλειφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τα έτη 2016, 2017 και 2021. Ωστόσο, βάσει νεότερων στοιχείων της Βρετανικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφαλείας (UKHSA), κατεγράφησαν 198 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 104 πιθανά κρούσματα από το τέλος Οκτωβρίου 2023 ως τα μέσα Ιανουαρίου 2024 στην περιφέρεια των Δυτικών Μίντλαντς, το 80% των οποίων στην πόλη του Μπέρμιγχαμ.

Οι άνθρωποι «έχουν ξεχάσει τι είναι η ιλαρά», δήλωσε στο BBC η διευθύντρια της UKHSA Τζένι Χάρις και κάλεσε τους γονείς να ελέγξουν αν τα παιδιά τους έχουν κάνει το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς.

Περίπου 85% των παιδιών φθάνουν στο σχολείο έχοντας κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, υπογράμμισε, ποσοστό που μειώνεται στο 81% σε ορισμένες ζώνες των Δυτικών Μίντλαντς, την ώρα που οι βρετανικές υγειονομικές αρχές βάζουν στόχο να είναι εμβολιασμένο το 95% των μαθητών. «Χρειαζόμαστε μια έκκληση για δράση σε όλη τη χώρα», υπογράμμισε.

Τον Ιούλιο είχε διαπιστωθεί από μελέτη πως έως 20% των παιδιών που αρχίζουν το σχολείο στο Λονδίνο δεν είναι εμβολιασμένα. «Ευτυχώς πολυάριθμες οικογένειες προσήλθαν και τα παιδιά εμβολιάσθηκαν, όμως τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά», δήλωσε η Τζένι Χάρις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς επέτρεψε να αποφευχθούν 56 εκατομμύρια θάνατοι από το 2000 ως το 2021.

Το 2021, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της ασθένειας υπολογίστηκε σε 128.000 σε όλο τον κόσμο, κυρίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων ή ελλιπώς εμβολιασμένων παιδιών κάτω των πέντε ετών.

Το 2022, 83% των παιδιών στον κόσμο είχαν κάνει πριν από τα πρώτα γενέθλιά τους μία δόση εμβολίου κατά της ιλαράς, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από το 2008, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-